Israelul se pregătește pentru „orice scenariu” după uciderea numărului 2 din organizația teroristă Hamas
Armata israeliană se pregătește miercuri pentru „orice scenariu” în urma unui atac la periferia orașului Beirut care l-a ucis pe numărul 2 al mișcării islamiste palestiniene Hamas și a reaprins temerile privind o extindere a actualului conflict din Fâșia Gaza, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Forțele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată pe toate arenele, în apărare și în atac. Suntem foarte bine pregătiți pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentrați și rămânem concentrați pe lupta împotriva Hamas”, a declarat marți seara târziu purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
Anterior, Libanul a fost zguduit de o undă de șoc când o lovitură atribuită Israelului în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian, l-a ucis pe Saleh al-Arouri, numărul 2 al aripii politice a Hamas, precum și cel puțin alte șase cadre ale acestuia.
„O mișcare ai cărei lideri și fondatori cad ca martiri pentru demnitatea poporului și națiunii noastre nu va fi niciodată învinsă”, a reacționat liderul Hamas, Ismaïl Haniyeh, denunțând „o încălcare a suveranității Libanului” și o „extindere” a războiului în curs de desfășurare în Fâșia Gaza.
Hezbollahul libanez a avertizat marți seară că „asasinarea lui Saleh al-Arouri” nu este doar o „agresiune gravă împotriva Libanului”, ci și „o evoluție gravă în războiul dintre inamic și axa rezistenței”, un termen folosit pentru a desemna Iranul și aliații săi regionali ostili Israelului.
„Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a adăugat Hezbollah, al cărui secretar general, Hassan Nasrallah, urmează să țină miercuri seara un discurs foarte așteptat, într-un moment în care premierul libanez, Najib Mikati, acuză Israelul că „vrea să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.
De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, tensiunile au crescut la frontiera israeliano-libaneză, în Siria și Irak, unde au fost vizate baze americane, și în Marea Roșie, cu atacuri ale rebelilor houthi, inclusiv noi atacuri marți seară, potrivit armatei americane, menite să încetinească traficul maritim în „sprijinul” Gaza.
În acest context, președintele francez Emmanuel Macron a cerut Israelului „să evite orice atitudine care conduce la escaladare, în special în Liban”, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război al lui Benjamin Netanyahu.
În timpul întrevederii, Emmanuel Macron și-a reiterat apelul de a „lucra la o încetare a focului de durată” între Israel și Hamas și și-a exprimat „cea mai profundă îngrijorare față de numărul foarte mare de victime civile” din Fâșia Gaza, care este scena unor raiduri aeriene și tiruri de artilerie continue de aproape trei luni.
“Foarte dificil pentru noi”
La 7 octombrie, Hamas a comis un atac de o amploare fără precedent pe teritoriul israelian, ucigând aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene, și luând ostatici aproximativ 250 de persoane, dintre care peste 100 au fost eliberate la sfârșitul lunii noiembrie în timpul unui scurt armistițiu.
Ca răspuns la acest atac sângeros, Israelul a promis să „distrugă” mișcarea islamistă palestiniană, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Israel și Uniunea Europeană, și de atunci a continuat să bombardeze Fâșia Gaza.
Războiul a provocat moartea a 22.185 de persoane din Gaza, majoritatea femei, adolescenți și copii, a anunțat marți Hamas, care conduce teritoriul din 2007.
Saleh al-Arouri, liderul Hamas în exil pentru Cisiordania ocupată, este cel mai înalt oficial al mișcării islamiste palestiniene care a fost ucis de la începutul acestui nou război. La scurt timp după anunțarea morții sale, numeroși palestinieni s-au adunat pe străzile din Ramallah, în Cisiordania ocupată.
„Vestea martiriului (lui Saleh al-Arouri) este foarte dificilă pentru noi”, a declarat la fața locului Diya Zaloum, o tânără demonstrantă, pentru AFP. Iar în cursul nopții, agenția palestiniană Wafa a raportat operațiuni israeliene în diferite sectoare din Cisiordania ocupată.
“Sfâșiați în bucăți”
În pofida apelurilor urgente la încetarea focului din partea comunității internaționale, armata israeliană se pregătește pentru „lupte prelungite”, care ar urma să dureze „pe tot parcursul anului” în Fâșia Gaza.
„Ideea că ne putem opri curând este greșită. Fără o victorie clară, nu putem trăi în Orientul Mijlociu”, a adăugat ministrul Apărării, Yoav Gallant.
Marți seară, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a „deplâns” loviturile „inacceptabile” asupra unui spital din Khan Younès, în sudul Fâșiei Gaza, care au avariat instalații locale aparținând Semilunii Roșii palestiniene. Și miercuri dimineață, devreme, un jurnalist AFP a raportat lovituri asupra Khan Younès, unde ministerul sănătății din Hamas a numărat „mulți” morți.
Cei 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza – dintre care 85% au fost strămutați din cauza bombardamentelor și a luptelor, potrivit ONU – se confruntă cu grave penurii de alimente, apă, combustibil și medicamente.
„Sunt aici de șapte zile, dorm în ploaie, fără cort (…) a trebuit să cerșim pături în apartamentele de pe aici”, oftează Wojoud Kamal al-Shinbary, care s-a refugiat la Rafah, un oraș situat în extremitatea sudică a teritoriului care se învecinează cu Egiptul.
„Am un copil și nu găsesc scutece, apă sau lapte praf pentru el”, spune ea. În Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza, Sajda Maarouf descrie, de asemenea, iadul prin care a trecut după loviturile locale: „bombele cădeau peste noi, oamenii erau sfâșiați în bucăți (…) vrem un armistițiu, vă rog, suntem epuizați”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank