ISW: Putin „păstrează controlul” asupra mass-mediei tradiționale rusești, pe fondul unei „lupte interne pentru putere”, dar influența lui Prigojin „crește” pe rețelele de socializare
O luptă internă pentru putere pare să aibă loc în Rusia, deoarece în timpul războiului din Ucraina au apărut două tabere, relatează BBC.
Pe de o parte, Kremlinul deține în continuare controlul asupra televiziunii de stat din Rusia și a difuzat evaluări pozitive ale modului în care se desfășoară războiul.
Dar pe rețelele de socializare și în rândul comunității de bloggeri militari de pe aplicația de mesagerie Telegram, influența unei persoane în special este în creștere: fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
Grupul Wagner este un grup privat de mercenari, adesea recrutați din închisorile rusești și cu o înclinație pentru brutalitate și cruzime.
Acești luptători au fost implicați în mare parte în estul Ucrainei – în special, în jurul zonelor intens disputate Bahmut și Soledar.
Potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Kremlinul continuă să conteste public afirmațiile Wagner potrivit cărora ei au fost „singurii responsabili de capturarea Soledar”.
Răspunzând la întrebări în direct la televiziunea controlată de stat, Vladimir Putin a atribuit recentele succese ale Rusiei pe front planurilor puse la cale de Ministerul Apărării și de Statul Major General.
ISW, un think tank cu sediul în SUA, a declarat că acesta a fost „probabil un efort deliberat de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc, având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze progresele tactice din Ucraina”.
„Este posibil ca Putin să fi căutat, de asemenea, să demonstreze că păstrează controlul asupra mass-mediei tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să crească o audiență pe Telegram și pe alte rețele de socializare”, a precizat ISW.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a părut să evite în mod deliberat menționarea forțelor Wagner într-o actualizare privind atacurile din jurul Bahmut.
Prigojin a fost un aliat apropiat al președintelui rus, dar în ultimele luni a criticat public Ministerul rus al Apărării și pare să se fi poziționat ca un răspuns la eșecurile militare ale Moscovei.
În comentarii recente, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rapoartele privind un conflict în curs de desfășurare între Prigojin și Ministerul Apărării sunt „produse de manipulări ale informațiilor”.
Dar el a spus că, deși majoritatea acestor „manipulări” provin de la „dușmanii” Rusiei, Kremlinul are și „prieteni” care se comportă în mod similar.
ISW spune că acest lucru ar fi putut fi „vizat tacit” de Prigojin.
Grupul de reflecție american a continuat: „Prigojin își continuă eforturile de a submina încrederea în Ministerul rus al Apărării și în actorii aliniați cu Putin”.
Într-un interviu acordat recent, fondatorul grupului de mercenari nu a infirmat rapoartele privind conflictul intern din Rusia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii