Iulian Chifu: Componenta informațională este parte a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova
Rusia duce un război hibrid împotriva Republicii Moldova, iar componenta cea mai vizibilă este cea informațională. O spune analistul politic de la București, Iulian Chifu, potrivit căruia Rusia încearcă să schimbe narativele în spațiul informațional al Republicii Moldova și să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău. Potrivit expertului de la București, Rusia folosește conducerea Găgăuziei drept instrument de destabilizare a Republicii Moldova, notează IPN, potrivit Rador Radio România.
Expertul politic de la București, Iulian Chifu, spune că atacurile Rusiei la adresa guvernării proeuropene se întețesc odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Potrivit comentatorului, Kremlinul folosește mai multe instrumente ale războiului hibrid pentru a pune presiune pe Chișinău, cel mai important fiind instrumentul propagandei și dezinformării.
„Componenta cea mai vizibilă și în creștere este cea de natură hibridă. E vorba de război informațional, adică tentativa de a controla spațiul public, de a modifica narativele. Pe acest segment, Republica Moldova a început ușor-ușor să-și construiască niște instrumente de reacție. E vorba și de componenta de război în domeniul legislației, de valorificare a unor lacune din legislație pentru a presa și pentru a forța niște situații. E vorba, efectiv, de elemente de agresiune. Elemente care nu sunt legitime. Gen o manifestație în fața unei locații unde se desfășura un forum al societății civile. Protestau niște oameni care nu știau foarte bine de ce protestează. Jumătate dintre oamenii din stradă erau copii și probabil nici nu știau ce trebuie să facă. Acest tip de acțiuni pot fi incluse în zona elementelor de agresiune”, a spus Iulian Chifu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit analistului politic de la București, acoliții politicianului fugar Ilan Șor sunt folosiți în calitate de instrumente pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Expertul a oferit drept exemplu vizita președintei Maia Sandu la Comrat și protestele cu care a fost întâmpinată șefa statului în sudul țării, în timp ce guvernatoarea regiunii se afla la Moscova.
„În ultima perioadă am văzut o coborâre din arenă în stradă, din ce în ce mai vizibilă și a președintelui și a prim-ministrului, întâlniri, prezențe inclusiv în Găgăuzia, la nivelul la care trebuie. Cine este de condamnat când îți vine președintele în unitatea administrativă și tu în loc să-l întâmpini, și să-l ghidezi printre cetățeni, tu îl boicotezi? Asta este descalificant, nu pentru președinte, ci pentru conducătorul de acolo. Te izolezi și arăți că ești în afara statului”, a mai spus expertul politic de la București, Iulian Chifu.
Președinta Maia Sandu a mers săptămâna trecută într-o vizită de lucru la Comrat, unde s-a întâlnit cu primarii din autonomia găgăuză. Șefa statului a ținut un discurs despre avantajele aderării la UE în fața studenților și profesorilor Universității din Comrat. Președinta a fost întâmpinată de un grup de protestatari care au scandat lozinci antiguvernamentale.
Sursa: IPN / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank