Israelul cere Rusiei să nu-i dea lecții despre memoria Holocaustului, în urma unor declarații ale ambasadorului său în Ucraina
Ministerul de Externe a transmis Rusiei să nu dea lecții Israelului cu privire la valoarea memoriei Holocaustului, în contextul unei dispute legate de remarcile ambasadorului în Ucraina, Michael Brodsky, cu privire la luptătorii ucraineni din rezistența ucraineană din al Doilea Război Mondial care au fost aliați cu naziștii, relatează Times of Israel.
Ministerul de externe de la Moscova declarase că omologul său israelian are „o problemă” cu Brodsky pentru că a spus că Ucraina are dreptul de a-i considera pe luptătorii din rezistență drept eroi.
Disputa a început joi, când Brodsky a acordat un interviu canalului israelian de limbă rusă Iton TV pentru a discuta despre sprijinul Israelului pentru Ucraina în fața invaziei și ocupației rusești în curs de desfășurare a unei părți din teritoriul său.
La un moment dat, el a vorbit despre Roman Shukhevych și Stepan Bandera, doi lideri ai rezistenței ucrainene care au trecut de partea Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice în timpul războiului. Se crede că trupele lor au ucis mii de evrei în timpul Holocaustului, dar ei sunt venerați de mulți ucraineni pentru că s-au opus sovieticilor.
Brodsky a declarat că Israelului nu îi place că cei doi sunt modele de urmat, dar a recunoscut că „pentru majoritatea ucrainenilor, aceștia sunt eroi care au luptat pentru independența lor”.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus externe a Rusiei, Maria Zaharova, a răspuns pe Telegram, acuzându-l pe Brodsky de „glorificarea nazismului”.
„Dacă soldații sovietici ar fi gândit același lucru, astăzi nu ar exista niciun Brodsky, precum și nicio amintire a Holocaustului”, a scris ea.
„Nimeni nu are dreptul să aibă astfel de eroi [precum Bandera, Șukhevici, Melnyk]”, a spus Zaharova, referindu-se și la Andriy Melnyk, un alt lider care a avut legături cu unități militare care au colaborat cu naziștii. „Aceștia nu erau eroi, ci demoni, iar acest lucru nu a fost o identitate, ci o rușine pentru poporul ucrainean”.
„Dacă în opinia lui Brodsky, Kievul are dreptul la astfel de eroi, atunci este o problemă pentru Ministerul israelian de Externe”, a declarat Zaharova.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a răspuns pe Twitter, scriind: „Nu există nicio schimbare în politica Israelului, care se opune în mod absolut și respinge glorificarea criminalilor care au colaborat cu naziștii în uciderea evreilor”.
„Nimeni nu ar trebui să dea lecții statului Israel, Ministerului de Externe al Israelului sau diplomaților săi despre importanța păstrării memoriei Holocaustului sau despre războiul împotriva denaturării istorice”.
Rusia, care și-a lansat invazia în Ucraina anul trecut, afirmă că scopul operațiunii militare este de a elimina elementele naziste din Ucraina. Aliații occidentali ai Ucrainei resping afirmația ca fiind nefondată.
Glorificarea luptătorilor din rezistență care au cooperat cu naziștii și care sunt acuzați de uciderea evreilor a fost un punct de dispută între Israel și Ucraina în trecut. Polonia a ridicat, de asemenea, obiecții.
În 2020, un diplomat ucrainean i-a spus Israelului să nu se implice în dezbatere după ce ambasadorul de atunci al Israelului în Ucraina, Joel Lion, și omologul său polonez Bartosz Cichocki au scris oficialilor o scrisoare deschisă în care condamnau onorarea lui Bandera și Melnyk, sponsorizată de guvern.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank