Italia nu va deveni un centru de colectare a migranţilor în numele Uniunii Europene, promite ministrul de Interne de la Roma
Italia nu va deveni un centru de colectare a migranţilor în numele Uniunii Europene, a promis joi ministrul de interne italian Matteo Piantedosi, după ce la reuniunea cu omologii săi din UE, desfăşurată la Luxemburg, s-a ajuns la un acord asupra gestionării migranţilor şi refugiaţilor ce sosesc în Europa, transmite ANSA, citată de Agerpres.
”Italia a obţinut consensul asupra tuturor propunerilor prezentate astăzi la întâlnirea Consiliului (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a spus Piantedosi.
”În primul rând, am evitat posibilitatea ca Italia şi alte ţări de primă intrare să fie plătite pentru a păstra migranţi neregulamentari pe teritoriile lor: Italia nu va fi un centru de colectare în numele Europei”, a explicat ministrul italian, făcând referire la propunerea de compromis prezentată de preşedinţia suedeză a Consiliului UE.
”Opţiunea unei compensaţii financiare este incompatibilă cu demnitatea ţării noastre”, a afirmat Piantedosi, care a precizat că în baza acordului banii vor fi viraţi într-un fond gestionat de Comisia Europeană pentru a pune în practică proiecte concrete pentru aşa-numita dimensiune externă.
În această privinţă, el a spus că Italia a reuşit să obţină un cadru juridic pentru posibile aranjamente cu ţări terţe sigure şi să evite restricţii ce ar fi exclus unele ţări.
”Este un compromis care nu afectează cadrul juridic internaţional. Astăzi am obţinut solidaritate concretă de la Uniunea Europeană”, a încheiat oficialitatea italiană.
Italia, ţară pe unde au intrat în UE sute de mii de migranţi în ultimii ani, reproşează celorlalte state membre lipsa de solidaritate în repartizarea acestora, deşi mulţi migranţi sosiţi iniţial în Italia părăsesc oricum această ţară îndreptându-se spre altele din blocul comunitar.
Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a înaintat propuneri de compromis asupra a două texte pentru un pact european privind migraţia. Unul dintre acestea prevede un mecanism de „solidaritate obligatorie”, prin care statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, care conform unor surse europene ar fi de peste 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu