G4Media.ro

Iulia Scântei, PNL, acuză USR PLUS de ”nepricepere” și că a pus-o…

Foto: Senatoarea PNL Iulia Scântei / Sursa: Facebook

Iulia Scântei, PNL, acuză USR PLUS de ”nepricepere” și că a pus-o într-o ”situație delicată” pe Anca Dragu, al doilea om în stat

Președintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL) acuză USR PLUS de ”nepricepere” și că a pus-o pe Anca Dragu, al doilea om în stat, ”într-o situație delicată” din cauza unor confuzii în interpretarea normelor constituționale. Scântei susține că sesizarea Curții Constituționale, anunțată de Dragu și susținută de Stelian Ion, este ”halucinantă” atât ca demers politic, dar mai ales ca argumentație juridică.

În opinia Iuliei Scântei, termenul de 5 zile prevăzut de Codul Administrativ este aplicabil situației în care premierul înlocuiește unul sau mai mulți miniștri fără schimbarea compoziției politice a guvernului.

Or, Scântei susține că premierul se află în situația în care, de la data acceptării demisiilor miniștrilor USR-PLUS, funcțiile lor s-au vacantat și au fost numiți miniștri interimari. Termenul constituțional pentru mandatul miniștrilor interimari este de 45 zile (art. 107 alin. 4 din Constituție si art. 46 Codul Administrativ).

Președinta Comisiei Juridice mai spune că abia după scurgerea acestui termen și numirea de miniștri plini,  guvernul Cîțu este obligat să vină în Parlament pentru un vot de investitură. Liderul PNL, Ludovic Orban, a susținut, miercuri, la fel ca Iulia Scântei, că sesizarea CCR nu se susține și că premierul Cîțu are la dispoziție 45 de zile pentru a veni în Parlament pentru un nou vot de încredere.

Redăm mai jos postarea integrală a președintelui Comisiei Juridice, Iulia Scântei:

”Conflictul juridic sesizat de președinta Senatului Anca Dragu și girat cu argumente de colegul său, Stelian Ion, este halucinant atât ca demers politic, dar mai ales ca argumentație juridică.

Practic, cei de la USR-PLUS solicită Curții Constituționale să îl oblige pe premier să rupă „constituțional” coaliția, dându-i afară definitiv de la guvernare.

Dacă, prin absurd, CCR ar da dreptate președintei Senatului, prim-ministrul ar fi obligat să vină în fața Parlamentului cu noi propuneri de miniștri, dar care nu pot fi de la USR-PLUS.

Este uluitor să ceri tu singur să ți se elimine șansa de a negocia revenirea la guvernare și continuarea coaliției, în condițiile în care există un discurs al aceluiași partid care vorbește despre rămânerea, în anumite condiții, în cadrul executivului.

Textul în sine al acestui demers al președintei Senatului conține #erori de înțelegere a situației politice și constituționale în care ne aflăm. Este și mai greu de înțeles cine anume din USR-PLUS face asemenea confuzii cu privire la interpretarea normelor constituționale, punându-l într-o postură delicată pe al doilea om în stat.

Termenul de 45 de zile pentru interimate este reglementat de Constituție tocmai pentru a se găsi soluția politică optimă pentru ieșirea din criză. Constituția ne oferă timp să rezolvăm problemele și șanse să refacem coaliția. Tocmai de aceea a prevăzut situații distincte în cazul unei remanieri guvernamentale.

Pentru a corecta nepriceperea și haosul care susțin argumentația din cererea adresată Curții, trebuie să înțelegem câteva noțiuni:

Remanierea guvernamentală este reglementată în art. 85 din Constituție, care prevede două tipuri diferite de remaniere:

1. Remanierea guvernamentala #FĂRĂ schimbarea compoziției politice sau a structurii Guvernului (art. 85 alin. 2 din Constituție) – înseamnă înlocuirea unuia sau a mai multor membri ai Guvernului cu alții.
Termenul de 5 zile prevazut de art. 47 alin. (2) Cod Administrativ este aplicabil doar acestui caz de remaniere.

2. Remanierea guvernamentală #CU schimbarea compoziției politice sau a structurii Guvernului (art. 85 alin. 3 din Constituție) – există atunci când Guvernul este părăsit de un partid sau de mai multe sau atunci când este cooptat în Guvern un alt partid.

În aceasta situatie, noii miniștri propuși trebuie să primească votul de încredere al Parlamentului. Pe baza acestui vot de încredere, Președintele este obligat să îi numească, neputând să îi refuze. În acest caz, nu se aplică art. 47 din Codul Administrativ, ci art. 46 din același Cod privitor la interimat, prevederi exprese pe care prim-ministrul Florin Cîţu le-a respectat întocmai.

Să mai precizăm, pentru deplina înțelegere a situației de fapt, că de la data acceptării demisiilor miniștrilor USR-PLUS, funcțiile lor s-au vacantat și au fost numiți miniștri interimari. Termenul constituțional pentru mandatul miniștrilor interimari este de 45 zile (art. 107 alin. 4 din Constituție si art. 46 Codul Administrativ).

Pe durata acestui interimat sunt posibile cel puțin două situații:

ℹ fie colegii de la USR PLUS desemnează miniștri noi pentru posturile ocupate acum de interimari, revenind astfel în coaliție, fără a mai fi nevoie de votul Parlamentului.
ℹ fie sunt propusi alți miniștri de la partidele rămase în Guvern, caz în care este nevoie de un vot al Parlamentului și se aplică procedura stabilită de art. 85 alin. (3) din Constituție.

Termenul de 45 de zile de interimat curge de la data acceptării demisiilor miniștrilor USR-PLUS și nu s-a împlinit încă. Nu poate pretinde nimeni existența unui conflict juridic și neîndeplinirea de către prim-ministrul Florin Cițu a unor obligații constituționale cât timp ne aflăm în termenul constituțional în care poate fi găsită o soluție politică la criza actuală.

Acest termen constituțional de 45 de zile trebuie folosit de noi toți, cei din PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru a identifica soluțiile politice pentru finalizarea crizei guvernamentale și restartarea politică a coaliției de guvernare.

Evident, acest demers este posibil numai în măsura în care este susținută de voință politică și de veridicitate declarația colegilor de la USR-PLUS de a participa la actul guvernării.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Madam Scantei este marea promotoare a tunului imobiliar de la Romexpo (sustinut in parlament de PNL si PSD), in care se doreste folosirea a cateva zeci de hectare de teren public extrem de valoros pentru mafia imobiliara condusa de Iulian Dascalu, „tatal” mall-urilor pe terenuri care nu-i apartin.
    Mari „moralisti” penelistii astia…

    • Asa zisul tun imobiliar de care amintești,…era un proiect emblematic pentru București, acum e paragină, ca toata zona înconjurătoare….dar lobby-ul NEPI a funcționat, stii cine a lucrat pentru ei?….o sa trimit documente la G4,dar nu le vor publica, poate daca schimba partidul finanțator….ce e tragic în acest articol e altceva, refuz sa cred ca doamna Dragu, o persoană onorabilă și respectabilă, a transmis așa ceva la CCR, cine a sfatuit-o, urgent dat afară, e sabotaj pe fata, sper sa fie doar o golaneala a dnei Scântei,….altfel, în USR nu există juriști…Stelica sper ca nu a fost consultat

    • io cred ca Scantei e f priceputa…

  2. Doamna tot poate bate campii, acest guvern nu mai are incredere in populatie si nici in parlament, pot incerca mafiotii tot felul de formule juridice

  3. DECIZIA nr.504 din 18 septembrie 2019 –> Aicea o aveti completa ( https://www.ccr.ro/download/decizii_de_admitere/Decizia_504_2020.pdf ).
    Publicată în Monitorul Oficial nr.801 din 03.10.2019
    ——————
    – Valer Dorneanu preşedinte
    – Cristian Deliorga judecător
    – Marian Enache judecător
    – Daniel Marius Morar judecător
    – Mona Maria Pivniceru judecător
    – Gheorghe Stan judecător
    – Doina-Livia Stanciu judecător
    – Elena-Simina Tănăsescu judecător
    – Varga Attila judecător
    – Claudia-Margareta Krupenschi magistrat-asistent şef

    ——————
    107. În acest sens, art.47 din Codul administrativ prevede la alin.(1) că numirea în funcţia de membru al
    Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, se face de Preşedintele României,
    la propunerea primului-ministru. Vacanța funcției este declarată prin decret al Președintelui, care ia act de
    încetarea funcţiei în cazurile legale de încetare a funcției de membru al Guvernului. Termenul în care
    Președintele va emite decretul de vacantare a funcției este, potrivit art.43 alin.(1) din Codul administrativ, de 15
    zile de la primirea propunerii prim-ministrului. În continuare, primul-ministru propune Preşedintelui României, în
    termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanţa funcţiei, o persoană, care
    îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 17, pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului [art.47 alin.(2)].
    —————–
    Oare ne vor face si pe noi nepriceputi?

    • Suntem in alta situatie juridica, e complet eronat ce ai spus…ai citit deciziza CCR pe care o pui in link?, nu de alta, pare ca nu ai inteles nimic din ea….Au fost demisii acceptate si o demitere in cazul de la justitie, presedintele a semnat decretul de vacantare a functiei, au fost numiti interimari,totul a fost facut in termenele prevazute de Constitutie,….nu mai e aceasi componenta a guvernului, dar pana se fac alea 45 de zile, guvernul functioneaza legal….va dezamagesc, dar Iulia Scantei are dreptate…cine a facut sesizarea CCR e habarnist, au dus-o pe doamna Dragu in eroare

    • Din codul administrativ (ART. 47) –> ( https://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/OUG-57-2019.pdf )

      (ART. 47) NUMIREA ÎN FUNCŢIE ÎN CAZ DE REMANIERE GUVERNAMENTALĂ SAU DE VACANŢĂ A POSTULUI
      —————————-
      (1) Numirea în funcţia de membru al Guvernului, în caz de remaniere
      guvernamentală sau de vacanţă a postului, se face de Preşedintele României, la
      propunerea prim-ministrului.
      (2) Prim-ministrul propune Preşedintelui României, în termen de 5 zile de la
      publicarea decretului prin care este constatată vacanţa funcţiei, o persoană, care
      îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 17, pentru numirea în funcţia de membru
      al Guvernului.
      (3) Preşedintele României numeşte în funcţie persoana propusă de primministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în acelaşi termen,
      în condiţiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului şi face
      public refuzul numirii în funcţie.
      (4) Preşedintele României poate refuza, motivat, orice propunere a primministrului pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în situaţia în
      care persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 17 sau, cu
      privire la această persoană, au intervenit cazurile de încetare a funcţiei de
      membru al Guvernului prevăzute de art. 42 lit. c), e) şi f).
      (5) Preşedintele României poate refuza motivat, o singură dată, o propunere a
      prim-ministrului pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în situaţia
      în care consideră că persoana propusă nu corespunde funcţiei respective.
      (6) În situaţia în care Preşedintele României refuză o propunere a primministrului în condiţiile alin. (3), prim-ministrul îi transmite Preşedintelui o
      nouă propunere în termen de 5 zile de la data la care Preşedintele i-a comunicat
      refuzul propunerii anterioare.
      (7) Preşedintele României primeşte o nouă propunere pentru numirea unei
      persoane în funcţia de membru al Guvernului transmisă de prim-ministru şi are,
      în această situaţie, obligaţiile prevăzute la alin. (3).
      (8) În situaţia în care Preşedintele României sau prim-ministrul sesizează
      Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură
      constituţională apărut cu ocazia numirii unui membru al Guvernului, obligaţiile
      prevăzute de acest articol sunt îndeplinite după publicarea deciziei Curţii
      Constituţionale prin care este soluţionat conflictul, cu respectarea caracterului
      general obligatoriu al deciziei. –> IAR AICEA „@PR la maxim” AI ŞI DECIZIA CCR ( https://www.ccr.ro/download/decizii_de_admitere/Decizia_504_2020.pdf )
      —————————-
      Acuma că să nu fim nevoiţi să te lămurim „@PR la maxim” la fiecare delir care îl ai citeşte prima dată tot „CODUL ADMINISTRATIV” fiindcă mai sunt câteva articole în el care le confirmă pe astea care ţi le-am prezentat apoi citeşte şi „DECIZIA CCR” pentru că ăştia sunt paşii normali care trebuie făcuţi sau crezi că Dorneanu şi-a făcut decizia din nimica?…dar ca să nu ne mai pierdem timpul cu tine şi să vorbim la pereţi TREBUIE SĂ ÎNŢELEGI CE CITEŞTI PENTRU CĂ LA ASTA NU TE PUTEM AJUTA, poţi să faci acest lucru pentru noi „@PR la maxim” sau va trebui să te lămurim de fiecare data când delirezi 🙂?

  4. Fir-ar ei de nepricepuți de la USR+! De ce n-or învăța de la experimentații în ale politicii nu știu! Măi!

  5. Ce-mi place de PNL care nu mai doarme noapte de grija USR-ului. Cum era vorba? Cainele moare de drum lung si… ?

  6. Ce frumoasa e în poza! Dacă, prin absurd, te trezești cu ea lângă tine mori pe loc, de inima, de ficat…

  7. duamna scantei E DIN IASUL chiuariului SI AL marelui fenechiu

  8. Dacă-i citiți CV-ul o sa vedeți ca dna nu prea “ Scânteiești” intr-ale inteligentei. De aceia s-a intro-băgat in politica , ca merita. Vai de mama lor de habarnisti cu aere de a toate știutori .

  9. O, dar câtă eleganță! Doamna Dragu, chiar dacă e din USR, poate din partea mea să-i dea cucoanei Scânteie cu poșeta în cap. Vorbesc serios.

  10. – Poate se documentează din această decizie la –> art.107 > ( https://www.ccr.ro/download/decizii_de_admitere/Decizia_504_2020.pdf ) apoi toată lumea va fi pricepută.
    – Poate se documentează şi din Codul administrativ –> la art.43 > alin.(2) > ( https://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/OUG-57-2019.pdf ).