ISW: Afirmațiile Ministerului rus al Apărării privind „operațiunea de represalii” din Kramatorsk provoacă nemulțumire în Rusia
Institutul american pentru studiul războiului (ISW) atrage atenția, într-un raport publicat duminică, asupra faptului că Rusia critică declarațiile Ministerului Apărării potrivit cărora forțele rusești au răspuns la un atac ucrainean din 31 decembrie asupra pozițiilor rusești din Makiivka.
La 8 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele ruse au efectuat o „operațiune de represalii” împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei pentru atacul din 31 decembrie asupra Makiivka, care a ucis până la 400 de soldați ruși mobilizați din cauza unor greșeli ale comandamentului rus și a unei practici ineficiente de dispersare a personalului, scrie ISW, citat de BBC.
Departamentul militar rus a afirmat în mod fals că a fost efectuată o lovitură de represalii asupra mai multor puncte de desfășurare temporară a trupelor ucrainene în Kramatorsk, regiunea Donețk, care ar fi dus la moartea a peste 600 de militari ucraineni.
Dar nu este așa – un reporter finlandez a vizitat locul impactului din Kramatorsk la 8 ianuarie și a observat că impactul a căzut asupra unei școli goale.
Mai mulți bloggeri militari ruși au criticat Ministerul Apărării pentru povestea sa fabricată de „represalii” pentru lovitura de la Makiivka, subliniind că agenția face adesea afirmații false în loc să tragă la răspundere liderii responsabili pentru victimele rusești, se arată în revistă.
Experții ISW notează, de asemenea, că fondatorul grupării de mercenari Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, s-ar putea folosi de războiul din Ucraina pentru a-și spori influența în regiune, pentru a putea folosi în scop lucrativ resursele naturale ucrainene din jurul Bahmut.
La 5 ianuarie, un oficial anonim de la Casa Albă a declarat că SUA consideră că Prigojin dorește să controleze stocurile de sare și ghips din minele din apropierea Bahmut. La 7 ianuarie, Prigojin a declarat că aceste mine sunt structuri defensive istorice unice care acționează ca o „rețea de orașe subterane”, adăugând că acolo pot fi staționate personal și echipamente militare la o adâncime de 80-100 de metri.
În același timp, fostul ofițer rus și blogger militar l-a criticat pe Prigojin și pe comandanții ruși, spunând că toată lumea știa despre existența acestor mine atunci când a elaborat planul de ofensivă și a respins afirmația că în zonă ar exista arme istorice, notează experții ISW.
Declarațiile lui Prigojin, pe de o parte, sunt o încercare de a explica ritmul lent de avansare a grupării Wagner în zona Bahmut, dar pot explica parțial și determinarea lui Prigojin de a stabili controlul asupra teritoriului cu orice preț, spun experții de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii