G4Media.ro

Istoricul rus Alexandre Etkind prezice o „dezintegrare” și „defederalizare” a statului rus:…

Sursa foto: IngrianRebel / deviantart.com

Istoricul rus Alexandre Etkind prezice o „dezintegrare” și „defederalizare” a statului rus: „Rusia contemporană se autointitulează federație, când, de fapt, se comportă ca un imperiu aflat în ceasul declinului”

Istoricul rus Alexandre Etkind a realizat o analiză publicată pe platforma Desk Russie în care susține că „Rusia contemporană se autointitulează federație, precum Germania sau Elveția, când, de fapt, se comportă ca un imperiu aflat în ceasul declinului”.

De asemenea, el prezice o „dezintegrare” și „defederalizare” a actualului stat rus în mai multe provincii, din cauza deciziilor luate de actuala conducere de la Moscova. „Prăbușirea care amenință Federația Rusă nu se va întâmpla din cauza popoarelor sau guvernelor străine, ci împotriva voinței lor și în contradicție cu proiecțiile lor. Probabil că se va întâmpla, de asemenea, împotriva voinței populației rusești”, susține Etkind.

Academicianul explică de ce, în opinia sa, Rusia actuală se comportă mai degrabă ca un „imperiu”, decât ca o „federație”. „Federația se definește prin intrarea și ieșirea liberă a membrilor săi. Imperiile se mențin prin forță, în timp ce federațiile nu se opun autodizolvării lor. La începutul secolului al XX-lea, acest lucru se numea «dreptul la autodeterminare, inclusiv la secesiune»”, afirmă istoricul rus.

  • Alexander Etkind (născut în 1955, Sankt-Petersburg, Rusia) este un istoric și om de știință. El este profesor de istorie și titular al Catedrei de relații Rusia-Europa la Institutul Universitar European și membru al Institutului European de Drept Internațional și Relații Internaționale. De asemenea, Etkind a fost profesor de literatură rusă și istorie culturală la Cambridge (2005-2013). Principalele sale domenii de interes sunt istoria ideilor și istoria Rusiei; printre subiectele abordate se numără memoria istorică, colonizarea internă și istoria resurselor naturale. Este autorul mai multor cărți traduse în mai multe limbi, dar numai una dintre ele a fost tradusă în franceză: Istoria psihanalizei în Rusia, PUF, 1995.

Redăm întreaga analiză mai jos:

„Ce s-a întâmplat cu Imperiul Rus? S-a dezintegrat la sfârșitul unui război imperialist. Ce s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică? S-a dezintegrat la sfârșitul Războiului Rece. Ce se va întâmpla cu Federația Rusă?

Răspunsul este evident, chiar dacă îi întristează pe mulți. Patriotismul rusesc este de așa natură încât chiar și cei care nu susțin regimul de la Kremlin nu sunt gata să recunoască natura imperială a actualului stat rus. Chiar și cei care consideră că actualul guvern rus este nedrept, incompetent sau pur și simplu periculos cred în supraviețuirea Federației Ruse cu granițele sale actuale. Chiar și oameni ca mine, care doresc Ucrainei o victorie militară și guvernanților ruși un proces internațional, nu sunt gata să admită că acest lucru va duce, în consecință, la sfârșitul țării însăși.

Prin pierderea unor teritorii și a unei părți din populație, Rusia a trecut deja prin mai multe etape de reîncarnare: Imperiul Rus, Uniunea Sovietică și Federația Rusă. Acest lucru atestă instabilitatea sa istorică și inevitabilitatea altor metamorfoze care vor urma.

Colapsul a fost mult timp temut și prezis. A fost făcută o promisiune pentru a o evita. Ea ar fi putut fi încetinită profitând de situația economică favorabilă, bazându-se pe un guvern competent, pe un joc diplomatic abil sau pur și simplu mizând pe noroc. Partidul de guvernământ, deși considerat nul și neavenit, reușise totuși să aleagă un nume care reflecta teama sa profundă de dezintegrare, precum și lipsa altor valori: „Rusia Unită”. Pe scena internațională, partenerii Rusiei, care o depășesc cu mult în termeni de putere, nu doreau această dezintegrare. Unii au fost recunoscători Federației pentru că a pus capăt unui Război Rece periculos și costisitor. Alții pur și simplu s-au resemnat cu schimbările, oricare ar fi ele, temându-se de acestea mai mult decât de războiul însuși. Prăbușirea care amenință Federația nu se va întâmpla din cauza popoarelor sau guvernelor străine, ci împotriva voinței lor și în contradicție cu proiecțiile lor. Este probabil că se va întâmpla, de asemenea, împotriva voinței populației rusești: astfel de probleme nu se rezolvă de obicei prin vot.

Pentru o lungă perioadă de timp, două decenii, nu s-a întâmplat nimic cu adevărat semnificativ în Rusia. Așa cum se spunea în secolul al XIX-lea, viața politică a fost înghețată cu succes. Totul s-a schimbat odată cu cel de-al doilea război ruso-ucrainean, un război care nu ar fi trebuit să fie declanșat niciodată de susținătorii ideii unei Rusii unite. Pentru cei care sunt preocupați de păstrarea Federației, a sosit momentul adevărului.

Epoca imperiilor a apus de mult. Imperiile din trecut s-au prăbușit după războaie și revolte și au dat naștere unei multitudini de state naționale care au apărut pe ruinele fostelor lor colonii. Scriitorul britanico-polonez Joseph Conrad susținea că nu există nicio bucată de pământ în lume care să nu fi fost colonizată. Anglia, o fostă colonie romană, a devenit metropola unui nou imperiu. Polonia, centrul de greutate al Europei de Est, a fost împărțită de trei state ostile. Prusia de Est, o fostă metropolă și loc de încoronări regale, a devenit o colonie. Anterior, cam același lucru se întâmplase cu țara tătarilor. Istoria se desfășoară fără reguli. Imperiile se ridică și se prăbușesc, precum valurile pe o mare furtunoasă. Acestea fiind spuse, aproape toate imperiile au dispărut în secolul XX, într-un proces care a fost numit „decolonizare”. În competiția cu alte forme de viață politică, imperiile au fost învinse de alte tipuri de stat: național și federal. Rusia contemporană, un stat-națiune, se autointitulează federație, precum Germania sau Elveția, când, de fapt, se comportă ca un imperiu aflat în ceasul declinului.

Care este diferența dintre o federație și un imperiu? Federația se definește prin intrarea și ieșirea liberă a membrilor săi. Imperiile se mențin prin forță, în timp ce federațiile nu se opun autodizolvării lor. La începutul secolului al XX-lea, acest lucru se numea „dreptul la autodeterminare, inclusiv la secesiune”. Acest principiu a fost consacrat în Declarația drepturilor popoarelor din Rusia, adoptată de bolșevici în noiembrie 1917. Ulterior, a dispărut din textele constituționale. Unele federații „compozite” s-au dezintegrat fără a recurge la forță. Acesta este cazul Uniunii Sovietice și al Cehoslovaciei. Dar alte cazuri de dezintegrare au provocat războaie civile cu interferență internațională. Acest lucru s-a întâmplat mai devreme în Statele Unite și s-a întâmplat sub ochii noștri în Iugoslavia: forțele erau inegale și o parte și-a impus voința asupra celeilalte. În și alte cazuri, dezintegrarea a fost pașnică, dar mândria rănită și ambițiile avortate au dus la violențe amânate. Acest lucru se numește revanșism și deschide calea către un nou război.

Nu cer prăbușirea Federației Ruse, ci o prevăd, iar acest lucru face diferența. Din nou, dezintegrarea ar fi putut fi evitată, ar fi fost suficient să nu înceapă un război cu Ucraina. Dar revanșismul a fost mai puternic decât prudența. Prăbușirea acestei Federații, o comunitate complexă, artificială, extrem de inegală și din ce în ce mai neproductivă, va avea loc din cauza liderilor săi de la Moscova, și numai din cauza lor. Cei care iubesc Federația; cei care cred că, dacă aceasta ar dispărea, popoarelor le-ar fi mai rău decât în ea; cei care văd în ideea unei Rusii unite principala și chiar singura valoare politică – toți ar trebui să-i învinovățească pe cei și numai pe cei care au pornit acest război.

În câte părți se va rupe Federația și dacă aceste părți vor corespunde delimitărilor actuale ale republicilor și provinciilor care o compun? În fiecare caz, oamenii vor decide. La nivel local, instituțiile, liderii și granițele existente vor avea un rol de jucat în punerea în aplicare a „dreptului la autodeterminare, inclusiv la secesiune”. Dar există mulți alți factori determinanți: economici și culturali, interni și internaționali. Noile state vor fi diverse: unele vor fi democratice, altele autoritare. Toate vor fi legate mai mult de vecinii lor, de partenerii lor comerciali și de securitate, decât de vechea lor „rudă”, uzată și respingătoare. Teritoriile care au aparținut altor entități naționale înainte de a deveni parte a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial (Prusia de Est, părți din Karelia, Insulele Kurile) vor părăsi Federația cu o plăcere nedisimulată: vor ști cu cine să construiască legături. Tensiunile etnice și religioase din regiuni deosebit de complexe, cum ar fi Caucazul, pot duce la noi războaie. Odată cu prăbușirea Federației, inegalitățile sociale, o caracteristică a Rusiei în ultimele decenii, vor crește și mai mult. Provinciile producătoare de materii prime vor fi mai bogate, iar alte regiuni vor fi mai sărace. Bucurându-se de libertate, oamenii lor vor da dovadă de o nouă creativitate. Ei vor începe să facă comerț cu ceea ce numai societățile libere pot crea. Își vor inventa avantajele lor comparative, noi și unice.

Istoria merge mai departe. Mai devreme sau mai târziu, comunitatea internațională, căreia nu-i plac tulburările, va lua act de schimbări și va face un efort pentru a evita vărsarea de sânge. În acel moment va avea loc o conferință de pace, după modelul conferinței de la Paris din 1918-1919, organizată de învingătorii din Primul Război Mondial. Rusia, care a semnat un acord de pace separat la Brest-Litovsk, nu a fost invitată. Războiul civil din Rusia continua, o tiranie se consolida acolo, iar Conferința de pace de la Paris a lăsat totul să decurgă fără să intervină. În noul tratat de pace, foștii vecini ai noilor țări vor media negocierile lor: Ucraina, China, Norvegia, Polonia, Finlanda, Kazahstan și alții. Federațiile cu mai mult succes din punct de vedere istoric, cum ar fi Uniunea Europeană și Statele Unite, vor avea rolul lor. Un nou tratat eurasiatic va finaliza munca începută la Versailles cu un secol în urmă”.

Sursa foto: IngrianRebel / deviantart.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Gura aurita sa aiba!
    Iar predictia sa se materializeze cit mai repede.

  2. Întrebarea este : pot să-i f#t în g#t pe ruși ?…Se poate și cu neamul lor, tot ?…Mulțumesc anticipat.

  3. Probabil Yugoslavia a fost parfum pe langa ce o sa se intamle in fosta fedreatie.Numai rus sa nu fii…

    • Da, da și STATUL TEXAS dacă VREA DIN USA,, are toată libertatea,,. Scoția este ultima pacalita. Au votat pentru rămânerea în UK pentru a rămâne în UE dar după au luat țeapă. UK a luat decizia de a ieși din UE. Fostele tari din imperiul Francez suuunt foooarte independente. Și Canada nu face parte din UK? Cum siau dat seama și fostele din Yugoslavia ca era mai bine impreuna. Hai sa fim serioși cu părerea ca din federație ieși când vrei. Ha ha ha

  4. Așa zisa federatie rusească e o adunătura de republici etnice si teritorii furate timp de cinci secole. Culturi , limbi si tradiții diferite. Asta e si motivul pentru care aproape jumătate din orcile căzute in saci de gunoi negri sunt din Daghestan, Moskva nu da doi bani pe ei. Au valoare de carne de tun.

    Când dictatura putlerista întreținută de militarocratie si cleptocratie va sucomba popoarele oprimate si exploatate de secole își vor găsi făgasul normal ca tari libere. Partea neplăcuta pentru noi si țările vecine e faptul ca nicio lumânare nu se stinge fără sa facă înainte o ultima flacăra mai mare. Apoi se stinge si fumega pentru ultima oară.

    Putler e terminat .✌️

    • Nu neapărat cu limbi diferite. Paradoxul e că majoritatea se consideră rusi și vorbesc rusă. Dar nu au prea multe în comun aia din Moscova cu cei din Vladivostok in afara de limba.

  5. Acest domn nu spune nimic despre 2 subiecte f sensibile: nuclearele și China.
    Dacă nu erau Armata Rosie și nuclearele Rusia avea statutul internațional al oricărei tari bogate in resurse și condusă de o dictatura.
    Acum rușii au reușit intr-un timp f scurt sa distrugă complet mitul Armatei Roșii – gata, nu mai este !! Se pare însă ca începe sa ii mănânce acum și cu nuclearele – sa vedem cum le neutralizează și pe astea: aici este buba !
    Dacă resusesc Rusia o sa devină teren de vânătoare pentru China.

    • Riscul ca zeci de republici foste rusești sa se măcelăreasca intre ele și sa se ameninte cu arme nucleare este foarte real.

  6. Ideologul lui Putin este alexander Dughin care spune ca Rusia are adevarul istoric de partea ei orice ar spune Zapad/Vestul. Dughin a preconizat Eurasia de la Lisabona pana la insulele Kurile iar Putin va fi presedintele 🙁

  7. degeaba latrii pe aici postac, Putler nu va mai fi presedinte dupa ce va pierde razboiul din Ukraina si Rusia se va dezintegra ca sa nu plateasca despagubiri de razboi

  8. Întotdeauna ați fost o mizerie, dragii mei ruși.

  9. De cand asteptam noi dezintegrarea rusiei si nu se mai intampla… cand au fost aproape de dezintegrare cu germanii, romanii la portile stalingradului vestul binevoitor i-a salvat, acelasi vest care la yalta i-a lasat pe rusi sa ia tot estul pana in germania.

  10. Veți mânca scoarță de copac, dragii mei ruși, veți fi săraci lipiți, așa cum meritați.

  11. Pai atâta timp cât există interese comune, nu se va destrama sau eventual va lua alta forma. Și chiar daca se va rupe, legăturile tot cam alea sunt, e o iluzie sa crezi că vor reapărea barierele comerciale. Nu uita ,UK vrea comert că inainte cu UE , fără bariere dar nu vor circulația persoanelor. Deci nimeni nu vrea sa revină la ce era acum 30 de ani. Probabil UE se va transforma, asta e sigur. Dar Rusia va dispărea ca stat , asta e și mai sigur. Nu uita, azi Rusia are 50% din buget obtinut din vânzare de resurse. Asta merge la tari cu 10-15 mil loc. In momentul in care Europa va găsi alte soluții de obținere a energiei, pentru Rusia va fi haos total. Procesul e lent dar sigur, nimeni din Europa astazi nu mai crede că se va reveni la relații comerciale cu Rusia în viitor. Sau oricum, se vor mai menține o perioada limitată.

  12. China a folosit forta mult mai putin decat Rusia. Nu a avut o abordare militarista si cand a avut_o a cam esuat.

  13. Siberia va fi chineza. Interesant e ca lui Putin nu pare sa-i pese de asta…

  14. Rusia a pidrdut războiul chiar dacă va învinge în Ucraina. Rusia e moartă, doar că încă nu o știe, Z vine de la Zomby.

  15. Așteptăm dezintegrarea Rusiei, dispariția de la putere a acelui CLEPTOMAN care a creat un stat CLEPTOCRAT dar și a prietenului din vest care este creat după forma și asemănarea lui în Belarus.

  16. Postacilor , comentatorii PRO și CONTRA LA ORICE SUBIECT , există un ADEVĂR ABSOLUT care spune așa : ” NIMENI NU E PROFET ÎN ȚARA SA ! ” 🤔 Așa că Etkin și Dughin
    își dau doar cu părerea ( postaci ! ) în sfere mai înalte ale societății …Distracție plăcuta în continuare 😎😂 E PUR SI MUOVE !!!!👍

  17. China este cu totul altceva. Stat autoritar dar cu o economie pur capitalista.
    In China toti miliardarii au aparut prin afaceri la vedere si inovatie, exact ca in lumea civilizata. Rusia este a oligarhilor care au acaparat toate resursele tarii ajutati de politic.

  18. De ce nu acceptați comentarii contra, jigodii de G4!

    • Accepta dar doar daca contin injuraturi

    • Cine e jigodie? Situl de știri nesupus controlului de stat, sau postaci ruși ca tine, slugile lui Putin?

    • „Putin e vaccinat cu pfizer” e un om cu probleme mintale din orașul nostru. Mama lui plătește cu greu întreținerea lui, uneori chiar in natura…

  19. Cum, n-ai numarul lui? Noroc ca Putin citeste ge4

  20. Și Rusia ta cum se comportă când violează femei, fură zeci de tone de grâu și răpește 1 milion de civili? Asta cum se mai numește?

  21. De ce mi-ar păsa? E problema Rusiei, nu a mea. Rusia trebuie izolată, să se scufunde singură.

  22. Problemele serioase in China vor aparea atunci cand clasa mijlocie va deveni majoritara, pentru ca vor vrea sa se exprime politic.Acum sunt foarte multi care traiesc intr-o saracie maxima, dar lucrurile se schimba.

  23. La naiba, dar se intimpla ceva ciudat, deci în R. Moldova sau în alte „foste” jumătate sunt cu dementul. Cum e posibil așa ceva?
    Dar toate țările africane? Au uitat cine le ajută și le dă de mincare? ONU și UE, nicidecum mareata Uniune care le-a dat doar Kalasnicov. La fel și cu beliții din America de Sud. Fac comerț cu droguri cu oligarhii ruși și nu vor să își piardă piața de desfacere. Ar mai trebui spus ceva și despre regimurile din China sau India care se declară neutre, dar vedem și noi cit de neutre sunt. Soluția pt. a ne păstra cultura și identitatea este să le întoarcem spatele, altfel ne vor copleși mujicii, galbejitii și țiganii în viitor.

  24. Si asta e adevarat!

  25. Bine punctat, nimic ca inainte.

  26. Useristilor, Ucraina se va dezintegra, nu Federația Rusă.

  27. E o speculație cu logica,in realitate nu se știe cum vor evolua lucrurile!