G4Media.ro

Israelul respinge acordul interpalestinian încheiat la Beijing şi îşi continuă raidurile în…

Sursa: Israel Defense Forces

Israelul respinge acordul interpalestinian încheiat la Beijing şi îşi continuă raidurile în Gaza

Israelul a respins marţi un acord încheiat la Beijing între facţiunile palestiniene rivale Hamas şi Fatah pentru o guvernare comună postbelică a teritoriilor palestiniene, în timp ce armata israeliană a continuat bombardarea Fâşiei Gaza, relatează AFP, conform News.ro.

„Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Hamas va fi zdrobit, iar Abbas (liderul Fatah, Mahmoud Abbas) va privi Gaza de la distanţă”, a declarat şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a cărui ţară ocupă Cisiordania şi Ierusalimul de Est din 1967 şi desfăşoară o ofensivă devastatoare în Gaza ca răspuns la un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023.

„În loc să respingă terorismul, Mahmoud Abbas îi îmbrăţişează pe ucigaşii şi violatorii Hamas”, a adăugat Katz.

Abbas este preşedintele Autorităţii Palestiniene, care are sediul la Ramallah, în Cisiordania.

Israelul a jurat să distrugă Hamas şi refuză să-şi oprească ofensiva în Gaza înainte de a dezmembra mişcarea islamistă, care a preluat puterea în Gaza în 2007, la doi ani după retragerea Israelului din teritoriul pe care l-a ocupat timp de 38 de ani.

CHINA FACE PACE ÎNTRE PALESTINIENI

La Beijing, Hamas a anunţat că a semnat un acord cu 14 facţiuni palestiniene, printre care Fatah, care, potrivit şefului diplomaţiei chineze Wang Yi, prevede crearea unui „guvern interimar de reconciliere naţională”. Textul acordului face referire la un „guvern temporar de uniune naţională, cu acordul facţiunilor palestiniene”, care „îşi va exercita autoritatea şi puterile asupra tuturor teritoriilor palestiniene” – Fâşia Gaza, precum şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Aceste teritorii ar forma statul la care aspiră palestinienii şi care este respins de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu. Parlamentul israelian a adoptat o rezoluţie împotriva creării unui astfel de stat.

Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas, a declarat că implicarea Chinei a făcut posibilă „confruntarea cu politica” Statelor Unite, principalul aliat şi susţinător militar al Israelului.

NETANYAHU ESTE LA WASHINGTON 

Netanyahu se află la Washington, unde urmează să ţină miercuri un discurs în faţa Congresului şi apoi să se întâlnească, joi, cu preşedintele Joe Biden.

Washingtonul a fost deranjat de consecinţele ofensivei Israelului în Gaza, insistând asupra protecţiei civililor şi a intrării ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian, care este asediat de Israel de mai bine de nouă luni şi este ameninţat de foamete, potrivit ONU.

Vicepreşedintele Kamala Harris, care este pe cale să câştige nominalizarea democraţilor după ce Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială, urmează, de asemenea, să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu.

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate în sudul Israelului dinspre Fâşia Gaza au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite la momentul respectiv, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 44 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o campanie aeriană şi apoi terestră împotriva acestui teritoriu mic, sărac şi suprapopulat, care a făcut până acum 39.090 de morţi, dintre care 84 numai în ultimele 24 de ore, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Împreună cu Qatar şi Egipt, Washingtonul încearcă să relanseze negocierile pentru o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor. O delegaţie israeliană este aşteptată joi la Doha.

ARMATA ISRAELIANĂ CONTINUĂ OPERAŢIUNILE DIN GAZA

Între timp, armata israeliană îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza, inclusiv în zonele din care se retrăsese în ultimele luni după ce, potrivit armatei, a dezmembrat Hamas, considerată organizaţie teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Marţi, bombardamentele israeliene au vizat Khan Younis şi Rafah (sud), Jabalia şi Gaza City (nord), unde opt palestinieni, dintre care trei copii, au fost ucişi, potrivit Protecţiei civile locale.

Armata a ordonat evacuarea părţii de est a oraşului Khan Younis, din care s-a retras la începutul lunii aprilie, afirmând că pregăteşte o nouă operaţiune „împotriva organizaţiilor teroriste” după lansarea de rachete asupra Israelului.

VIRUSUL POLIOMIELITEI, GĂSIT ÎN APE REZIDUALE DIN GAZA

Mii de persoane au fugit panicate din zonă.

Sute de palestinieni au părăsit, de asemenea, Bureij (centru) în urma unui ordin similar al armatei. Pe jos, în maşini, în remorci sau căruţe trase de măgari, localnicii au fugit printre dărâmături şi ruine. „Ni s-a spus că avem la dispoziţie doar o oră pentru a evacua locul”, a declarat unul dintre ei, Mohammad Awad.

Războiul a forţat majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Gaza să se mute şi, potrivit ONU, nu există niciun loc sigur în Gaza.

Marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat „foarte îngrijorată” de posibilele epidemii, în special după izolarea virusului poliomielitei în probe de apă reziduală. Potrivit organizaţiei, ar putea fi necesară evacuarea medicală a 14.000 de persoane din Gaza.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...