Izolaţi în inima capitalei. Un controversat om de afaceri iranian implicat în scandalul Parcului Verdi a închis drumul de acces pentru zeci de bucureșteni
O filială a Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), zeci de bucureşteni care lucrează pentru ea şi care locuiesc în locuinţele sociale ale acesteia de peste 20 de ani, dar şi câteva firme au rămas fără singura cale de acces către locuințe. Motivul? Singurul drum de acces pe care îl foloseau din 1972 face parte dintr-o proprietate privată de 66.000 mp cumpărată de un controversat om de afaceri de origine iraniană, implicat și în scandalul cumpărării Parcului Verdi.
De curând, toţi cei care lucrează sau locuiesc pe Şoseaua Petricani nr. 76-82 s-au trezit cu o notificare din partea unui vecin, Manochehr Saadati-Sobi. Acesta le-a adus la cunoştinţă că accesul le este „restricţionat în totalitate” întrucât singurul drum de acces face parte din proprietatea acestuia de 66.000 mp pe care a dobândit-o încă din anul 2005. O proprietate care înconjoară practic în totalitate un domeniu public, zeci de locuinţe sociale, câteva ferme piscicole şi câteva crescătorii de cai.
Proprietarul terenul de 66.000 mp, Manochehr Saadati-Sohi, este un controversat om de afaceri de origine iraniană care are şi cetăţenie română. El a fost implicat de-a lungul timpului în mai mult exproprieri de milioane de euro în cele mai scumpe zone imobiliare din București. Saadati-Sohi a fost implicat şi într-o dezvoltare imobiliară controversată în Satul Francez din nordul Bucureștiului, unde a construit un hotel și trei blocuri cu apartamente. Tot el este unul dintre proprietarii despăgubiţi de Primăria Capitalei pentru Parcul Verdi din Sectorul 1, afacere în care a fost reprezentat de Dragoș Săvulescu, fugarul prins în Italia, potrivit G4Media.ro.
El este și principalul beneficiar al despăgubirilor plătite de Primăria Capitalei pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, cea care leagă Autostrada A3 București-Ploiești de Bulevardul Văcărescu din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre din 2018.
FOTO: Fragment din notificare:
Zona înconjurată se află la 500 de metri de Soseaua Petricani din Sectorul 2. Accesul, din 1972 şi până acum câteva zile, se facea prin intermediul unui singur drum. Acum blocat şi păzit de o firmă de pază.
În realitate, proprietarul le permite totuşi oamenilor să ajungă la muncă sau acasă, însă doar pe jos. Aceştia se tem că de acest „privilegiu” nu va vor mai beneficia pentru mult timp. Pe lângă cei care sunt nevoiţi să îşi ducă pe jos copiii la şcoală sau să îşi care bătrânii în braţe în cazul unor urgenţe medicale, activitatea filialele ALPAB cât şi cea a firmelor din zonă este complet blocată.
„Drumul ăsta a fost făcut în 1972 de către „Pescarul” . Nu ştiu cum au reuşit ei să ia drumul. Asta a fost drum public dintotdeauna. Sunt născut şi crescut aici. Lucrez de 20 de ani la ferma asta piscicola. Proprietarul a zis să ne uităm pe hârtii şi să vedem că el este proprietarul şi că nu are nicio vină. Că a cumpărat”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre angajaţii fermei piscole.
Filiala ALPAB găzduieşte acolo centrul Steaua Speranţei în care sunt îngrijiţi 30 de cai abandonaţi. Maşinile sau utilajele cu care îşi desfăşoară activitatea nu pot tranzita drumul de acces de 500 de metri. Prin urmare, reprezentanţii primăriei capitalei spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă, motiv pentru care au deschis deja o acţiune în acest sens.
Reprezentanţii proprietarului care a restricţionat accesul susţin că ei nu fac nimic în afara legii. Spun că drumul de acces face parte pur şi simplu dintr-o proprietate privată dobândită printr-un contract de vânzare-cumpărare.
„Deşi pare ca este o alee publică, ea face parte din respectiva suprafaţa de 66.000 mp. Teren care este in proprietate privată. In prezent, daca cineva vrea sa aibă acces ar trebui să fie reglementat in baza unui act juridic”, a declarat pentru TVR, Liviu Popa, reprezentantul proprietarului Manochehr Saadati-Sobi.
Proprietarul care le-a restricţionat accesul susţine că nu ar fi procedat în acest mod dacă angajaţii ALPAB cât şi cei ai firmelor private nu ar fi depozitat gunoaie pe terenul său. Motiv pentru care a fost amendat de nenumărate ori de către Poliţia Locală a Sectorului 2 pentru că nu şi-a îngrijit terenul.
„Este o situaţie de natură juridică inedită. O persoană care a dobândit un drept de proprietate asupra unui teren care iniţial a fost retrocedat, a reuşit să pună mâna pe o bucată de teren care ar fi trebuit să reprezinte dreptul de servitute al persoanelor care au atât locuinţele sociale, terenuri sau afaceri în spatele lotului unde cetăţeanul a dobândit acest drept de proprietate. Practic discutăm despre blocarea accesului la un drum public, la un teren al statului român care se află în patrimoniul public iar lucrul acesta este practic interzis. Ar fi trebuit să existe în mod obligatoriu un drum de servitute”, a declarat pentru G4Media.ro avocatul Adrian Cuculis.
Foto: Manochehr Saadati- Sohi și soția sa, Noemi Roxana (Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii