Israelul ar fi provocat daune majore flotei iraniene de drone în luna februarie, o escaladare a confictului cu Iranul
Un atac cu drone la mijlocul lunii februarie a provocat daune majore flotei iraniene de drone, ceea ce a determinat Iranul să atace cu rachete săptămâna aceasta un obiectiv din Irak despre care pretinde că este un centru de spionaj israelian, relatează cotidianul Times of Israel, citând un post TV din Liban apropiat de Iran.
Se estimează că sute de drone au fost distruse în atacul asupra unei baze aeriene de lângă Kermanshah, în vestul Iranului, a relatat cotidianul israelian Haaretz, fără a cita surse pentru amploarea pagubelor.
Deși Israelul a recunoscut că vizează bazele forțelor iraniene și ale grupurilor teroriste aliate din Siria, precum și transporturile de arme despre care se crede că sunt destinate grupurilor susținute de Iran din regiune – și se crede că a desfășurat acțiuni ascunse în Iran – un atac aerian pe teritoriul iranian ar fi foarte neobișnuit. Oficialii de la Teheran au dat vina pe Israel pentru atac, deși niciuna dintre țări nu a menționat incidentul până în această săptămână. Israelul nu a comentat deloc presupusul atac.
Duminică seara, postul de televiziune libanez Al Mayadeen, care are legături cu gruparea islamistă șiită Hezbollah, susținută de Iran, a relatat pentru prima dată despre atacul de la Kermanshah.
Citând „surse de încredere”, postul TV a spus că atacul a fost susținut de șase drone care ar fi fost lansate din Kurdistanul irakian.
Al Mayadeen a spus că, în replică la atacul israelian, Iranul a lansat rachete într-un loc din apropierea consulatului Statelor Unite de la Erbil sâmbătă noaptea. Iranul a spus că ținta rachetelor era o bază folosită de spionajul israelian, iar potrivit Al Mayadeen, de acolo a fost lansat atacul cu drone din februarie.
Postul TV libanez mai susținea că, în urma atacului cu rachete asupra Erbilului, patru ofițeri israelieni au fost uciși și alți șapte răniți, dintre care patru erau într-o stare critică.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacul din apropierea unui consulat american întins pe o mare suprafață, iar autoritățile kurde au negat că zona era folosită de Israel.
Israelul a avertizat în repetate rânduri că dronele iraniene reprezintă o amenințare semnificativă pentru regiune – mai ales că Teheranul înarmează agenți ai săi staționați de-a lungul granițelor Israelului. Oficialii militari au declarat săptămâna trecută că „teroarea cu drone” a Iranului este o problemă nouă și globală, acuzând Teheranul că atacă direct atât țintele militare, cât și cele civile din Orientul Mijlociu și Apropiat.
Armata israeliană a publicat, de asemenea, imagini cu ceea ce a spus că sunt interceptări de drone iraniene, iar această dezvăluire este considerată a fi legată de discuțiile privind programul nuclear al Iranului aflate în desfășurare și aparent aproape finalizate, de la Viena.
Negociatorii din toate părțile au semnalat în ultimele zile că un potențial acord de relansare a acordului, cunoscut oficial sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun, este aproape gata. Israelul a subliniat faptul că noul acord nuclear negociat nu abordează problema dronelor.
Israelul acuză Iranul încearcă să-și înarmeze toate grupurile subordonate din regiune – în Siria, Liban, Irak și Yemen – cu sute și chiar mii de drone, pe lângă furnizarea de pregătire militară.
Forțele armate israelien sunt în permanență în alertă totală pentru a proteja spațiul aerian al Israelului de drone. Cu toate acestea, luna trecută, apărarea antiaeriană israeliană nu a reușit să doboare o mică dronă provenită din Liban, a cărei lansare a fost revendicată de Hezbollah.
O serie de incidente din ultimele luni indică o escaladare a conflictului din umbră dintre Israel și Iran. Un atac cibernetic paralizat site-urile web ale guvernului israelian timp de peste o oră luni seara. Oficialii israelieni nu au spus imediat cine s-a aflat în spatele atacului, dar unele relatări din presă au indicat Iranul drept responsabil.
Televiziunea de stat iraniană a relatat că Gărzile Revoluționare au arestat membri ai unei „rețele” care activa pentru Israel și care plănuia să saboteze principala instalație nucleară subterană a Iranului de la Fordo.
foto: Wikipedia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii