Italia a intrat într-o fază epidemică acută. În ultimele opt săptămâni s-au înregistrat creșteri rapide ale numărului de infectări
Italia se află „într-o fază epidemică acută, caracterizată printr-o transmitere extrem de rapidă a virusului SarsCoV2 în cea mai mare parte a țării”, transmite agenția ANSA, citată de Rador.
Începe astfel circulara Ministerului Sănătății intitulată „Consolidarea măsurilor organizatorice pentru managementul actualei faze epidemice”.
Recomandând „activarea în timp util la nivel regional a tuturor măsurilor organizaționale pentru a face față unei posibile creșteri, chiar susținute, a cererii de îngrijiri medicale”, circulara mai atrage atenţia şi asupra „ulterioarelor impacturi epidemiologice și de bunăstare legate potențial de o mai mare răspândire a a variantei Omicron”.
„În ultimele opt săptămâni s-au înregistrat creșteri rapide ale incidenței pe teritoriul național, care a ajuns acum la 241 de cazuri/100.000 de locuitori și a gradului de ocupare a paturilor în secţiile de terapie intensivă (9,6%) și în cele medicale (12,1%), în timp ce atât Rt-ul mediu calculat pe baza cazurilor simptomatice (1,13), cât și indicele de transmisibilitate pe baza cazurilor cu spitalizare rămân stabile și semnificativ peste pragul epidemic (1,09)”.
În lumina tendinței epidemice actuale și „luând în considerare ulteriorul impact epidemiologic asupra bunăstării legat, potenţial, de o răspândire mai mare a variantei virale B.1.1.529, desemnată de OMS ca variantă Omicron, ale cărei caracteristici în ceea ce privește transmisibilitatea, severitatea bolii și sensibilitatea la vaccinurile utilizate în prezent nu sunt clar definite – se precizează în circulară – se consideră important să se recomande activarea în timp util la nivel regional a tuturor măsurilor organizatorice menite să facă față unei eventuale creșteri, chiar și susținută, vizând cererea de asistență medicală din următoarele săptămâni legată de infecția cu SARS-CoV-2, atât la nivel local, cât și la nivel spitalicesc, asigurând îngrijirea adecvată a pacienților afectați de COVID-19 în raport cu nevoile lor specifice”.
Ministerul îndeamnă, aşadar, regiunile să se inspire din circularele deja emise pentru gestionarea valurilor precedente de pandemie, documente care privesc, în special, măsuri de reconfigurare a activității planificate considerate amânabile, indicații pentru gravide și nou-născuți, reorganizarea serviciilor spitalicești și teritoriale pentru gestionarea situaţiilor de urgență.
„Având în vedere creșterea anormală a infecțiilor înregistrată în ultimele trei săptămâni și semnalată de autoritățile sanitare, cu o creștere deosebită a cazurilor, mai ales în rândul tinerilor, au devenit indispensabile măsurile de limitare și interzicere a petrecerilor în interior – care continuă în mod iresponsabil cu petreceri de absolvire, petreceri aniversare și altele asemenea”, a anunţat guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo De Luca.
„Vă reamintim, de asemenea, că în Campania, folosirea măștilor în aer liber – măsură introdusă şi în alte regiuni – a rămas obligatorie pe tot parcursul anului” conchide De Luca. Ordonanța președintelui Regiunii Campania permite „doar organizarea de prânzuri și/sau cine cu respectarea protocoalelor în vigoare și a altor evenimente care se desfăşoară exclusiv în formă statică, unde invitaţii stau pe scaun şi poartă mască pe toată durata evenimentului”.
De asemenea „sunt interzise „petrecerile și evenimentele similare care se desfăşoară în săli de dans, discoteci și alte locuri similare „.
Spitalele sunt sub presiune
Spitalele sunt sub presiune: de la galben, mai este un pas pâna a ajunge la portocaliu. Iar celor care, în timpul emisiunii «Mezz’ora in più» l-au întrebat pe Guido Rasi, consilier științific al comisarului extraordinar Figliuolo pentru situația de urgență Covid, dacă Italia se apropie de zona portocalie, acesta le-a răspuns: „Mi-e teamă că da, ne apropiem, pentru că numărului paturilor care se ocupă la spital este în continuă creştere”.
„De aceea, este esențial să se facă imediat a treia doză. Avem vaccinuri, iar campania merge bine, însă – a adăugat Rasi – este o cursă contra cronometru”. „Dacă Omicron ocolește vaccinul, este practic un alt virus, și atunci se poate schimba totul, şi până și acest certificat verde ar putea să nu mai fie suficient”.
În ceea ce priveşte secvențierea, Guido Rasi a fost foarte clar: «E singura activitate care ne poate spune exact cu ce tip de variantă ne confruntăm. Cu toate acestea, la platforma pe care Institutul Superior de Sănătate a pus-o la dispoziție, contribuie doar 70 de laboratoare, care sunt puţine pentru 60 de milioane de italieni. Riscăm să aflăm cu întârziere detalii privind amploarea progresului virusului, amânând astfel decizii importante”, a adăugat Rasi.
Sursa: ANSA/ La Stampa/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii