Istoria războiului care a adus trupele ruse în Republica Moldova: Chișinăul comemorează 30 de ani de la începerea conflictului armat împotriva separatiștilor transnistreni sprijiniți de Rusia
Republica Moldova comemorează, miercuri, 30 de ani de la izbucnirea Războiului de Nistru, atunci când forțele armate ale Chișinăului au fost atacate de către separatiștii transnistreni, ajutați de mercenari cazaci și trupele ruse din fosta Armată a 14-a URSS dislocată în regiunea transnistreană.
Cu această ocazie, șefa statului Maia Sandu a semnat, miercuri, decretul privind instituirea Medaliei comemorative „30 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992)” a Armatei Naționale.
Președintele Maia Sandu a declarat, miercuri, ca este important ca generațiile viitoare să păstreze vie amintirea a celor căzuți pentru pe câmpul de luptă în 1992 și ca statul să nu uite de sacrificiul lor.
„I-am comemorat astăzi pe cei care și-au pierdut viața în războiul de pe Nistru. Un conflict armat care a început acum 30 de ani, care țintea suprimarea independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, și în care am pierdut sute de vieți, iar alte sute de oameni au fost răniți”, a declarat Maia Sandu.
Deși fuseseră provocări anterioare, forțele transnistrene au atacat în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, posturile de poliţie loiale Chişinăului de pe malul stâng al Nistrului. Iniţial, pe 2 septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu a început războiul.
Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. În acea perioadă Republica Moldova nu avea armată, ci doar forțe de poliție care împreună cu voluntari au format Armata națională a Republicii Moldova.
„Totul a început încă din anii `90, pe când eram ministrul de Interne din 1990-1992. Atunci totul a început destul de strist pentru noi, deoarece noi atunci nu aveam Armată. Noi am înființat Armata pe 5 februarie 1992, prin decretul președintelui și comandatului suprem al Armatei, Mircea Snegur. Eu am fost numit atunci ministru al Apărării și am format această structură.
Pe 23 februarie au început să caut în Republica Moldova ofițerii care au făcut serviciul militar în fosta URSS și erau în reverză. Am vrut să-i chem la datorie și să ne implicăm cu toții în crearea Armatei Naționale.
Același lucru am făcut și cu soldații. Am început să-i caut pe cei care au luptat în Războiul din Afganistan și care au un pic de experiență. În plus, trebuia să fac un pic de curațenie și să dau afară pe cei din Statul Major care aveau relații cu Federația Rusă. Și era extrem de greu. Erau generali cu trei și patru stele. Eu erau devotat și patriot al acestei Republicii Moldova să o apăr și să ne creăm ca al doilea stat românesc. Noi speram atunci că vom face rapid o unire cu Țara-mamă, dar atunci eram naiv”, a declarat pentru G4Media.ro, generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării în timpul Războiului de Nistru.
În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, circa 300 de oameni și-au pierdut viața, iar 370 au fost răniți, rămânând cu diferite grade de dizabilitate.
În conflictul de atunci au mai fost angrenați şi militari ruşi din Armata a 14-a a defunctei URSS, ce avea un efectiv de peste 6.000 de soldaţi. În cele din urmă, depășiti numeric și ca tehnică de luptă în fața rușilor, soldați moldoveni s-au văzut învinși. Astfel că, la 21 iulie 1992, a fost semnat acordul de încetare a focului între ex-preşedintele Mircea Snegur şi preşedintele de atunci al Rusiei, Boris Elţin.
Anul 2022 a fost declarat Anul Recunoștinței veteranilor de război participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, relatează IPN. Conform planului acțiunilor în Anul Recunoștinței, persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă și familiile celor căzuți la datorie vor primi ajutor material anual, iar veteranii războiului vor beneficia de un examen medical complex și, în caz de necesitate, tratament spitalicesc și balneosanatorial.
Decizia Parlamentului vine în semn de respect față de patriotismul veteranilor, care și-au jertfit viața și sănătatea în lupta pentru libertate, democrație și edificarea statului de drept Republica Moldova.Astăzi, de Ziua Memoriei, vor avea loc depuneri de flori la mormintele celor căzuți în acțiunile de luptă.
Foto: Un tanc sovietic cu țeava îndreptată înspre Republica Moldova este atracția principală a orașului Tiraspol. Sursa/G4Media.ro, Mădălin Necșuțu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii