Israelul și Hamas multiplică semnalele în favoarea unui nou armistițiu
Liderul Hamas se deplasează miercuri în Egipt pentru a discuta despre o încetare a focului în Gaza, după ce Israelul a indicat că este pregătit să accepte un nou armistițiu în schimbul ostaticilor, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
După mai bine de două luni de război, cele două părți par să trimită tot mai multe semnale în favoarea unui al doilea armistițiu, după armistițiul de o săptămână care a dus la eliberarea a 105 ostatici Hamas în schimbul a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
Liderul mișcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, urmează să se deplaseze în Egipt împreună cu o delegație Hamas pentru a se întâlni cu șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel.
Discuțiile ar trebui să se concentreze pe „oprirea agresiunii și a războiului, pregătirea unui acord pentru eliberarea prizonierilor (palestinieni) și încetarea asediului impus asupra Fâșiei Gaza”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Hamas.
La rândul său, președintele israelian Isaac Herzog a declarat marți că „Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară și pentru un ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor”.
Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, după ce mișcarea palestiniană a comis un atac pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe ultimele cifre oficiale israeliene.
În teritoriile palestiniene, 19.667 de persoane, majoritatea femei, copii și adolescenți, au fost ucise de bombardamentele israeliene, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății controlat de Hamas.
Negocieri în culise
Un prim armistițiu, instituit între 24 noiembrie și 1 decembrie, a dus la eliberarea a 105 ostatici din Gaza, dintre care 80 în schimbul a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
Marți, la o întâlnire cu familiile ostaticilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu a explicat că l-a trimis recent „pe șeful Mossadului în Europa de două ori pentru a promova un proces de eliberare”.
„Datoria noastră este de a-i aduce pe toți înapoi”, a insistat el.
Alte negocieri par să aibă loc în culise.
Potrivit site-ului Axios, Israelul a propus, prin intermediul Qatarului – care a mediat deja primul armistițiu – o nouă pauză de cel puțin o săptămână în luptele din Gaza pentru a organiza eliberarea a câteva zeci de ostatici.
Până în prezent, Hamas a cerut o încetare a luptelor ca o condiție prealabilă pentru orice noi negocieri pe această temă.
Marți, Jihadul Islamic, un aliat al Hamas, a intensificat presiunea prin publicarea unei înregistrări video cu doi ostatici în viață, pledând pentru un compromis care să le permită să se întoarcă în Israel.
Negocierile dure vor continua miercuri și la ONU: de luni, Consiliul de Securitate nu este capabil să adopte o rezoluție pentru a accelera livrarea de ajutor umanitar în Gaza.
Votul a fost amânat de două ori, iar membrii caută formula potrivită pentru a evita un veto din partea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului. Textul, care inițial cerea o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților” în Gaza, se referă acum la o „suspendare” a luptelor.
Criza umanitară
Pe teren, bombardamentele continuă.
Surse guvernamentale ale Hamas au anunțat miercuri că loviturile israeliene la Rafah, Khan Yunes (sud) și Deir el-Balah (centru), în sectorul nordic al orașului Gaza, au ucis cel puțin 11 persoane, potrivit primelor estimări.
Armata israeliană a explicat că își intensifică operațiunile în Khan Yunes. De asemenea, ea a precizat că a descoperit explozibili într-un centru medical din Shujaiya, la periferia orașului Gaza, a distrus tuneluri Hamas și a ucis cadre Hamas în timpul operațiunilor recente.
Miercuri, armata a anunțat moartea unui alt soldat. În total, 133 de soldați israelieni au fost uciși de la începutul ofensivei sale terestre în Gaza, la 27 octombrie.
Aflat sub asediu total din partea Israelului din 9 octombrie, teritoriul palestinian se confruntă cu o criză umanitară profundă: majoritatea spitalelor sale nu funcționează, iar 85% din populația sa, adică 1,9 milioane de persoane, a fugit de distrugerile din nordul enclavei pentru a se refugia în sud.
Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, publicat miercuri, jumătate din populație suferă de foame extremă sau severă, iar 90% dintre locuitori sunt privați în mod regulat de hrană timp de o zi întreagă.
Chiar dacă 127 de camioane cu ajutoare și bunuri au intrat marți în teritoriu prin punctul de trecere Rafah, prin Egipt, și prin punctul de trecere Kerem Shalom, în sudul Israelului, aceste provizii sunt departe de a satisface cele mai elementare nevoi ale populației.
Potrivit raportului, în ultimele 70 de zile au intrat în Fâșia Gaza doar 10% din produsele alimentare necesare în prezent.
„Fără apă curată, hrană și instalații sanitare pe care numai o încetare a focului umanitară le poate asigura, numărul deceselor de copii din cauza bolilor ar putea depăși numărul celor uciși în timpul bombardamentelor”, a avertizat marți un purtător de cuvânt al UNICEF.
“Fără apă, fără mâncare”
„Nu știm unde să mergem. Astăzi, nu există apă, nu există mâncare, nu există nimic”, a declarat pentru AFP Nizar Chahine, un tânăr de 15 ani strămutat din cauza luptelor din Rafah, un oraș din sudul țării, unde sute de mii de oameni sunt comasați.
În Deir el-Balah, în centrul teritoriului, Youssef Journi era disperat în fața rafturilor goale ale magazinelor alimentare.
„Dacă războiul continuă, nu vom mai găsi nimic în magazine, oamenii nu vor găsi nici măcar un bob de făină pentru a mânca”, oftează el.
Pe lângă situația din Gaza, comunitatea internațională este îngrijorată și de faptul că conflictul din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde.
Marți, armata israeliană a declarat că a vizat poziții aparținând Hezbollah, aliatul islamist al Hamas în Liban, după ce a interceptat tiruri din țara vecină. Doi rezerviști au fost ușor răniți după ce s-au tras focuri de armă asupra unei poziții israeliene din apropierea frontierei, a precizat aceasta într-un comunicat.
În Yemen, rebelii Houthi, susținuți de Iran, au promis că vor continua atacurile lor asupra navelor comerciale din Marea Roșie, pe care le consideră „legate de Israel”, în ciuda lansării unei noi forțe multinaționale de protecție maritimă care include 10 țări.
Aceste atacuri „amenință” libera circulație a mărfurilor, a declarat marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei reuniuni virtuale cu reprezentanți de rang înalt din 43 de țări, organizată în speranța de a mobiliza alți parteneri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank