Istoria relațiilor dintre Madagascar și România: cum au beneficiat construcțiile și agricultura malgașă de politica regimului comunist
Majoritatea clădirilor din Madagascar ridicate până la începutul anilor 1990 au fost construite cu ciment importat din România. O bună parte a agriculturii mecanizate din insulă încă mai funcţionează cu tractoarele produse la Braşov, iar datoriile statului malgaş către România au fost anulate după 1990, scrie Info Sud-Est într-o analiză a relațiilor cu statul care l-a prins pe Radu Mazăre.
Cea mai mare parte a relaţiilor diplomatice şi economice dintre România şi ţările africane au fost stabilite la începutul anilor 1960 şi s-au dezvoltat cu precădere în timpul lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). În ultimele două decenii de comunism românesc, o bună parte din regimurile dictatoriale şi corupte din Africa au beneficiat copios de linii de credit în valută oferite de factorii de decizie de la Bucureşti sau de bunuri de consum care, adesea, nu erau plătite. Cele mai multe beneficii au avut state precum Sudan, Guineea, Zimbabwe, Zambia dar şi cele din Africa de Nord, îndeosebi Maroc, Algeria şi Libia unde companiile româneşti de stat au investit enorm în infrastructură: construcţia de porturi, de autostrăzi, clădiri publice, combinate industriale, rafinării, utilaj petrolier şi echipamente de exploatare a minereurilor. Mii de tineri din state africane au fost şcoliţi în universităţi româneşti iar experienţa acestora a fost folosită în infrastructura sanitară sau în industriile noi ale ţărilor lor. Clădirea Parlamentului din Khartoum (capitala Sudanului) este un proiect arhitectonic românesc, ridicată cu forţă de muncă şi utilaje din România şi, desigur, cu bani româneşti.
România şi Madagascar: scurtă istorie a cunoaşterii reciproce până la Radu Mazăre
Schimburile dintre România şi Madagascar sunt extrem de precare: nu există investiţii reciproce, curse aeriene sau navale directe, tratate bilaterale în domenii de interes general sau secundar (politic, diplomatic, economic, financiar, juridic), ci doar acorduri şi convenţii care sunt reînnoite periodic. Legăturile comerciale bilaterale sunt, de asemenea, insignifiante: în 2016 schimburile au însumat abia 6 milioane de dolari, România exportând în Madagascar produse în valoare de 4 milioane de dolari (componente auto, anvelope, frigidere, uree, hârtie, produse farmaceutice, cereale, materiale de construcţii) şi importând condimente în valoare de 2 milioane de dolari.
Madagascar a fost o colonie franceză în perioada 1895-1960 şi şi-a proclamat independenţa la 26 iunie 1960, devenind o republică, iar Philibert Tsiranana, lider al Partidului Social Democrat, primul ei preşedinte (1960- 1972).
Citește tot articolul pe Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu