G4Media.ro

Italia a dat derogări de la standardele europene pentru producția de măști…

Sursa foto: Pexels

Italia a dat derogări de la standardele europene pentru producția de măști chirurgicale / România vrea reluarea producției de măști certificate

Producția de măști chirurgicale a fost derogată în Italia de la respectarea standarelor europene în materie pe fondul crizei acute de astfel de echipamente sanitare, potrivit presei italiene.

Decretul lege intitulat ”#CuraItalia”, aprobat pe 17 martie 2020, prevede un pachet de măsuri în valoare de 25 de miliarde de euro în mai multe domenii, printre care și producția de măști chirurgicale.

România nu poate produce în acest moment măști sanitare certificate din pricina faptului că nu deține tehnologia necesară, iar Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate a fost desființat încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene, după cum a arătat G4media.ro aici.

Ieri, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că firme din România ar putea produce primele măști și combinezoane sanitare la standarde europene începând de săptămâna viitoare.

Măștile certificate trebuie realizate din 3 straturi, potrivit Insitutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Texile și Pielărie. Producătorii din România pot face doar straturile 1 și 3 din polipropilenă rezistentă la bacterii. Stratul de mijloc din material filtrant trebuie însă importat, la fel și utilajele de producție.

Unul dintre producători, compania Taparo din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a comandat deja din străinătate o linie automatizată de producție care va sosi săptămâna viitoare, a declarat pentru G4media.ro Ioan Filip, reprezentantul firmei.

Din pricina crizei, prețul materialului filtrant, de mijloc, al măștii a crescut și de 20 de ori, așa că firma vrea să cumpere și utilaje din import pentru a produce și această parte, a explicat Ioan Filip. Utilajele costă însă între 5 și 10 de milioane de euro și sosesc între 3 și 6 luni, așa că reprezentanții companiei discută cu Guvernul să-i ajute cu credite garantate.

Reprezentantul firmei Taparo, Ioan Filip, spune că, de săptămâna viitoare, ar putea fi capabili să producă zilnic 150.000 de măști, 3,5 milioane de măști, lunar.

Până când România va fi aptă să producă măști sanitare certificate, Guvernul importă prin Unifarm, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Între timp, producătorii de textile vând deja pe Emag sau chiar spitalelor măști chirurgicale nemedicale, realizate fără respectarea standardelor în materie.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu inteleg ! Daca utilajele vin nu mai devreme de 3-6 luni de la momentul incheierii contractului atunci ce fel de masti ar putea produce firma respectiva incepand cu saptamana viitoare ? Necertificate, banuiesc !
    Pai ce facem ? Ne luam dupa italienii care acum o luna cand in China se murea pe capete din cauza COVID 19, se pupau cu „turisti” chinezi in Piata San Marco, in fata Domului din Milano si aiurea ca sa arate ca e o prostie teama de coronavirus iar acum fac masti necertificate, deci aproape inutile ?

    • @Susufler0: Ar produce masti cu stratul de mijloc, filtrant, IMPORTAT.

    • La fel cum vor face acei „specialisti” biocide la Hexifarma…dahsteptule! Ca te vad comentand a pr…ost tot timpul! Ca de comenturi…, ti-e vocabularul foarte limitat mai baiete!

  2. „….sosesc între 3 și 6 luni, așa că reprezentanții companiei discută cu Guvernul să-i ajute cu credite garantate….”

    Probabil ca dispunaund de credite garantate vin imediat ..

  3. ” Utilajele costă însă între 5 și 10 de milioane de euro ”

    La pretul asta cred ca nici o firma din lumea nu platea (pana acum ) cash , ma refer toti banii gramada ..

    PS. Pastrand proportia , si avioanele americane F35 , au fost preplatite sau esalonat platite , dar ele vor sosi la clientii finali abia prin 2025 ! Asta nu inseamna ca avioanele nu sunt deja gata fabricate (mare parte din ele ) …

    Turcii au contribuit (si ) cu bani si cu cercetare la F35 , si uite ca au fost anuntati ca nu vor mai primi nimic

    • Firea sustine ca suplimentarile de zeci de milioane alocate Catedralei (pe langa zecile anuale planificate) sunt din bugetul ramas neutilizat al primariei. In plus, s-au cheltuit zeci de milioane pe statui noi.

      Am avea bani de 5 fabrici din astea, cu banii jos, doar in Bucuresti, si doar din bani „nefolositi” dupa cum zic ei.

  4. Firea e o nenorocita !!

    Nu doar pt ce ai scris mai sus (si de care stie toata lumea ) dar si pt ca a infiintat firmele alea 20 si ceva . Vrea sa controleze , sa „securizeze” spaga .

    Chipurile , totul e facut in beneficiul bucurestenilor , ca PG sa nu mai sifoneze banii bucurestenilor la terte firme , dar de fapt se sifoneaza in …familie ! :))

  5. 1. Standarde Europene – EN, DIN – multe preluate dupa standardele germane.

    2. Certificare – analiza procese, testare produs in concordanta cu EN respectiv.
    – se poate face cu orice organism notificat pe domeniul respctiv, indiferent de tara de in care se afla

    3. Organism Notificat – chiar daca nu avem unul national este foarte, foarte simplu de apelat la un organism din lista Organismelor Notificate pe linga Uniunea Europeana (gen Tuv, Bureau Veritas etc) ;https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=notifiedbody.main
    – totul se certifica conform unui standard EN aferent produsului
    – certificarea este valabila in toata UE
    – nu costa neaparat mult mai mult decat ar fi costat doar certificarea pt. Ro
    – omologarea de tip se face si plateste doar odata pe durata de valabilitate a standardului, drept urmare costul este usor repartizabil si recuperabil din productie.
    Institutul de certificare Roman a fost probabil sabotat din varii interese( dezinteres, management aiurea, schema personal cu sinecuri incarcata, lipsa de orientare in piata(nu toate tarile din jur aveau asa ceva) si aproape sigur interesele unor NoBo(notified body) de renume).

    4. In situatia actuala certificarea poate sa dureze daca organismul notificat nu are reprezentant in Romania. Daca are (TUV, Bureau Veritas etc. vezi lista mai sus) e o chestiune de punere la punct prototip si program de teste + disponibilatea organismului respectiv.

    5. CONCLUZIE – nu absenta institutului de certificari (organism notificat si el) a impiedicat productia de masti si altele in Romania ci, LIPSA DE VIZIUNE (MIOPIA) ECONOMICA STRATEGICA a tuturor IDIOTILOR pe care i-am votat sa ne „conduca”!