Italia întrezăreşte „o dezaccelerare” a celui de-al doilea val al pandemiei / Germania raportează o uşoară descreştere a contagierilor zilnice
Cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus din Italia a intrat într-o „dezaccelerare” care încă nu este stabilizată, dar care demonstrează că măsurile impuse funcţionează, au anunţat experţii ce consiliază executivul italian, în vreme ce cifra contagierilor în Germania a înregistrat o uşoară descreştere în ultimele 24 de ore, la 22.461 noi cazuri de SARS-CoV-2, cu aproape o mie de cazuri mai puţin decât în ziua precedentă, în care s-a înregistrat un nou maxim cotidian de 23.542 de infectări, transmite Agerpres.
Preşedintele Consiliului Superior al Sănătăţii di Italia, Franco Locatelli, a explicat vineri la o conferinţă de presă că pentru a patra zi consecutiv s-a observat o scădere a numărului de internări la terapie intensivă şi o contractare a indicelui de transmitere a virusului.
„Acest lucru arată că strategia aplicată funcţionează şi că există o dezaccelerare, care evident trebuie confirmată”, a spus el.
Această frânare a avansului pandemiei nu înseamnă totuşi o descreştere a curbei, a avertizat totuşi preşedintele Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro. „Numărul contagierilor este încă semnificativ şi prin urmare nu trebuie să lăsăm garda jos”, a insistat el.
La rândul său, directorul Departamentului pentru Prevenţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Gianni Rezza, a vorbit despre „o aparentă tendinţă de diminuare” a ratei de transmitere a virusului, dar a precizat că trebuie să treacă încă două săptămâni pentru a putea confirma acest lucru.
Italia a înregistrat între joi şi vineri 40.902 noi contagieri, un nou record de la declanşarea pandemiei, deşi în prezent se fac mai multe teste şi a raportat 550 de decese într-o singură zi. Sunt cifre foarte înalte care dovedesc viteza cu care avansează virusul, având în vedere că la sfârşitul lunii septembrie se înregistrau 2.000 de cazuri pe zi.
Pentru a frâna răspândirea virusului, guvernul a decretat – în principiu până la 3 decembrie – o interdicţie de circulaţie la nivel naţional între orele 22:00 şi 5:00, a restrâns programul de funcţionare a restaurantelor şi a închis cinematografele, teatrele, sălile de sport şi piscinele.
Obiectivul executivului este de a frâna pandemia în întreaga ţară până în luna decembrie pentru a salva sărbătorile de Crăciun.
Germania raportează o uşoară descreştere a contagierilor zilnice
Potrivit cifrelor difuzate sâmbătă de Institutul Robert Koch (RKI) din Germania, numărul deceselor asociate noului coronavirus a fost de 178, faţă de cele 218 raportate în ajun.
Incidenţa la 100.000 de locuitori timp de şapte zile a depăşit media naţională de 130 de cazuri. Altfel spus, cu mult peste limita de 50 de contagieri la nivel de populaţie stabilită de RKI peste care se intră în clasificarea ca zonă de risc.
În total, numărul contagierilor de la declanşarea pandemiei a ajuns la 773.556 şi la 12.378 de morţi. Se estimează că 493.200 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
Cifrele de sâmbătă par să confirme perspectiva unei dezaccelerări a noilor contagieri, cum a apreciat RKI. Mesajele, atât la nivelul institutului cât şi al clasei politice, îndeamnă la precauţie faţă de evoluţia unei situaţii ce nu pare încă stabilă.
Germania se află de la începutul lunii noiembrie într-o nouă fază de lockdown a vieţii publice, ce prevede închiderea pe întreaga durată a lunii a gastronomiei, a divertismentului nocturn, a vieţii culturale şi a sportului în spaţii închise, alături de limitarea contactelor între persoane.
Au rămas în schimb deschise centrele comerciale şi cele de învăţământ, o chestiune prioritară pentru guvernul cancelarului Angela Merkel. Luni, Merkel se va reuni prin videoconferinţă cu liderii puterilor regionale pentru a analiza evoluţia pandemiei.
Nu se aşteaptă însă o flexibilizare a restricţiilor, au avertizat surse guvernamentale, având în vedere că incidenţa de infectare depăşeşte cu mult limita de 50 de contagieri zilnice la 100.000 de locuitori stabilită de RKI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.