Italia a dat derogări de la standardele europene pentru producția de măști chirurgicale / România vrea reluarea producției de măști certificate
Producția de măști chirurgicale a fost derogată în Italia de la respectarea standarelor europene în materie pe fondul crizei acute de astfel de echipamente sanitare, potrivit presei italiene.
Decretul lege intitulat ”#CuraItalia”, aprobat pe 17 martie 2020, prevede un pachet de măsuri în valoare de 25 de miliarde de euro în mai multe domenii, printre care și producția de măști chirurgicale.
România nu poate produce în acest moment măști sanitare certificate din pricina faptului că nu deține tehnologia necesară, iar Oficiul tehnic de dispozitive medicale certificate a fost desființat încă din decembrie 2014 pentru că nu respecta standardele europene, după cum a arătat G4media.ro aici.
Ieri, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că firme din România ar putea produce primele măști și combinezoane sanitare la standarde europene începând de săptămâna viitoare.
Măștile certificate trebuie realizate din 3 straturi, potrivit Insitutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Texile și Pielărie. Producătorii din România pot face doar straturile 1 și 3 din polipropilenă rezistentă la bacterii. Stratul de mijloc din material filtrant trebuie însă importat, la fel și utilajele de producție.
Unul dintre producători, compania Taparo din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a comandat deja din străinătate o linie automatizată de producție care va sosi săptămâna viitoare, a declarat pentru G4media.ro Ioan Filip, reprezentantul firmei.
Din pricina crizei, prețul materialului filtrant, de mijloc, al măștii a crescut și de 20 de ori, așa că firma vrea să cumpere și utilaje din import pentru a produce și această parte, a explicat Ioan Filip. Utilajele costă însă între 5 și 10 de milioane de euro și sosesc între 3 și 6 luni, așa că reprezentanții companiei discută cu Guvernul să-i ajute cu credite garantate.
Reprezentantul firmei Taparo, Ioan Filip, spune că, de săptămâna viitoare, ar putea fi capabili să producă zilnic 150.000 de măști, 3,5 milioane de măști, lunar.
Până când România va fi aptă să producă măști sanitare certificate, Guvernul importă prin Unifarm, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Între timp, producătorii de textile vând deja pe Emag sau chiar spitalelor măști chirurgicale nemedicale, realizate fără respectarea standardelor în materie.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii