Israelul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a învinge Hamas / Pierdem opinia publică din Europa și din SUA (fostul premier Ehud Barak)
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-ar putea să se pregătească pentru un „război lung și dificil”, dar fostul lider ç se teme că Israelul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a elimina Hamas, în condițiile în care opinia publică – mai ales în SUA – se reorientează rapid împotriva atacurilor sale în Gaza.
Într-un interviu pentru POLITICO, fostul prim-ministru și șef al Forțelor de Apărare ale Israelului a sugerat, de asemenea, că o forță arabă multinațională ar putea fi nevoită să preia controlul asupra Gaza după campania militară, pentru a contribui la o revenire a Autorității Palestiniene a lui Mahmoud Abbas, care să ia locul Hamas. Totuși, chiar și cu această schimbare a ordinii politice în Gaza, Barak a subliniat că revenirea la diplomație în vederea creării unui stat palestinian este o perspectivă foarte îndepărtată.
Barak, care a condus Israelul între 1999 și 2001, a observat că retorica oficialilor americani s-a schimbat în ultimele zile, cu un cor din ce în ce mai mare de apeluri pentru o pauză umanitară a luptelor. Simpatia generată față de Israel în urma imediată a zilei de 7 octombrie, când Hamas a lansat cel mai sângeros atac terorist asupra Israelului din istoria de 75 de ani a statului evreu, era acum în scădere, s-a îngrijorat el.
„Puteți vedea că fereastra se închide. Este clar că ne îndreptăm spre fricțiuni cu americanii în legătură cu ofensiva. America nu poate dicta Israelului ce să facă. Dar nici nu-i putem ignora”, a declarat el, referindu-se la rolul Washingtonului ca principal garant al securității Israelului. „Va trebui să ne împăcăm cu cererile americane în următoarele două sau trei săptămâni, probabil mai puțin”.
Barak a vorbit cu POLITICO în biroul său plin de cărți, situat într-o clădire înaltă de apartamente din centrul orașului Tel Aviv.
Pe pereți sunt fotografii care înregistrează diferite etape ale carierei sale de soldat al forțelor speciale și om de stat. Una dintre ele a fost surprinsă în mai 1972, când a condus o unitate de comando de elită, din care făcea parte și Netanyahu, pentru a salva pasagerii din zborul Sabena 571, care fusese deturnat.
Barak crede că va fi nevoie de luni sau chiar de un an pentru a extirpa gruparea militantă islamistă Hamas – principalul obiectiv de război stabilit de premierul israelian Netanyahu și de cabinetul său de război – dar a remarcat că sprijinul occidental a slăbit din cauza numărului de morți civili din Gaza și a temerilor că atacul Israelului va declanșa un război mult mai amplu și chiar mai catastrofal în regiune.
Națiunile occidentale sunt, de asemenea, îngrijorate pentru cetățenii lor care se află printre cei 242 de ostatici pe care Hamas îi ține captivi în Gaza, a continuat el.
„Ascultați tonul public – și în spatele ușilor este un pic mai explicit. Pierdem opinia publică în Europa și într-o săptămână sau două vom începe să pierdem guverne în Europa. Iar după încă o săptămână, fricțiunile cu americanii vor ieși la suprafață”, a spus Barak.
Barak are multă experiență în relațiile cu aliații și adversarii Israelului deopotrivă.
În calitate de prim-ministru, el a negociat cu liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, la Camp David, în cadrul unui summit din 2000, găzduit de președintele Bill Clinton, unde au fost aproape de a ajunge la un acord. Fost ministru al apărării și șef al Statului Major, Barak a fost membru al unui comando de elită și unul dintre principalii planificatori ai Operațiunii Thunderbolt, salvarea din Entebbe, Uganda, a pasagerilor și echipajului unui avion Air France deturnat de teroriști.
Barak a declarat că Israelul a stabilit pe bună dreptate un nivel ridicat în obiectivul său de război din Gaza. „Șocul atacului a fost uriaș. A fost un eveniment fără precedent în istoria noastră și a fost imediat clar că trebuia să existe un răspuns dur. Nu pentru a ne răzbuna, ci pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai poate întâmpla vreodată”.
Și chiar dacă campania militară nu își atinge obiectivul maxim de eradicare completă a Hamas, vor fi fost provocate daune grave grupării palestiniene susținute de Iran, a explicat el. Apoi va fi important să împiedicăm Hamas să revină, a continuat el.
Pentru a schimba peisajul politic, el crede că o forță arabă multinațională ar putea prelua Gaza după campania militară israeliană.
„Este departe de a fi de neconceput ca, susținută de Liga Arabă și de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, o forță arabă multinațională să poată fi adunată, cu includerea unor unități simbolice din țări non-arabe. Acestea ar putea rămâne acolo timp de trei până la șase luni pentru a ajuta Autoritatea Palestiniană să preia controlul în mod corespunzător”, a declarat el.
Alocarea Gaza pentru o perioadă de timp unei forțe arabe multinaționale de poliție a mai fost discutată anterior.
În 2008-2009, când Israelul și Hamas au purtat un război de trei săptămâni, Barak, pe atunci ministru israelian al apărării, a discutat cu liderul egiptean Hosni Mubarak despre posibilitatea ca Egiptul și alte națiuni arabe să intervină pentru a administra Fâșia Gaza. „Îmi amintesc gestul său”, spune Barak. „Și-a arătat mâinile și a spus: „Nu îmi voi pune niciodată, niciodată mâinile înapoi în Gaza”.”
Abbas, președintele Autorității Palestiniene și șeful Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a avut o atitudine similară.
Abbas i-a spus lui Barak că nu se va putea întoarce niciodată în Gaza sprijinit de baionetele israeliene. „Nu mi-a plăcut răspunsul. Dar îi puteți înțelege logica. În urmă cu 15 ani, era imposibil pentru că nu era nimeni care să o facă, dar s-au schimbat multe de atunci”, a declarat Barak.
În 2007, Hamas s-a luptat cu partidul Fatah, afiliat la OEP, pentru controlul asupra Fâșiei Gaza, într-o confruntare care a împărțit efectiv structurile politice palestiniene în două, Hamas controlând Gaza, iar Fatah predominând în Cisiordania.
Barak a remarcat că Israelul, Egiptul și Iordania și-au aprofundat cooperarea în domeniul antiterorismului și că Israelul a semnat acorduri de „normalizare” cu Bahrain și Emiratele Arabe Unite, un proces de la care, în opinia sa, statele arabe nu vor dori să dea înapoi.
„Liderii arabi trebuie, de asemenea, să poată spune propriilor popoare că ceva se schimbă și că se deschide un nou capitol, unul în care există un efort sincer din partea tuturor părților pentru a calma conflictul. Dar ei trebuie să audă că Israelul este capabil să gândească în sensul schimbării direcției pe care a luat-o în ultimii ani”, adaugă el.
Acest lucru nu înseamnă că Israelul ar trebui să se grăbească să reia negocierile pentru o soluție cu două state, a avertizat el. Revenirea la epoca în care negocia cu Arafat s-ar putea să nu fie posibilă, pentru o perioadă foarte lungă de timp.
El a adăugat: „Nu se va întâmpla rapid și va dura ceva timp. Încrederea din toate părțile a dispărut – neîncrederea nu a făcut decât să se adâncească.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank