G4Media.ro

Iulian Fota (MAE): NATO și Occidentul au ieșit din naivitate

Iulian Fota (MAE): NATO și Occidentul au ieșit din naivitate

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă momentul în care NATO și lumea occidentală „au ieșit din naivitate” și sunt conștiente că „am intrat într-o altă epocă” în care „nu există altă opțiune decât să înfruntăm tot ceea ce vine dinspre Rusia”.

„NATO iese din naivitate, Occidentul a ieșit din naivitate”, a spus Iulian Fota, în cadrul dezbaterii „Război în Europa: Spre ce arhitectură geopolitică și de securitate se îndreaptă Secolul XXI”, organizată de Sierra Quadrant.

Fota, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a reamintit că, de-a lungul vremii, țări precum România sau statele baltice au atras atenția, în mod constant, Occidentului asupra pericolului rusesc. „Ceea ce numim azi naivitate, ceea ce, de fapt, era un amestec, dacă vreți, de superficialitate și un pic cam prea mult politicianism, s-a manifestat numai în anumite capitale și acolo era, poate, tendința asta umană, transformată, evident, și în politică, de a spera că dracul nu este atât de negru”.

Iulian Fota a explicat că oficialii români și, într-un cadru mai general, cei din Europa de Est au încercat să explice în aceste cancelarii occidentale că ei văd „altfel evoluțiile” din zona estică.

„Şi răspunsul pe care îl primeam era că este momentul să renunțăm la tradiționala noastră rusofobie, să ne relaxăm, că toate lucrurile merg bine. Aici, efectiv am redat, aproape cuvânt cu cuvânt, discuția mea cu un înalt oficial occidental în 2013, cu o lună înainte să înceapă criza de la Vilnius, care a dus, după aceea, la anexarea ilegală a Crimeii și prima agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Iulian Fota.

„Lumea este conștientă că nu există altă opțiune decât să înfruntăm tot ceea ce vine dinspre Rusia”

Acum, însă, „în mod clar, NATO și Occidentul ies din naivitate” și, dacă sunt analizate deciziile luate în ultimele săptămâni, apare evident că greșelile sau erorile de apreciere din trecut nu se vor repeta, a subliniat oficialul MAE.

„Lumea este conștientă că am intrat într-o altă epocă, că nu există altă opțiune decât să înfruntăm tot ceea ce vine dinspre Rusia”, deoarece actuala criză nu este legată doar de securitatea Ucrainei, ci și de „propriile noastre valori și de propria noastră securitate”.

Potrivit secretarului de stat, faptul că Vladimir Putin ar fi putut fi oprit cu mulți ani în urmă „este un lucru pe care mulți îl regretă”, dar acest fapt „alimentează determinarea” liderilor occidentali „ca, în sfârșit, să înfruntăm această amenințare care se numește politica Kremlinului”. Iulian Fota a subliniat, însă, că nu trebuie pus un semn de egalitate între Kremlin și restul populației Rusiei.

Ieșirea Alianței Nord-Atlantice din „naivitate” este reliefată inclusiv de faptul că  NATO a luat decizia de a veni cu un nou concept strategic care să reflecte epoca actuală, trecând de la descurajare la apărare.

În acest context internațional cu puternice tensiuni, „poate ar trebui să spunem (…) un lucru mai apăsat: România, în momentul acesta, este țară de primă linie”, a avertizat Fota, înainte de a adăuga:

  • „Conștiința pe care Germania de Vest a avut-o timp de 40 și ceva de ani, înțelegând că e țară de primă linie și că, la o adică, dacă confruntarea dintre Rusia și Occident se declanșează, începe pe teritoriul ei, ar trebui, și noi, să o dezvoltăm, să o avem, pentru că asta ar trebui să ne influențeze în acțiunea internă”.

În ceea ce privește modul în care au reacționat autoritățile române de la izbucnirea războiului în Ucraina, Iulian Fota a recunoscut că, poate, în anumite momente, lucrurile s-au „mișcat lent”. Dar „cea mai importantă calitate a unui strateg este prudența” și „am fost și vom continua să fim prudenți”. Pentru că „suntem la început de ciclu lung, sunt foarte multe lucruri care nu sunt, încă, clare” și un entuziasm deplasat, „care dă bine la opinia publică”, poate fi, uneori, „contraproductiv”.

„România este într-o postură destul de complicată și prudența mi se pare un lucru extrem de important”, a concluzionat secretarul de stat pentru afaceri strategice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu ne pasă. Noi nu gândim. Vom vota PSDNL peste 50% din nou fiindcă nu vrem să avem viitor.

    • Dacă NATO a ieșit cu adevărat din naivitate, dle Fota, atunci trebuie să ia TOTUL în calcul !

      Inclusiv sau mai ales,un atac nuclear strategic!

      Da, aici, la acest punct de „incandescență absolută” se probează cu adevărat – ieșirea sau rămânerea – Organizației N.A din starea despre care vorbiţi; că de …superioritate la nivel convențional… e clar că NATO este superior, dar „el” NU se joacă cu convenționalele; declarații făcute în această manieră („cum n-a mai văzut Lumea vreodată”) nu le faci ÎN FAȚA LUMII ÎNTREGI doar ca să intimidezi sau să te afli’n treabă!
      AICI este probitatea spuselor dvs – privitor la cât de ‘matur’ gândeşte (acum!) NATO, dle Fota!
      Pentru că acest om DEJA a demonstrat de ce este în stare, demolând „așteptările” întregii Lumi (când a adus scene pe care nu le-a crezut nimeni că le va vedea cu ochii, gen WW2)!

      De aceea –
      1.el TREBUIE CREZUT
      2. NATO, tocmai în acest aspect, NUCLEAR, trebuie să dea DOVADĂ că nu mai este naivă!

      Altminteri.. sunt doar vorbe, care la o adică, șefii organizației le iau în numele la aproape (?) 1 miliard de oameni..

  2. Aștept să câștige Macron alegerile pentru că acum acționează ca un fricos. Sper că va schimba foaia după alegerile, dacă nu…

  3. Capcana a functionat perfect . Naivitatea este la Moscova care astepta buchetele cu flori in gara asa cum naiv au crezut ca au cucerit Crimeea si ca toata lumea e la piciorele lor .Vorbele lui Biden sunt clare : nici nu stie ce il asteapta .

  4. Se frământă lumea ca un ou clocit,din care nu se știe ce o să iasă.