Italia este cuprinsă de valul de căldură numit „Cerberus”, care ar putea doborî recordurile europene de temperatură/ În unele regiuni, temperaturile ar putea depăși 45 de grade
Un val de căldură ucigaș și violent în Italia în această săptămână ar putea doborî recorduri, temperaturile fiind prognozate să depășească 45 de grade Celsius în unele părți ale țării.
Societatea Meteorologică Italiană a numit valul de căldură Cerberus, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante ca paznic la porțile iadului. „Pământul are febră mare, iar Italia o simte pe propria piele”, a declarat Luca Mercalli, șeful Societății Meteorologice Italiene, pentru CNN.
Căldura a făcut deja cel puțin o victimă. Un drumar în vârstă de 44 de ani a murit marți la spital, după ce s-a prăbușit pe marginea drumului în orașul Lodi, din nordul Italiei.
La Roma, mai mulți turiști au leșinat din cauza caniculei marți și la începutul zilei de miercuri, inclusiv un turist britanic care a leșinat marți în fața Colosseumului, potrivit șefului protecției civile din Roma, Giuseppe Napolitano.
Temperaturile ridicate, care se extind pe porțiuni din Europa, sunt cauzate de un „dom de căldură” – creat atunci când o zonă de presiune ridicată rămâne deasupra aceluiași loc pentru o perioadă lungă de timp, prinzând aerul cald dedesubt.
Temperaturi foarte ridicate în centrul și sudul Italiei sunt prognozate pentru vineri, când în capitală ar putea fi înregistrate temperaturi record între 40 și 45 de grade Celsius. Ministerul Sănătății din Italia a emis o alertă roșie (ceea ce înseamnă „risc de moarte”) în 27 de orașe în această săptămână, inclusiv Roma, Florența și Bologna.
Avertismentul vine ca urmare a unui raport publicat luni în revista Nature, care a constatat că valul de căldură de anul trecut a ucis 61.672 de persoane în Europa. Potrivit raportului, Italia a avut cea mai mare rată de mortalitate, cu aproximativ 18.000 de decese atribuite căldurii anul trecut.
Mercalli a avertizat că persoanele vulnerabile care nu au acces la aer condiționat au fost cele mai expuse riscului.
De asemenea, se așteaptă ca umiditatea să crească, ceea ce va spori disconfortul din Italia. Guvernul a emis avertismente de a rămâne în casă, de a se hidrata și de a evita alcoolul.
Întreprinderile au fost sfătuite să încerce să evite să trimită oameni la muncă afară între orele 12.00 și 17.00 în următoarele două săptămâni, iar unele tabere de vară pentru copii și-au suspendat activitatea.
De asemenea, orașe cu un număr mare de turiști, precum Roma, au pus la dispoziție stații de răcire în apropierea atracțiilor majore, inclusiv corturi de ceață, apă gratuită și oficiali din domeniul sănătății pentru a face față caniculei.
De asemenea, se așteaptă ca căldura excesivă din țară să crească începând de vineri, când Cerberus va fi înlocuit de un nou front numit Charon, o altă figură grecească care transporta morții de la porțile iadului, ceea ce ar putea face ca temperaturile să urce și mai mult săptămâna viitoare.
Acestea s-ar putea apropia chiar de recordul de 48,8 grade Celsius pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei, care a fost stabilit pe insula Sicilia, la 11 august 2021, potrivit guvernului italian. Valul de căldură afectează și alte țări europene, printre care Franța, Germania și Spania.
Spania este deosebit de afectată. Serviciul național de meteorologie AEMET a avertizat miercuri că temperaturile ar putea ajunge la 44 de grade Celsius în unele părți ale țării.
Acest val de căldură urmează unui alt val din Spania, în aprilie, când temperaturile au urcat până la 38,8 grade Celsius, doborând recordul național lunar anterior.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank