G4Media.ro

Italia, îngrijorată că muncitorii agricoli români preferă Germania şi Marea Britanie /…

epa08352663 A seasonal harvest worker, who arrived with a charter flight from Romania, walk towards a bus, after the arrival at the Berlin-Schoenefeld airport in Schoenefeld, Germany, 09 April 2020. Due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus and resulting closed boarders, a lack of harvest helpers appeared. Aircraft carrier Eurowings brings foreign workers to Germany, to support farmers in during the harvest of asparagus and strawberries. EPA/CLEMENS BILAN

Italia, îngrijorată că muncitorii agricoli români preferă Germania şi Marea Britanie / Motivul: Salariile mai mari și decontarea călătoriei dar și condițiile de exploatare din peninsulă

Cursa pentru acapararea muncitorilor din România ar putea avea consecințe grave asupra economiei italiene. Preocuparea este exprimată de Federația Muncitorilor Agroindustriali CGIL, FLAI, transmite Euronews, citată de Rador.

Pe fondul blocării frontierelor, decizie luată de guvernele europene pentru a combate epidemia Covid-19, mii de muncitori români se duc în țările vest-europene pentru a strânge recolta pe câmpuri, cea care va hrăni continentul în lunile următoare.

Lucrătorii agricoli se deplasează pe baza unor acorduri pe care România le-a încheiat cu anumite guverne, cum ar fi guvernele germane și britanice, care prevăd excepții de la închiderea frontierelor și oprirea zborurilor. În ciuda avertismentului lansat de mai multe ONG-uri privind riscul de contagiune, nevoile economice ale lucrătorilor prevalează asupra preocupărilor pentru propria sănătate.

Italia este principala destinație de muncă a românilor, însă se pare că în prezent, apar alți factori și mai pregnanţi, precum atractivitatea salariilor, prin urmare salarii mai mari și chiar decontarea călătoriei.

Primul ministru român, Ludovic Orban, a estimat că în jur de 80 – 90 de mii de lucrători sezonieri vor ajunge în Europa de Vest în săptămânile următoare. „În România au fost suspendate un milion de contracte de muncă și aproximativ 300 de mii au fost anulate”, a precizat Orban, referindu-se și la cei „peste 250 de mii de români” care s-au întors acasă după ce și-au pierdut locurile de muncă din cauza epidemiei din țările în care se mutaseră.

„Există o singură evidenţă: Germania, Regatul Unit și Franța se pregătesc să aducă din România cât mai mulți lucrători agricoli. A izbucnit o adevărată luptă pentru acapararea acestor muncitori – spune pentru Euronews, Jean-René Bilongo, de la Departamentul de Politici pentru Migrație și Incluziune FLAI-CGIL.

”Bineînțeles că există afinități, cum ar fi cea lingvistică, care a făcut mereu ca Italia să fie principala destinație de lucru a românilor, însă din câte reiese, acum intră în joc și alți factori mai pregnanţi, cum ar fi atractivitatea salariilor, prin urmare, salarii mai mari și chiar decontarea cheltuielilor de transport”, a mai declarat Bilongo.

Cea românească, spun datele FLAI-CGIL, este de departe principala comunitate de muncă din sectorul agricol italian, cu peste 120 de mii de lucrători, atât bărbați, cât și femei. O prezență care a crescut exponențial, cu aproape 30% în ultimii 12 ani.

„Vorbim despre lucrători cu abilități puternice, care au dobândit un grad deosebit de profesionalism, care susţin agricultura și, prin urmare, contribuie la calitatea produselor alimentare și a agriculturii Made in Italy”, explică Jean-René Bilongo.

Observatorul Placido Rizzotto / FLAI-CGIL estimează că în jur de 160-180 de mii de migranți sunt cazaţi în tabere rurale informale și în ghetouri, în special în districtele cu o puternică vocație agricolă, fiind victimele exploatării:

„Sedimentarea exploatării și a caporalatului, atât de prezente în agricultura italiană, fac cu siguranţă ca peninsula să fie prea puţin atractivă – încheie sindicalistul – Pentru Italia, regularizarea migranților non-UE deja prezenți în țară este cu siguranță cea mai bună soluţie pentru a compensa deficitul de forță de muncă cauzat de posibilitatea ca lucrătorii din Europa de Est, care au plecat din cauza coronavirusului, să nu se mai întoarcă deloc”.

Marea Britanie aduce muncitori agricoli pentru sezonul de recoltare

Începând cu mijlocul lunii aprilie, au fost organizate zboruri speciale pentru a aduce 150 de lucrători din România în Marea Britanie cu scopul de a-i ajuta pe fermierii locali la recoltarea fructelor și legumelor. După cum subliniază BBC, cu toate că guvernul a lansat o „campanie de recrutare”, nu au fost găsiți suficient de mulți lucrători britanici, motiv pentru care regatul a trebuit să apeleze la străini.

Zborurile speciale au fost organizate de către producători începând de acum şi până în iunie; sindicatul agricultorilor a estimat că ţara are nevoie de 70.000 de lucrători sezonieri, situația fiind complicată de blocajul cauzat de urgența Covid-19.

Pentru a respecta măsurile restrictive impuse de pandemie, lucrătorilor din estul Europei li se va verifica temperatura înainte de îmbarcare, li se va cere să completeze un chestionar de sănătate și li se vor distribui măști și geluri de igienizare pentru mâini.

Începând cu data de 16 mai, în România vor fi relaxate măsurile restrictive

Începând cu 16 mai, România va face primii pași spre o revenire treptată la normalitate. „Vom renunța la restricțiile impuse persoanelor – a spus președintele, citat de mass-media – nu le vom prelungi pe cele privind călătoriile individuale, însă oamenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul public”.

România rămâne ţara cea mai afectată de coronavirus din Balcani

România rămâne țara din Balcani cu cel mai trist bilanţ al epidemiei de Covid-19. Numărul de infecții a crescut, ajungând la 10.635, cu 218 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, în timp numărul victimelor este 604.(UPDATE: România se apropie de pragul de 700 de victime din cauza coronavirusului, după ce încă două decese au fost înregistrate joi în județul Bacău).

Este urmată de Serbia, cu 7.779 de cazuri pozitive și 151 de decese, în timp ce în Croația s-au înregistrat 2.016 cazuri și 54 de decese. Cu toate acestea, în țările din regiune, epidemia pare să se fi diminuat, iar numărul cazurilor de contaminare nu înregistrează salturi majore.

Sursa: Euronews.it/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel/ Sursa Foto: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Care este explicatia pentru faptul ca tarile din vest nu isi gasesc zilierii in emigratia masiva intrata in ultimii ani? Arabii sunt cu totul inutili?

    • Pai aia sunt numai medici, ingineri, specialisti in bionanotehnologii, experti intergalactici in machine learning pt sateliti geospatiali.
      Unde ai mai vazut tu astfel de oameni speciali si extrem de greu de gasit in ziua de azi, care sa lucreze pe camp, in bataia soarelui?
      */irony mode off

  2. Alta intrebare:
    Chiar nu se gaseste macar 2% din populatia nativa sa lucreze campurile patriei, mai ales cu somajul explodat? Sunt toti din clasa mijlocie in sus ?

  3. iti dau eu explicatia: inotatorul din mediterana e extracomunitar si azilant si trebuie platit cel putin cu salariul minim al locului, romanul, bulgarul etc este intracomunitar si este platit prin subcontractare si detasare cu firmele din tara lui sub salariul minim al locului, deci este mult mai ieftin de exploatat. plus ca intracomunitarul poate fi si tepuit fara probleme daca e nevoie pe cand un azilant are mii de ong-uri care toaca fonduri de partea lui cu o presa puternica in spate!

    • Ar putea fi, dar cum s-a ajuns ca muncitorii intracomunitari sa fie mai prost tratati decat cei extra?
      Totusi zilierii care trag tare ajung la 2000 euro/luna, iar salariul mediu in Germania e cca 2400 euro. Mosierul neamtz mai are de platit si transportul aerian destul de piparat, poate si-l recupereaza tot de la muncitori, asta chiar nu stiu.
      Cred ca explicatia sta in calitatea fortei de munca. Cei din est isi fac treaba fara sa comenteze, au disciplina si indura abuzurile patronului pentru o plata modica.

  4. Domnii si Doamnele din Italia nu servesc, se pare , agricultura. Boierii sunt boieri!

    • Nu e vorba doar de Italia, in cauza e toata Europa de vest. Cum au ajuns aceste tari sa aiba o populatie asa de inerta? Grav este ca nici imigratia masiva cu indivizi mai tineri nu a adus un beneficiu tarilor adoptatoare, se pare ca multi zac pe ajutoare sociale.

  5. E greu cu lucrul sub cerul liber.
    Au trecut mai mult de 10 ani de când un britanic, vazând muncitori care plantau flori (rasaduri) într-un parc, mi-a spus „la noi nu mai gasesti oameni sa fac munca asta; daca ar sta pe scaunul unei masini si ar actiona cu manete si butoane, atunci da”. Deci, cel putin în Marea Britanie, s-au boierit si urmasii imigrantilor.