G4Media.ro

ISW: Manevrele nucleare anunțate de Kremlin fac parte din campania de “control…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr – Adam Baker

ISW: Manevrele nucleare anunțate de Kremlin fac parte din campania de “control reflexiv” derulată de Rusia în încercarea de a modifica deciziile politice ale Occidentului

Anunțul Kremlinului privind manevre militare cu arme nucleare tactice face parte din campania de “control reflexiv”, un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid al Rusiei și care vizează modificarea modului de luare a deciziilor occidentale, prin folosirea de amenințări nucleare și manipulări diplomatice, afirmă analiștii de la prestigiosul Institut pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Pravda.

Controlul reflexiv este o tactică care modelează un adversar prin retorică și operațiuni de informare țintite, astfel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acțiuni care să avantajeze Rusia.

Oficialii ruși programează în mod obișnuit exerciții de pregătire nucleară și amenințări vagi de represalii nucleare pentru a coincide cu deciziile politice occidentale majore privind războiul din Ucraina, într-un efort de a exercita presiuni asupra factorilor de decizie occidentali pentru a se abține și a-și reduce sprijinul pentru Ucraina.

Actuala reapariție a retoricii nucleare, de data aceasta sub forma unor exerciții tactice planificate care implică arme nucleare, coincide cu sosirea iminentă a armelor occidentale în Ucraina.

Oficialii ruși se folosesc probabil de operațiunea de informare privind armele nucleare pentru a-i descuraja pe partenerii occidentali ai Ucrainei să ofere sprijin militar suplimentar și pentru a-i speria pe factorii de decizie occidentali, astfel încât aceștia să descurajeze forțele ucrainene să folosească sistemele furnizate de Occident pentru a ataca obiective militare legitime din Rusia.

Forțele rusești efectuează exerciții nucleare planificate ca parte a acestei operațiuni mai ample de informare privind retorica nucleară, dar ISW crede în continuare că este extrem de puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina sau din altă parte.

Matematicianul sovietic Vladimir Lefebvre a definit controlul reflexiv ca fiind „procesul de transferare a motivelor de luare a unei decizii” către inamic prin „provocări, intrigi, deghizări, crearea de obiecte false și minciuni de orice fel”.

Context:

Ministerul rus al Apărării a anunțat în 6 mai că președintele rus Vladimir Putin a dat instrucțiuni Statului Major General al Rusiei să se pregătească pentru exerciții cu arme nucleare non-strategice (tactice) pentru a „testa pregătirea și utilizarea” armelor nucleare tactice.

Ministerul rus al Apărării a precizat că exercițiul va implica formațiuni de rachete din Districtul Militar Sudic al Rusiei, precum și aviația și forțele navale rusești.

Ministerul rus al Apărării și Ministerul rus al Afacerilor Externe, în special, au declarat că Rusia va efectua exerciții nucleare ca răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare” făcute de oficialii occidentali împotriva Rusiei.

Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite că au desfășurat rachete cu rază medie și scurtă de acțiune la sol „în diferite regiuni ale lumii”, ceea ce, potrivit Ministerului rus de Externe, permite Rusiei să răspundă la fel.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat că va considera sosirea F-16 în Ucraina drept o provocare, deoarece Rusia va considera că F-16 transportă arme nucleare, o amenințare recurentă pe care oficialii ruși au făcut-o de când statele occidentale s-au angajat pentru prima dată să trimită F-16 în Ucraina în vara anului 2023

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a acuzat pe oficialii americani, francezi și britanici că iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina și a declarat că acest lucru justifică testarea de către Rusia a armelor nucleare tactice. De asemenea, Medvedev a amenințat direct cu o „catastrofă mondială” ca urmare a intervenției occidentale în Ucraina și a avertizat cu lovituri rusești asupra Washingtonului, Parisului și Londrei. Oficialii ruși, în special Medvedev, sunt elemente critice ale eforturilor Rusiei de a folosi retorica nucleară ca formă de control reflexiv.

Ministerul rus de Externe i-a convocat, de asemenea, pe ambasadorii britanic și francez în Rusia, ca parte a unei campanii mai ample de control reflexiv, menită să descurajeze guvernele occidentale să sprijine Ucraina.

Principalele constatări ale ISW pentru data de 6 mai:

  • Kremlinul pare să intensifice o campanie de control reflexiv care vizează luarea deciziilor în Occident, folosind amenințări nucleare și manipulări diplomatice.
  • Elitele rusești și oficialii de la Kremlin se luptă pentru poziții influente în guvernul rus înainte de învestirea lui Putin, în data de 7 mai, pentru a-și asigura în avans roluri influente în cazul în care liderul rus va părăsi puterea la sfârșitul noului său mandat.
  • O sursă internă rusă, care de obicei raportează cu exactitate schimbările din cadrul comandamentului militar rus, susține că acesta a numit comandanții și șefii de stat major ai districtelor militare nou create Leningrad și Moscova.
  • Kremlinul continuă să înăsprească restricțiile asupra a ceea ce numește „agenți străini”, limitând capacitatea acestora de a ocupa funcții publice în ceea ce este probabil o epurare voalată a oficialilor care nu sunt suficient de aliniați cu Kremlinul.
  • Direcția principală de informații a Ucrainei a efectuat cu succes, la 6 mai, un atac naval cu dronă asupra unei nave de patrulare rusești în Crimeea ocupată. Forțele ucrainene își adaptează dronele navale pentru a combate eforturile defensive ale Rusiei.
  • Rusia ar putea interveni în războiul civil sudanez pentru a sprijini forțele armate sudaneze în demersul lor de a obține o bază navală în Marea Roșie pentru Rusia, ceea ce ar armoniza politicile iraniene și rusești în Sudan și ar crea oportunități pentru o cooperare iraniano-rusă sporită în Sudan și în regiunea mai largă a Mării Roșii.
  • În plus, Kremlinul urmărește obiective secundare, inclusiv înlăturarea influenței ucrainene și americane în Sudan.
  • Trupele rusești au făcut recent progrese confirmate la nord-vest de Svatovo, în apropiere de Avdiivka, în vestul regiunii Zaporojie și în est (malul stâng) al regiunii Herson.
  • Președintele administrației regionale de stat din Zaporojie, Ivan Fedorov, a declarat că autoritățile ruse au creat infrastructura necesară pentru recrutarea ucrainenilor în regiunea ocupată Zaporojie și intenționează să recruteze peste 150.000 de ucraineni în armata rusă.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...