G4Media.ro

Istoricul austriac Oliver Schmitt lansează o carte despre Biserica Ortodoxă Română /…

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Istoricul austriac Oliver Schmitt lansează o carte despre Biserica Ortodoxă Română / Întâlniri cu cititorii la București și Cluj-Napoca

Cartea ”Biserica de stat sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918-2023”, semnată de istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, se lansează miercuri la Cluj-Napoca și joi la București, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.

Locul de întâlnire cu cititorii din Cluj-Napoca este Muzeul de Artă. Oliver Schmitt va intra în dialog cu istoricii Ioan-Marius Bucur și Lucian Nastasă-Kovacs, miercuri, de la ora 18.00. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Joi, istoricul austriac ajunge la București, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde va discuta cu Magda Grădinaru și Gabriel Liiceanu. Accesul este de aseemenea liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

  • ”Ca istoric, am ales, firește, o abordare istoriografică mai degrabă decât teologică și am urmărit Biserica Ortodoxă Română în contextul dezvoltării statului român și a societății românești de la 1918 încoace. E o carte care se referă la BOR ca instituție, care urmărește detaliile împletirii dintre BOR și politică și înfățișează luptele pentru putere din Biserică. Accentul cade în aceste pagini pe relașia Biserică–stat–națiune, pe analiza acestei legături care continuă să exercite o influență însemnată asupra țării și a cetățenilor săi.“, a explicat Oliver Jens Schmitt.

Oliver Jens Schmitt predă istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena. Temele sale de cercetare privesc, printre altele, fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societățile urbane din estul Mediteranei în secolul al XIX‑lea, societatea și politica în Imperiul Otoman târziu, evoluțiile socioculturale din spațiul albanez, istoria imperiului maritim al Veneției sau istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu. 

Între anii 2017 și 2022 a fost președintele Secției de Filozofie și Istorie a Academiei Austriece de Științe. Din 2017 este director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe.

Fischer, A Concise History of Albania, 2022. Editura Humanitas a publicat mai multe lucrări ale sale, traduse din limba germană: Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și căderea „Căpitanului“ (2018), România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie (2018), Balcanii în secolul XX: O istorie postimperială (2022) și Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023 (2023).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cand apare si varinata digitala (ebook)? De ce nu mai apar carti digitale in limba romana?

  2. Normal, după succesul filmului cu Marele Alb urmează acum cartea.