Izolarea dăunează sănătății copiilor
Sănătatea copiilor este afectată pe termen lung de restricțiile generate de criza COVID-19. Altfel spus, stând în casă, jucându-se pe calculator și mâncând cartofi prăjiți nu îi ajută deloc pe copii, arată o analiză Sinopsis.
Restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus au afectat atât mici business-uri locale cât și cele mai mari și mai puternice economii globale. Însă foarte puțini atrag atenția efectelor asupra copiilor și a modului în care situația curentă le-a schimbat viața.
Un lucru e indiscutabil: pandemia dăunează sănătății copiilor. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că blocajele le dăunează sănătății mintale, iar asta se datorează și faptului că viața în condiții de carantină a făcut copiii mai sedentary, îndeosebi în țările mai bogate, scrie The Economist.
Nu se pot trage încă concluzii definitive, dar studii bazate pe comportamentul de consum alimentar al copiilor în această perioadă a demonstrat că dieta lor s-a schimbat în timpul pandemiei COVID-19.
Într-o cercetare publicată de revista științifică Obesity, un studiu a analizat tinerii deja supraponderali care au stat în perioada de carantină în locuințele lor din Verona, Italia. S-a constatat că, deși consumul de fructe și legume de către copii a fost neschimbat, în trei săptămâni au consumat mult mai multe chipsuri, băuturi zaharoase și carne roșie (vită, rață, porc). Cercetătorii au descoperit că aceștia mâncau o masă în plus în fiecare zi, în comparație cu regimul standard dinaintea instaurării carantinei.
Principalul motiv pentru care copiii au consumat mai multe mese pe zi este că au petrecut mai mult timp în fața telefoanelor mobile, televizoarelor și a calculatoarelor, în creștere cu aproape cinci ore pe zi. Asta înseamnă nu numai mai mult timp petrecut sedentar, dar este legat și de un consum mai mare de alimente nesănătoase.
”Petrecând majoritatea timpului în fața unui dispozitiv, îți crește apetitul și pofta de mâncare”, spune Myles Faith de la Universitatea din Buffalo, unul dintre autorii raportului prezentat în Obesity. Cum în același timp marile companii de fast food își adresează business-ul către copii și tineri, aceste două categorii de vârstă sunt mai predispuse în a deveni atrase de acest stil de viață, întrucât băuturile zaharoase și mâncarea fast food provoacă dependență.
De asemenea, tot în aceeastă perioadă, din ce în ce mai puțini copii americani au petrecut timp făcând sport. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Wisconsin, copiii din SUA de peste zece ani și-au petrecut cu până la 50% mai puțin timp practicând o activitate fizică.
Acest comportament este de cele mai multe ori prezent și în viața copiilor care devin adolescenți, spune Anthony Okely de la Universitatea din Wollongong din Australia. Lipsa somului este o altă problemă, spune acesta. Copiii ajung să doarmă mai puțin cu jumătate de oră față de programul obișnuit de odihnă, care este în jur de 7-8 ore pe noapte. În același timp, și rutina lor de somn s-a schimbat în sensul că aceștia se culcă la o oră mult mai târzie față de programul obișnuit. Nu doar că acest comportament duce la o dereglare a somului, ci și mai ales la o creștere a greutății copilului.
Toate aceste proaste obiceiuri – timp mai mult în fața ecranelor, mâncare mai multă, mișcare mai puțină – se explică și prin faptul că școlile au fost închise în perioada de carantină. Școala impune copiilor un program, îi îndeamnă să facă mișcare, fie că e vorba de simplul fapt de a merge pe jos până în stația de autobuz, în drumul spre școală.
Nu este însă sigur că în actualul context generat de pandemie redeschiderea școlilor va duce la redobândirea unor obiceiuri sănătoase pentru copii. Speriați de pericolul expunerii la infectarea cu COVID-19, mulți părinți își vor duce copiii la școala cu mașina proprie și nu îi vor mai lăsa să se deplaseze cu transportul în comun. Sau, în timpul pauzei, copiii vor trebui să păstreze o oarecare distanțare fizică. Probabil, mulți părinți nu își vor lăsa copiii să facă sport după terminarea programului școlar.
Asta deși este evident că copiii care practică un sport au mai puține șanse să devină supraponderali, să fumeze sau să consume droguri, spune Jon Solomon cercetător la Aspen Institute din Washington. În plus, copiii sportivi tind să obțină note mai mari și, pe termen lung, să obțină locuri de muncă mai bine plătite. Toate acestea sunt asociate cu un nivel de trai mai ridicat.
Foto: Pexels.com
Citește tot articolul pe Sinopsis.info
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.