G4Media.ro

Istoria puțin cunoscută a Centralei de la Sadu, cea mai veche centrală…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Istoria puțin cunoscută a Centralei de la Sadu, cea mai veche centrală aflată în operare din România / „Aici pot primi lumină, pentru că suntem într-o fabrică de lumină!” / ”La punerea în funcțiune mergeau 3.242 de becuri și 89 de motoare”

La doar 18 kilometri de Sibiu, pe minunata vale a râului Sadu, se află Centrala Muzeu Sadu 1, prima de acest tip înființată în țară. Ion Rotărescu, sădean get-beget, este șeful acestei centrale, dar și ghidul care conduce vizitatorii prin cele trei camere ale muzeului, relatează Turnul Sfatului.

Inginerul Marcel Stancu, cel care a fost desemnat să se ocupe de înființarea instituției, mai vine, din când în când, să vorbească despre „comorile” păstrate în camerele în care, acum mai bine de 100 de ani, dormeau primii electricieni ai României.

Din centrul Sibiului și până la Sadu se fac undeva la 30 de minute, indiferent de traseul ales. Centrala și muzeul sunt pe partea stângă, la ieșirea din localitatea Sadu, spre Râul Sadului, iar primul indicator care te îndrumă spre obiectiv îl întâlnești chiar la intrarea în sat.

Cu o istorie de aproape 130 de ani, Centrala Sadu 1 este cea mai veche centrală aflată în operare din România. Pentru a o putea vizita, după obținerea acreditării, este nevoie de un scurt instructaj, pe care îl oferă cu mare bucurie Ion Rotărescu, șef CHJ Emp Sadu 1, adică cel care coordonează activitatea în această centrală hidroelectrică de mică putere.

„Este prima din România care a folosit tehnologia transportului la distanță a energiei electrice. Inginerul Oskar von Miller a fost cel care a brevetat acest tip de transport al energiei electrice în anul 1891. A fost contactat de Partenie Cosma, om politic la acea vreme, și de asociații lui, care au luat inițiativa de a ridica centrala. Tot în acea perioadă s-a construit și Uzina Electrică de la Sibiu”, explică Ion Rotărescu.

Curentul electric produs aici a făcut ca Sadu să devină prima comună electrificată din țară. Mai târziu, s-a produs energie electrică și pentru breslele din Cisnădie și Sibiu.

„Din statisticile pe care le avem, știm că la punerea în funcțiune mergeau 3.242 de becuri și 89 de motoare. Puterea instalată era de un megawatt, fiind una dintre cele mai mari din Europa”, spune Ion Rotărescu.

Întregul reportaj poate fi citit în Turnul Sfatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.