G4Media.ro

Italienii sunt bătrâni, speriați de climă și de război (raportul Censis)

Sursa foto: Pixabay

Italienii sunt bătrâni, speriați de climă și de război (raportul Censis)

O țară care îmbătrânește din ce în ce mai mult, o țară de ”somnambuli” care rămân neputincioși în fața tuturor semnelor care indică ceea ce va veni și în care predomină temerile generale: de la colapsul economic la un posibil război mondial.

Fotografia făcută de cel de-al 57-lea raport întocmit de Institutul Censis este o imagine îngrijorătoare și tulburătoare a Italiei; o fotografie în care, aşa cum spune institutul, ”unele procese economice și sociale care sunt în mare măsură previzibile în efectele lor par scoase de pe agenda colectivă a țării sau în orice caz subestimate, cu toate că impactul lor va fi perturbator pentru stabilitatea sistemului’’, transmite agenția ANSA, citată de Radar.

Primul efect, la o vedere de ansamblu, este îmbătrânirea. În 2050, în mai puțin de treizeci de ani, se estimează că Italia va fi pierdut în total 4,5 milioane de locuitori, ca şi cum cele două mari orașe, Roma și Milano, s-ar volatiliza. Declinul demografic va fi rezultatul unei scăderi a numărului de persoane cu vârste sub 65 de ani (-9,1 milioane de persoane) și a unei creșteri simultane de 4,6 milioane cu vârste peste 65 de ani. În mod inevitabil, se va reduce cu aproape 8 milioane de persoane şi segmentul populației cu vârstă de muncă.

Familiile de mâine şi temerile lor

În 2040, doar un cuplu din patru va avea copii. Până la această dată, gospodăriile cu o singură persoană vor crește la 9,7 milioane (37% din total). Dintre aceștia, cele alcătuite din persoane în vârstă vor deveni aproape 60% (5,6 milioane), familii care vor fi din ce în ce mai singure. Un context în care resemnarea este în creștere: opt din zece italieni sunt convinși că țara este ”într-un declin iremediabil”. Și în care fricile găsesc teren fertil. Astfel, 84% spun că se tem de clima care a ”luat-o razna”, în timp ce 73% prevăd o criză economică și socială foarte gravă, cu multă sărăcie și violență. Aproape șase din zece se tem în schimb de izbucnirea unui conflict mondial și peste jumătate cred că ţara nu este în măsură să se protejeze de posibile atacuri teroriste jihadiste.

Noile dorinţe

Concomitent se schimbă și dorințele populației care nu mai caută bogăția, ci doar o porţie zilnică de bunăstare. 62% caută momente pentru ei înşişi, iar un procent zdrobitor de 94% reevaluează fericirea care provine din mici lucruri cotidiene precum timpul liber, hobby-urile, pasiunile personale. Peste 80% sunt foarte atenți la gestionarea stresului și a relațiilor personale. Și nici măcar satisfacția profesională nu mai este pe primul loc: pentru aproape nouă din zece angajați, a pune munca în centrul vieții este o greșeală. În ciuda acestui fapt, ocuparea forței de muncă în primele șase luni ale anului marchează un record. În prima jumătate a acestui an Italia a avut 23,4 milioane de angajați, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...