Italia se pregătește de furtuna ”Ciaran / „Va avea violența unui uragan” / În Liguria și Toscana se așteaptă precipitații de 100 de litri pe metru pătrat / Nordul peninsulei era deja lovit de inundații
Italia se pregătește de sosirea furtunii „Ciaran”, una dintre cele mai intense cicloane extratropicale din toate timpurile, comparabilă cu un uragan de categoria a treia. Furtuna se îndreaptă dinspre Marea Britanie spre Italia, unde se așteaptă în această după-amiază și seară, notează Corriere della Sera.
Conform meteorologilor, furtuna va aduce în Italia rafale puternice de vânt de peste 150 km/h în Marea Ligurică și Marea Tireniană și precipitații abundente, de peste 100 de litri pe metru pătrat în doar câteva ore în estul Liguriei și Toscana.
Zonele cele mai expuse la vânturi puternice vor fi coasta ligurică și toscană, în timp ce ploile intense vor afecta estul Liguriei, Toscana, Lombardia, Trentino și Friuli Venezia Giulia.
Experții au emis alerte de furtună pentru aceste zone și au avertizat că, în ciuda vitezei reduse pe uscat, rafalele de vânt și ploile vor fi totuși foarte periculoase. Autoritățile se pregătesc pentru posibile pagube majore.
Numele său, dat de Met Office (agenția meteorologică din Marea Britanie), provine de la numele Ciarán, de origine irlandeză, care conține cuvântul „Ciar”. Acesta înseamnă „întunecat, negru”, exact așa cum se așteaptă să fie cerul în următoarele zile. Furtuna Ciaran poartă numele lui Ciarán Fearon, un funcționar public de la Departamentul de Infrastructură din Irlanda de Nord. Și se numără printre cele mai intense cicloane extratropicale din toate timpurile.
„Ciaran s-a format, de fapt, în Oceanul Atlantic, dar particularitatea este că este o furtună extratropicală care are caracteristici foarte asemănătoare cu un uragan, deoarece este extrem de violentă. În această dimineață, la ora 7.00, a ajuns pe coasta Franței cu rafale de vânt de 180 km/h practic egale cu cele ale unui uragan. În trecut, am mai avut formațiuni de uragane în Marea Mediterană: așa-numitele medicane. Dar, dincolo de denumiri, este vorba de o dinamică normală atunci când fronturile de aer rece intră în Mediterana”, explică Antonio Sanò, directorul IlMeteo.it.
De ce s-a format această furtună?
„Pentru că în perioada de toamnă în oceane, pământul se răcește la altitudini înalte, în timp ce mările sunt încă calde. Când aerul mai rece scade din altitudine, se formează cicloane, care pe oceane pot fi mai largi și mai adânci și la fel de puternice ca uraganele. În general, cu cât marea este mai caldă, cu atât sunt posibile mai multe uragane. Particularitatea a fost că o furtună extra-tropicală, de fapt un uragan cu intensitate redusă, a ajuns până pe coastele Europei. Acesta este un simptom al unei supraîncălziri generale a mărilor și oceanelor planetei”, spune specialistul.
La ce ar trebui să ne așteptăm?
„În Italia, Ciaran va sosi cu vânt puternic în această după-amiază și seara. Ne așteptăm la viteză pe Marea Tireniană, la gura de vărsare a Bocche di Bonifacio, între Corsica și Sardinia, unde vântul va crește în intensitate și, prin urmare, va sufla cu o viteză mai mare, peste 150 km/h. Deși rafalele de vânt din această dimineață au fost comparabile cu cele ale unui uragan, pe măsură ce va ajunge pe uscat dinspre mare, furtuna va pierde din intensitate și viteza vântului va scădea rapid’.
Vânturile puternice vor sufla în Marea Ligurică și Marea Tireniană, apoi în estul Liguriei și în Toscana, dar și în nordul Adriaticii, spre Friuli Venezia Giulia, unde ne așteptăm la maree excepțional de mari, de asemenea, în laguna Grado și în Trieste, cu posibile inundații”, explică Antonio Sanò.
Furtuna vine în peninsulă în contextul în care există deja de mai multe zile ploi în Toscana, cu inundații în Campi Bisenzio, Prato și chiar Milano.
Președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a anunțat aseară și primul deces în regiune.
E vorba de un bătrân care se deplasa cu greutate, care a fost găsit mort în sufragerie după ce apa îi invadase apartamentul. Bărbatul în vârstă de 85 de ani nu a reușit să ajungă la etajele superioare, deoarece apa a crescut în nivel.
”Am vizitat orașul și am avut un șoc”, așa a comentat primarul Matteo Biffoni din Prati pe rețelele de socializare starea localității după o noapte excepțională de vreme rea. ”O lovitură în stomac, o durere care te face să-ți vină să plângi. Dar, după o seară și o noapte de devastare, ne vom suflecă mânecile pentru a curăța, a repara și a readuce orașul nostru la normalitate”, a completat primarul.
„Regiunea Toscana a cerut declararea stării de calamitate la nivel național, iar președintele Giani a semnat deja starea de urgență regională”, a adăugat Biffoni, „Prin urmare, recomandăm tuturor ca, înainte de a repara sau de a curăța pagubele produse la casele lor sau de a-și muta mașinile, să facă fotografii pentru a certifica pagubele. Sistemul de protecție civilă rămâne activ și la dispoziția cetățenilor”, a mai spus primarul.
Vremea rea care a lovit Toscana a creat probleme și pentru spitale. S-au înregistrat inundații la spitalul Lotti din Pontedera (Pisa), la spitalul din Prato și la spitalul din Borgo San Lorenzo (Florența).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank