Israelul a demonstrat că are cea mai impresionantă armată din lume (colonel britanic în retragere)
Indiferent de părerea fiecăruia despre operațiunile israeliene din Gaza și Liban de până acum, din punct de vedere militar și al securității, operațiunea de distrugere a rețelelor de comandă și control ale Hezbollah este extraordinar de impresionantă, scrie colonelul britanic în retragere Hamish Stephen de Bretton-Gordon, într-un editorial publicat de The Telegraph (articol pe bază de abonament).
Hamish Stephen de Bretton-Gordon OBE, născut în septembrie 1963, este expert în arme chimice. A fost ofițer al armatei britanice timp de 23 de ani și comandant al Regimentului chimic, biologic, radiologic și nuclear mixt al Regatului Unit și al Batalionului de reacție rapidă CBRN al NATO. Este lector invitat în domeniul gestionării dezastrelor la Universitatea Bournemouth (sursa – wikipedia).
Iată mai jos editorialul acestuia:
„Aceasta nu este o misiune concepută în grabă în urma atacurilor genocidale ale Hamas, așa cum s-a văzut imediat după 7 octombrie, ci o lovitură extrem de sofisticată, coordonată în mod clar cu ani de zile de culegere de informații complexe și sincronizate – care a permis Israelului să cartografieze teroriștii de sus până jos.
Probabil că nu vom cunoaște niciodată întreaga amploare a informațiilor din spatele dezmembrării rețelei militare Hezbollah, dar, fiind implicat în operațiuni similare împotriva Al Qaeda, ISIS și talibanilor, știu că acestea au fost profunde, variate și cuprinzătoare. Fără îndoială, operatorii de „informații umane”, spioni pentru dumneavoastră și pentru mine, au operat în Liban de ani de zile.
Aceasta este abordarea indirectă a operațiunilor militare, concepută de comandantul britanic de tancuri Basil Liddell Hart, ca o modalitate de a desfășura operațiuni și de a evita nivelul hidos de pierderi pe care l-a înregistrat în Primul Război Mondial. Esența acestei metode constă în a face ceea ce inamicul nu se va aștepta niciodată, atacând punctele slabe și consolidând succesul.
Abilitatea de a-i forța pe teroriști să renunțe la telefoanele lor mobile și să treacă la pagere și la radiouri push-to-talk a fost o sclipire de strălucire – și extraordinar de îndrăzneață. Nu numai că a rănit mii de teroriști, dar i-a și identificat pe aceștia și pe comandanții lor.
Aceste cunoștințe au fost apoi folosite de israelieni care, în ultimele 7 zile, au eliminat sistematic liderii acestora, culminând cu anunțul că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu mai există. La fel de impresionantă este și influența pe care națiunea o are asupra ayatolahilor de la Teheran, care au cam stat deoparte și au aruncat Hezbollah sub proverbialul juggernaut israelian. Aceștia se tem, fără îndoială, că Israelul ar putea duce lupta împotriva Iranului, lucru la care SUA ar închide probabil ochii.
Multe voci de sirenă din comunitatea academică militară se vor întreba de ce, dacă Israelul reușește să distrugă practic o organizație teroristă, Marea Britanie nu a reușit să facă același lucru în Irak și Afganistan. Răspunsul este triplu. În primul rând, israelienii par destul de puțin constrânși de regulile de angajare care ne-au împiedicat întotdeauna operațiunile din Orientul Mijlociu. În al doilea rând, forțele de apărare israeliene par să nu fie descurajate de politicienii lor, care par să accepte niveluri extraordinare de victime civile și daune colaterale. Și în al treilea rând, aceasta este o luptă existențială pentru supraviețuirea statului israelian, ceea ce nu a fost niciodată cazul în Irak și Afganistan pentru noi.
Cu toate acestea, operațiunea de coaliție condusă de SUA și care a inclus și Marea Britanie pentru înfrângerea ISIS în Irak și Siria între 2015 și 2017 nu a fost diferită și a culminat efectiv cu înfrângerea jihadiștilor. De data aceasta am sprijinit armata kurdă irakiană, Peshmerga, pe teren, mai degrabă decât în calitate de soldat britanic, coaliția furnizând lovituri de precizie și informații la scară industrială fără a avea bocanci pe teren. Din nou, cu reguli de angajare generoase și cu toți cei din jurul ISIS considerați combatanți, pagubele colaterale și victimele nu au fost probleme semnificative.
Implicațiile acțiunii din aceste zile nu pot fi subestimate. Israelul a preluat inițiativa în modul cel mai extraordinar, iar această demonstrație de strălucire militară ar putea chiar să convingă Teheranul să îndrume cealaltă forță teroristă, Hamas, să elibereze ostaticii rămași și să pledeze pentru pace în întreaga regiune. Nu ne rămâne decât să sperăm”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii