G4Media.ro

ISW: Rusia se pregătește pentru un conflict pe scară largă cu NATO

Sursa foto: Kremlin.ru

ISW: Rusia se pregătește pentru un conflict pe scară largă cu NATO

Anumiți indicatori financiari, economici și militari indică faptul că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citată de cotidianul ucrainean Pravda.

Potrivit analiștilor militari, este probabil ca atacul să aibă loc într-un interval de timp mai apropiat decât au presupus unii analiști occidentali, dar nu este „iminent”.

În data de 19 martie, președintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu liderii partidelor din Duma de Stat a Federației Ruse și a prezentat prioritățile pentru cel de-al cincilea său mandat prezidențial.

El a cerut liderilor facțiunilor din Duma de Stat a Rusiei să acționeze în interesul statului, nu al corporațiilor sau al partidelor, și a subliniat importanța numirii de persoane pe baza calificărilor și a competenței.

Liderul rus încearcă probabil să creeze condiții pentru stabilizarea poziției financiare pe termen lung a Rusiei cu niveluri ridicate de cheltuieli guvernamentale și semnalează că stabilitatea financiară pe termen lung a Rusiei va necesita cel puțin unele neplăceri pentru funcționarii de securitate ruși bogați și cu influență politică, potrivit sursei citate.

Șeful Rusiei înțelege probabil că represiunea financiară împotriva „oamenilor de afaceri” din forțele de securitate ar putea pune în pericol relațiile politice pe care le-a construit cu aceștia și încearcă să atenueze aceste consecințe.

În plus, ISW afirmă că Rusia nu pare să se confrunte cu o criză financiară, iar creșterea cheltuielilor militare a fost cea mai mare schimbare în politica fiscală rusă. În consecință, analiștii sugerează că eforturile de a asigura viitorul financiar al Rusiei vizează probabil crearea unor condiții pe termen lung, mai degrabă decât abordarea problemelor financiare imediate.

Rusia continuă să încerce să ocolească sancțiunile internaționale, iar Fondul Monetar Internațional a estimat că PIB-ul Rusiei va crește cu 2,6% în 2024 și a anunțat că PIB-ul Rusiei a crescut mai rapid decât economiile tuturor țărilor din Grupul celor șapte (G7) în 2023.

ISW notează că președintele polonez Andrzej Duda, într-un interviu acordat pe 20 martie la CNBC, a subliniat că Putin își intensifică eforturile pentru a pune economia Rusiei pe picior de război, astfel încât să poată ataca NATO încă din 2026 sau 2027, citând cercetări germane nespecificate.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat în 9 februarie că noi informații indică faptul că Rusia ar putea încerca să atace o țară NATO în termen de trei până la cinci ani, mai repede decât a estimat NATO în 2023.

Amenințarea rusă depinde în mare măsură de resursele financiare pe care Putin este dispus să le aloce războiului. Prin urmare, este clar că Putin se pregătește să riște să își afecteze relațiile cu bogații oameni de afaceri ruși. În acest context, el anunță în mod constant planuri de extindere a armatei ruse.

Încercările lui Putin de a crea condiții pentru a stabiliza economia și finanțele rusești fac parte, cel mai probabil, din pregătirile financiare și interne ale Rusiei pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO, nu doar pentru un război prelungit în Ucraina, arată analiștii militari.

În plus, armata rusă continuă să implementeze reforme structurale atât pentru a susține războiul din Ucraina, cât și pentru a extinde armata rusă pe termen lung, în pregătirea unui posibil viitor conflict pe scară largă cu NATO.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a luat cuvântul în cadrul consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării în 20 martie și a discutat despre reformele militare pentru a crește capacitățile de luptă ale armatei ruse.

Șoigu a declarat că Rusia a format „Flotila fluvială a râului Nipru” și o „brigadă” de ambarcațiuni ca parte a flotilei.

Surse rusești și ucrainene au confirmat că trupele rusești au reușit să facă un raid limitat și să debarce temporar pe malul vestic al regiunii Herson în 13 martie, iar Flotila fluvială a Niprului ar putea sprijini în mod realist astfel de încercări de traversare a râului.

Șoigu a subliniat mai multe eforturi în curs de desfășurare pentru a consolida capacitățile militare ale Rusiei ca parte a eforturilor pe termen lung ale țării de a se pregăti pentru un potențial război convențional cu NATO, mai degrabă decât ca parte a unui război împotriva Ucrainei.

El a declarat că Rusia a format un corp de armată și o divizie de pușcași motorizați.

Șoigu a mai afirmat că armata rusă intenționează să formeze două armate combinate, 14 divizii și 16 brigăzi până la sfârșitul anului 2024.

ISW continuă să evalueze că, în prezent, Rusia nu dispune de efective, infrastructură militară și capacitate de instruire pentru a dota în mod corespunzător câteva divizii complet noi.

Cu toate acestea, astfel de reforme vizează, cel mai probabil, dezvoltarea capacităților militare pe termen lung ale Rusiei.

Schimbările de personal din cadrul Ministerului rus al Apărării pot fi indicatori suplimentari ai pregătirii Rusiei pentru un conflict pe termen lung.

Șoigu l-a prezentat pe generalul-locotenent Andrei Buliga în funcția de ministru adjunct al apărării pentru logistică în timpul unui discurs la Ministerul Apărării în data de 20 martie.

Principalele constatări ISW pentru 20 martie:

  • Unii indicatori financiari, economici și militari ruși sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO, dar nu pe termen scurt dar, cel mai probabil, într-un interval de timp mai scurt decât au presupus inițial unii analiști occidentali.
  • Armata rusă continuă să implementeze reforme structurale atât pentru a sprijini războiul din Ucraina, cât și pentru a extinde capacitățile pe termen lung ale Rusiei, în vederea pregătirii pentru un posibil viitor conflict pe scară largă cu NATO.
  • La 20 martie, Direcția principală de informații a efectuat un atac cu drone asupra unei baze aeriene rusești din regiunea Saratov. Atacurile cu drone ucrainene pe teritoriul rusesc au un impact asupra resurselor militare și a performanțelor economice rusești.
  • Actorii legați de Kremlin din regiunea autonomă pro-rusă Găgăuzia din Moldova folosesc narațiuni care oglindesc declarațiile anterioare ale Rusiei cu privire la Ucraina în anii care au precedat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Acest lucru se face în cadrul eforturilor hibride mai ample ale Kremlinului de a destabiliza Moldova.
  • În 20 martie, trupele rusești au făcut progrese confirmate în apropiere de Kremennaia și Donețk.
  • Armata rusă continuă să antreneze operatori de drone pentru operațiuni în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cu siguranță atacul va lovi cel mai slab flanc al NATO și cu cele mai zemoase „fructe” geopolitice de cules!
    Prima opțiune ar fi să atace statele baltice+ Polonia și să aibă acces la Germania dar va avea de infruntat armatele Țărilor Baltice (nesemnificative) dar si ale Poloniei (semnificativă), Germaniei (semnificativa), poate ajutor rapid francez, englez ( puternice), Suedia, Norvegia, Finlanda (puternice). Este ca si cand s-ar lovi de un zid și pentru ce? Pentru nimic!
    Mai există opțiunea Romania, Bulgaria care va deschide calea către Serbia, Ungaria, va securiza Marea Neagră, va permite amenințarea Cehiei și alipirea pașnică a Slovaciei. Imens câștig geopolitic cu minim de efort militar!
    Practic se confirmă că România va fi atacată, nu iminent!

    • Dap,clar Moldova -> Romania & Bulgaria (verigile extrem de slabe) sunt next.
      Toti o sa zica,pai d-le si bazele militare SUA ..Va fi Trump la butoane ,le va trece cu vederea.

    • @logan1 au fost multe analize, dar tu le amesteci cum iti convine

    • @logan1
      ISW ca de altfel oricare departament de analiza serios ori Serviciu secret NU vorbeste in absolut. Despre rachete, toti au spus ca raman fara rachete la nivelurile actuale de folosinta. Daca aia trag 10 rachete in loc de 100 cat trageau inainte nu raman fara… Cat despre evaluarile serviciilor secrete, se dau in probabilitati si termene. De exemplu mai toate serviciile dadeau acumularea rusesca de forte la granita Ucrainei ca metoda de presiune ci nu invazie prin 2021 tocmai ca nu facea sens invazia cu informatiile lor dar piticul avea alte informatii si alt rationament…

  2. Să se pregătească să primească „turiști” chinezi mai bine.

  3. Si-a activat tro0ul rus mai multe conturi ca să pară că are susținere.
    Măi oameni deștepți, toate cărțile de istorie în care se scrie despre ruși ăștia spurcați, spun un singur lucru: neam cotropitor, care a distrus peste tot unde a fost.
    Viziunea lor despre pace este distrugerea tuturor.
    Acum vin lătu rile rusești ca să spună că ei sunt iubitori de pace?
    Eu nu voi dona nici un bănuț celor de la G4 până nu le închide conturile propagan diștilor ruși. Și așa ar trebui sa facă toată lumea.
    G4 vrei donațiii? Elimină gun oiul rusesc și nu-l mai sprijini pe Putin