G4Media.ro

Italia încearcă să convingă Intel să investească miliarde de dolari într-o fabrică…

Sursa foto: Pixabay

Italia încearcă să convingă Intel să investească miliarde de dolari într-o fabrică de semiconductori / Guvernul e dispus să acopere o parte din investiții

Guvernul italian lucrează la o ofertă pentru a convinge Intel să investească miliarde de dolari într-o fabrică de semiconductori în Italia, în timp ce Germania pare a fi principala candidată pentru construirea unei fabrici şi mai mari a companiei americane, transmite News.ro, care citează CNBC.

Fabricile fac parte dintr-un plan al grupului american de a construi capacităţi de producţie de ultimă generaţi în Eurpa, pentru a evita viitoarele deficite de aprovizionare de tipul celor care afectează în mod special industria automobilelor.

Roma discută deja cu Intel despre potenţiala investiţie, care, conform estimărilor preliminare, ar fi în valoare de peste 4 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari), au spus surse care sunt implicate în discuţii.

Una dintre persoane a spus că investiţia totală ar putea ajunge chiar la aproximativ 8 miliarde de euro, în funcţie de planurile Intel.

Italia este pregătită să finanţeze o parte din investiţia totală cu bani publici şi să ofere condiţii favorabile Intel, inclusiv cu privire la costurile forţei de muncă şi energiei, au spus sursele.

Fabrica ar crea peste 1.000 de locuri de muncă directe în Italia, au adăugat acestea.

„Guvernul pregăteşte o ofertă foarte detaliată cu scopul de a încheia un acord până la sfârşitul anului. Discuţiile cu Intel sunt într-un stadiu avansat. Nu există încă o înţelegere, dar dacă guvernul lucrează din greu în acest sens, are şanse mari să aducă fabrica în Italia”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Printre locaţiile potenţiale se numără zona Mirafiori din Torino, undese află sediul italian al producătorului auto Stellantis, şi Catania, din Sicilia, unde operează deja producătorul franco-italian de cipuri STMicroelectronics, au spus sursele.

Intel a refuzat să comenteze planurile sale.

Cel mai mare proiect al grupului american în Europa este o viitoare megafabrică, pentru care oraşul german Dresda a devenit principalul candidat, au spus sursele.

Nu a fost luată nicio decizie finală pentru niciuna dintre fabrici şi planurile s-ar putea schimba în următoarele săptămâni, au spus sursele, care nu au fost implicate direct în discuţii.

Fabrica italiană ar fi o fabrică de ”ambalare avansată” care foloseşte noile tehnologii pentru a produce semiconductori din componente fabricate de Intel şi alţi producători de cipuri, au spus sursele.

Intel foloseşte tehnologia pentru a atrage noi clienţi, cum ar fi divizia Amazon de cloud computing, dar singurele sale fabrici se află în Statele Unite.

Franţa este, de asemenea, văzută ca o concurentă pentru megafabrică, în timp ce Italia se confruntă cu concurenţa din Polonia, unde Intel este deja prezentă.

CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, a declarat luna trecută că compania va anunţa locaţiile a două noi fabrici majore de fabricare a cipurilor în UE până la sfârşitul anului, urmând să cheltuie 80 de miliarde de euro în următorul deceniu pe continent.

Planurile survin în timp ce Uniunea Europeană urmăreşte să-şi reducă dependenţa de livrările de semiconductori din Statele Unite şi China, iar criza aprovizionării cu cipuri nu arată semne de atenuare.

Producătorii de cipuri se străduiesc să crească producţia după ce măsurile de izolare la domiciliu în timpul pandemiei au dus la o cerere explozivă de electronice de larg consum, cum ar fi smartphone-urile şi computerele.

Deficitul a afectat cel mai mult industria auto – un pilon major al economiei europene – întrucât producătorii de cipuri au preferat în general clienţii producători de electronice de larg consum, care cumpără cipuri mai avansate, care au o marjă mai mare de profit.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sa încercăm si noi 😉

    • Asta înseamnă guvern puternic sa negocieze pentru investiții adevărate și așa atragi și românii specializați sa se întoarcă în țară. Dar ai cu cine, cu Câțu cu Iohannis 🤮 o MIZERIE de oameni….

    • Pai s-a chemam pe Dancila ca ea se pricepe. Brat la brat cu Dragnea, care este un alt expert, cu siguranta vor putea sa-i convinga pe cei de la Intel.Ei se pricep sa negocieze redevente asa cum au facut si cu gazul din Marea Neagra.

  2. M-au amețit cu cipuri vs semiconductori.
    Zici ca e vorba despre PET-uri. Nu ne decurcam fara ele, in ce punem litrii de bere?
    Scoate Dacia un model gen 1300 de rupe gura targurilor.

    • Waxxere, tu bagă dozele-n vene!

    • @Dan, dakopat căcăniu… ce stii despre Politica UE in domeniul auto? Sunt multi angajati acolo care ar putea sa-si piarda locul de munca?

      De la mine se vede ca: autoturismele trebuie sa fie ca masinile de spalat rufe – sa se strice repede. Se castiga mult mai mult cu repararea lor. Cumpararea de masini noi e mai mult pentru firmele de stat sau asociate.

      Stii sa existe un loc public in care se anunta re-chemarile in service pentru probleme majore descoperite?

  3. Bravo, China trebuie izolată economic, industria trebuie readusă în SUA, Europa, Japonia.
    Țările democratice trebuie să colaboreze minimal cu dictaturile.

    • Democratice? Cu același certificat de bună purtare pentru acces condiționat? Globalizarea a fost, este și va fi imposibilă fără China.
      Globaliștii au înțeles de ce nu a putut continua comunismul: pentru că nu era global.
      Acum se instalează varianta a doua.

  4. Italia mai degraba legalizeaza mariaioana. O fabrica de genul are nevoie de personal sipercalificat care nu cred ca exista in italia.
    1000 locuri de munca…cam mica fabrica.
    Tot china rezolva de la anul dau drumul cel putin la o fabrica mare de a lor cu proces tehnologic propriu de 14nm. arhisuficient pt indusrtia auto&co.

  5. „Italia este pregătită să finanţeze o parte din investiţia totală cu bani publici şi să ofere condiţii favorabile Intel, inclusiv cu privire la costurile forţei de muncă şi energie”

    Daca se incerca asa ceva la noi sarea imediat lumea ca de ce se acorda facilitati multinationalelor si angajatilor acestora. Sa-si faca in alta parte fabrica. Ce conteaza ca asemenea industrii iti pot aduce bani multi. Strigator la cer.

    • O mica completare. Daca Romania propunea ceva in acest sens, era imediat pusa la punct de amicii din Vest ca in UE nu e voie sa acorzi astfel de facilitati pt ca se considera ajutoare de stat si ca ar trebui sa jucam „corect” :/
      Mai mult, noi in Est nu avem voie sa facem afaceri cu Rusia/China, dar cei din Vest si-au tras conducta directa de la Putin si cumpara fotovoltaice direct din China :)) si cica in UE suntem toti egali. Poate doar la rau (scumpiri de ex) ca la bine sigur nu.