G4Media.ro

Istoricul Lucian Boia a fost decorat cu Crucea de cavaler a Ordinului…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Buda

Istoricul Lucian Boia a fost decorat cu Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei / Ce spune despre Trianon și despre disputele româno – maghiare

János Áder, preşedintele Ungariei, i-a acordat istoricului român Lucian Boia Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român, scrie MTI, citat de Rador.

Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă, cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti.

Istoricul, care nu o dată s-a opus concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere; ştia că lucrările sale sunt citite şi în maghiară, dar nu şi-a închipuit că se bucură de o asemenea popularitate.

Domnia sa a precizat că se consideră un om liber, iar în democraţie fiecare are dreptul să judece şi să-şi exprime opinia proprie. Lucian Boia crede că nu există contradicţie între disputele româno-maghiare despre istorie şi faptul că a primit o decoraţie din partea statului ungar.

Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a Parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.

Lucian Boia a afirmat: rezolvarea durerilor din trecut – şi nu numai în cazul maghiarilor – nu trebuie căutată în trecut, deoarece istoria nu poate fi schimbată, ci în viitor. “Istoria şi-a accelerat cursul, schimbările sunt tot mai repezi şi s-ar putea ca peste două sau trei generaţii să ni se pară foarte departe toate aceste dispute naţionaliste de secol 19”, a spus istoricul, adăugând că el crede în Uniunea Europeană care este în curs de consolidare în care nu vor mai exista graniţe.

“Cu toţii suntem europeni până la urmă, ne asemănăm între noi şi problemele noastre se aseamănă între ele în mult mai mare măsură, decât cu problemele celor care trăiesc pe alte continente” – a spus Lucian Boia.

La întrebarea: unde trebuie căutate punctele de plecare ale unei reconcilieri româno-maghiare, profesorul a spus: poate că este naiv, dar el consideră relaţiile dintre România şi Ungaria mai degrabă bune, în ansamblu. A recunoscut că există dispute privind istoria, însă acestea ar trebui rezolvate de istoricii celor două popoare, aşa cum au reuşit să facă francezii şi germanii.

La observaţia presei că tocmai concepţiile diferite despre istorie, prezente în manuale, sunt cele care transmit adversităţile între români şi maghiari de la o generaţie la alta, Lucian Boia a precizat: din păcate, istoria nu este ştiinţa adevărului absolut, ci o interpretare ulterioară a unei realităţi petrecute, influenţată de perspectiva, de cultura, de ideologia autorului său.

El a adăugat: nici el nu consideră de bun augur faptul că în Europa există atât de multe interpretări ale istoriei. Istoricii români şi unguri ar trebui să ajungă la o înţelegere cel puţin în chestiuni esenţiale, pentru a elabora o istorie, chiar dacă nu oficială, cel puţin conformă principiilor europene.

“Eu am scris istoria pe care am crezut-o de cuviinţă, am scris-o onest, am încercat să interpretez lucrurile ferindu-mă cât mai mult de ideologii şi mai ales de naţionalismul extrem care a făcut atâta rău. Acesta e demersul meu. Aş vrea să pot să schimb lumea, s-o fac mai bună, mai dreaptă, dar nu am asemenea forţe” – a conchis istoricul român.

În discursul său laudativ, Botond Zákonyi a subliniat: Lucian Boia nu rescrie istoria în cărţile sale eseistice care au iscat controverse mai mult sau mai puţin violente, ci el o regândeşte, punând evenimentele istorice într-o altă lumină.

Nu are o semnificaţie deosebită faptul că Boia a primit distincţia statului ungar în anul centenar al Trianonului, deoarece ea ar fi actuală şi anul viitor, aşa cum ar fi fost de actualitate şi anul trecut, în acest an însă se condensează această aglomeraţie de probleme care poartă de obicei numele de “trauma Trianonului”, iar problemele maghiarilor sunt foarte bine “atenuate” de lucrările lui Boia – a arătat ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Activitatea de excepţie a lui Lucian Boia a fost recunoscută şi de Germania prin acordarea unei distincţii de stat, astfel în 2018 el a fost decorat cu Crucea Federală de Merit a Germaniei în grad de cavaler.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Buda

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. “Istoricul” Lucian Boia a recunoscut că a colaborat, benevol, cu Securitatea. “Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz”. M##E BOIA

    • @Sandokan
      Aflând de la tine că Lucian Boia a colaborat cu Securitatea, am avut curiozitatea să caut informaţii în presă. Am găsit, poate, cel mai cuprinzător raport de presă: un articol publicat în Evenimentul Zilei. Şi, asta nefiind poate suficient, articolul este semnat de Victor Roncea, mult apreciat de ideologul rus Dughin.

      Poate că trecutul lui Lucian Boia trebuia să ajungă sub lupa unui om ca Victor Roncea, într-o publicaţie ca Evenimentul Zilei.

      Păcat!

    • menumorut- citeste wikipedia LB si ai sa vezi declaratia lui Boia in care recunoaste ca a fost turnator la securitatea comunista. intra si pe HotNews.

  2. Felicitari, merita distinctia acordata precum si distinctia similara primita din partea Germaniei!
    Printre putinii istorici adevarati, corecti si onesti.

    • Printre puținii români (1%) care acceptă faptul că nu suntem buricul pământului, și care nu se sfiește să zică tare chestia asta știind că-și ia șuturi.

  3. Orice stat își decorează soldățeii pentru serviciile aduse.
    Felicitări Ungariei că a promovat atât de abil un agent de influență în viața publică din România!

    Prin activitatea sa publicistică, Lucian Boia a adus mari servicii Ungariei. I-a prostit pe mulți români cu teoriile sale „mitologice”. Tiraje mari, prostii pompoase înghițite de mulți pe nemestecate. Păcat că a fost deconspirat dintr-o prostie a lui Hodor&GDS.

    Românii nu sunt în stare să-și aprecieze proprii istorici. Ce să mai vorbim de a forma și a planta unul în câmpul tactic advers.

    Vivat Hungaria!

    • Nu mi-a inspirat incredere niciodata acest domn Boia, la modul cel mai serios, istorie inseamna document, ce legatura are mitologia cu istoria, adica stilul acestui asa-zis istoric, n-am inteles. Mitologia e literatura si fictiune, istoria e document. Atunci cand aduci fictiunea in istorie, cand ”rescrii” istoria, dupa cum se spune ca face, treaba asta nu slujeste adevarului, ci politicii.

  4. Pai cat a urlat asta impotriva romanilor, si a pupat curul ungurilor era si normal sa fie decorat.Boia a mistificat istoria in favoarea ungurilor.Un tradator infect, jalnic ce se vinde pe trei arginti. Greatza!

    • tu ai citit macar 3 randuri din vreo carte de-a lui? (excluzand coperta)

    • iorga, getodreacu, vezi ca ti s-au rostogolit pastilili pi sub pat
      ti-e gratza? nu mai bea atata posirca historicule

      Stima, Domnule Profesor!

    • @VladM: Este un „istoric” dubios, fost colaborator al securitatii, si cea mai buna dovada e ca diferenta intre cartile sale dinainte de 90 si cele de astazi e de la cer la pamant. Intr-un cuvant un oportunist, atunci scria pe placul securitatii, acum pe placul ignorantilor. Apropo, ignorantii vin din doua directii, cei cu compexe de superioritate, care cred ca dacii inventat telefonia mobila, si cei care au complexe de inferioritate din cauza ca sarmalele nu sunt inventate de romani. Faptul ca au orientare diametral opusa, nu-i face mai putin ignoranti. Celor din urma li se adreseaza Boia cu foarte mare succces.

  5. > Românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă
    > o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.
    Dar cum a fost pentru Romani, Sarbi, Slovaci, Ucrainieni ocuparea de catre maghiari a unor teritorii care nu le apartineau ? Cum a fost pentru Romani sa suporte persecutiile inimaginabile la care au fost supusi de catre ocupantii maghiari ?
    Toate tarile care au pierdut teritoriile ocupate prin forta, sunt indreptatile sa considere o trauma si sa incerce sa le reocupe ?
    Pentru Imperiul Roman a fost o trauma ca a piedut Dacia, Egiptul si alte teritorii ocupate prin forta ?
    Pentru Imperiul Otoman a fost o trauma ca a pierdut Ungaria, Bulgaria si alte teritorii ocupate prin forta ?
    Ce-ar fi ca astazi Turcia sa aiba pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca Ungaria a fost 150 de ani pasalic turcesc ? Ce-ar fi ca Turcia sa se tot lamenteze cu pierderea unor teritorii, ocupate prin forta ?
    Ce-ar fi ca astazi Austria sa aiba pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca Ungaria a fost 200 de ani provincie austriaca ? Ce-ar fi ca Austria sa se tot lamenteze cu pierderea unor teritorii, ocupate prin forta ?
    Nicio alta minoritate nu are pretentiile absurde si aberante pe care le are minoritatea maghiara din Romania.

    • Imi place cum scrie Boia, recunosc, dar argumentul tau e perfect valabil. Boia supra-valorizeaza trauma maghiara si n-o pune deloc in balanta cu suferintele si memoria traumelor romanilor din Transilvania, romani transilvaneni care au fost oprimati si discriminati secole la randul sub ocupatia ungurilor.

  6. Ma intreb daca astia care spumega pe-aci au citit vreo carte a lui Boia.

  7. Istoria nu se scrie după cum cred de cuviință. Istoria este o știință care printre altele se bazează pe documente, fapte deja trăite, istoria în context internațional. Demistificările se fac în literatură. În istorie se numește propagandă. Nu cred că d. Boia nu cunoaște lucrările scoase de Academia ungară, chiar sub comuniști, unde istoria Transilvaniei este făcută „după cum cred ei de cuviință”.

    • Tocmai, ca istoria este interpretabila. Stiinta in general este interpretabila. Sunt multe paper-uri facute sa dea o anumita directie, pentru ca datele sunt interpretabile. Asta inseamna stiinta, niste aproximari prin perceptii.

      Uite pe istorie, e canalul cu „Istoria cu Virgil”, care incearca sa prezinte anumite chestii din mai multe perspective. Cam toate tarile predau in scoala o forma foarte alterata a istoriei pentru a da bine natia lor, si sa recunoasca cat mai putin ca au facut cacaturi. De exemplu in scoala nu-ti spune nimeni ca Stefan cel Mare a fost un cacanar fara cuvant, care cand s-a vazut cu visteria goala, s-a pisat pe alianta cu Tepes si i-a cucerit o zona.

    • @Catalin Vasile: Sa-l consideri istoric pe Virgil, altfel baiat simpatic, e complet deplasat. Povestea cu conflictele dintre Stefan cel Mare si alti domnitori munteni, moldoveni sau ardeleni e binecunoscuta, si este absolut normala pentru acele vremuri. Pe atunci existau, ca si astazi, rivalitati si interese, doar ca se rezolvau cu arma in mana. Instoria universala e plina de astfel de exemple, lupte intre orase vecine, intre veri, frati si asa mai departe. De aici si pana la un limbaj suburban e cale lunga (mai ales cand singurele surse sunt articole de popularizare). Tot la acelasi capitol de lucrari de popularizare se incadreaza si majoritatea lucrarilor recente ale lui Boia. E o mare diferenta intre o carte de istorie, care trebuie sa aiba mai multe citate decat afirmatii, si una de povestiri istorice mai mult sau mai putin fanteziste, care prezinta o viziune personala, de multe ori ipocrita. Iar in materie de ipocrizie Boia este expert, si-a gasit un public tinta in acea categorie de ignoranti complexati ca sarmalele nu sunt romanesti.

  8. Bine a spus cine a spus: urmărește sursa banilor și vei găsi stăpânul din umbra. Dacă mai avem dubii despre acest „distins” domn, ni le spulbera Ungaria. Știm de altfel ce „bună” prietena ne este tara vecina. Știm și ce intenții are, așadar înțelegem rolul deloc de neglijat al acestui „istoric”. Rusii se dau instalatori la Davos, ungurii sunt mai smecheri. Își spun „istorici”.

  9. daca nu minti, furi, plagiezi etc. „in interes national”, esti tradator de neam, aservit altuia …
    valahistanul etern si fascinant 🙂

  10. Daca Ungaria si ungurii sant astazi ceia ce sant este datorita mentalitatii lor ,mai ales a elitelor.Ce ar fi fost daca s.ar fi comportat omeneste tot timpul in relatiile cu vecinii? Cu siguranta am vorbi altfel.Sa gandesti ca esti superior nu inseamna a trata pe ceilalti cu superioritate si a fi superior intradevar este atunci cand aduci + valoare, atunci cand cei care te inconjoara nu au capacitate si iti recunosc valoarea si capacitatea ,asa ca ungurii nu sant superiori romanilor din punct de vedere moral ,sub alte aspecte ne impartim calitatile.Santem vinovati si unii si altii pentru relatia in care santem, n.ar trebui sa ne certam de la toate nimicurile,indiferent de ce defecte am avea iar daca vrem sa fim prieteni trebuie sa azeram tot si sa incepem sa ne respectam si sa gandim constructiv si sant sigur ca avem destule motive sa o facem,unii deja au inteles de mult.In concluzie respect ,solidaritate si bune intentii.Salutari sincere la toti ungurii de buna si rea credinta!

  11. In locul lui Boia as deveni foarte circumspect dac-as fi decorat de catre politicienii unguri, inseamna ca, voit sau nu, le-am facut un serviciu.
    Altfel, chiar daca unele opinii ale lui se potrivesc cu ale mele precum un pantof de stingul pe piciorul drept, sint de acord cu multe altele.

  12. Propunem sa- si schimbe si numele din Boia in Paprika. Omul a recunoscut cu nonsalanta ca a fost turnator la securitatea comunista timp de 16 ani. Problema e ca scrie istoria romanilor dupa interesele si dupa viziunile sale.Un mare oportunist al comunismului si al democratiei.

  13. Victor 2. Cum saluți cu sinceritate ungurii de rea credință? Înseamnă că nu cunoști nimic din istoria românilor din Transilvania și ce mult „bine” au făcut ungurii dumitale de rea credință.
    În legătură cu opera d. Boia. Cunosc câteva persoane care își însușesc cu entuziasm ideile și zicerile acestui istoric. Numai că respectivele peroane nu au o minimă cultură istorică. Sunt aceeași care îmbrățișează fără nici o privire critică lucrările unor „elite” promovate cu sârg de anumite reviste și organizații. Vin și completez că nu au citit direct nici câteva pagini din respectivele vedete culturale.

  14. Nu știu ce a scris sau nu domnul ăsta. Ce știu e ce am învățat la orele de istorie și ce mai îmi aduc aminte de atunci :). Ungurii au ajuns în Europa prima dată în Nordul Mării Negre fiind împinși apoi în câmpia Panonică de către pecenegi , asta prin anii 800. Apoi au dus o politică expansionistă. Asta relevă izvoarele lor istorice. La momentul acela limba și poporul român erau deja formate. Destul de clar!!! Cam toată harta Europei e un soi de compromis. Ungurii cu puțin discernământ ar trebui sa se gândească puțin la asta și să fie ceva mai reținuți.

  15. Inca mai trage basini fosila asta decrepita?

  16. Cred că Lucian Boia a fost premiat de Ungaria pentru cartea despre românizarea provinciilor istorice dupa marea unire. Referitor la Transilvania insistă că în orașe erau predominat vorbitori de limba maghiară. Lucian Boia, omite cu bună știinţă că la Trianon a fost impus de SUA principiul autodeterminarii popoarelor, adică în Transilvania populaţia românească era predominantă. Lucian Boia nu spune că românii erau discriminati de administratia maghiară, impiedicând accesul in orașe.
    De ce e Trianonul este o rană istorică pentru Ungaria?!
    Lucian Boia este doar un scriitor promaghiar, nu istoric.

  17. Felicitari serviciului de spionaj maghiar care nu doarme (ca altele) si lucreazs. Boia este o sursa de influienta dar uitati-va care sunt pozitilile celor mai multi transilvaneni (mai ales a celor de la Cluj) care ponegresc estul si sudul Romaniei (miticii), mananca de pe urma acestora si populeaza functiile inalte de la Bucuresti) dar vor o noua austroungarie in care sa intre si Transilvania.

  18. Un oportunist ce nu poate fi numit istoric care si-a vandut de prea multe ori sufletul pentru un pumn de gologani propagand diverse aiureli care nu au la baza documente istorice sau istoria in general.Un Iuda al nostru…

  19. Subiectul in discutie a fost afirmatia domnului Boia ca Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia nu avea mandat sa decida Unirea Transilvania cu Romania si ca ar fi trebuit sa se realizeze un referendum. Eroarea fundamentala, daca pot sa o numesc astfel, este ca domnul Boia gandeste anul 1918 cu ajutorul conceptelor secolului XXI, negand momentul istoric in cauza. Mai precis, toata istoria romanilor sub unguri a fost una a negarii de catre autoritatea maghiara a drepturilor comunitare si a drepturilor politice romanilor! si deci dupa ce ai construit o asemenea realitate politica, sa vii sa spui ca in 1918 era necesar *referendum* suna a cinism, prostie sau eroare cu intentie! Nu poti face referendum daca cel care voteaza nu este subiect politic, adica persoana care are constiinta politica! Ori guvernarea maghiara a impiedicat pana in 1918, formarea constiintei politice a romanilor! Despre ce vorbim aici? Cand faci asemenea *greseli* te declasezi singur ca istoric, indiferent cate medalii primesti!

  20. White hair turd….