G4Media.ro

Jack Hands: Rusia va continua să influențeze discursul informațional din Bulgaria

Sursa Foto: Novinite.com

Jack Hands: Rusia va continua să influențeze discursul informațional din Bulgaria

„Dezinformarea este foarte răspândită în întreaga Europă. Dar, bineînțeles, și aici, în Bulgaria. Aceasta este o țară din prima linie în ceea ce privește eforturile rusești de dezinformare. Știți că Regatul Unit lucrează în strânsă cooperare cu Bulgaria pentru a sprijini lupta împotriva dezinformarii, pentru că în acest sens parteneriatul dintre Regatul Unit și Bulgaria este foarte puternic. Rusia va încerca în continuare să influențeze discursul în Bulgaria, acest lucru este sigur. În pofida acestui fapt, sprijinul pentru NATO în Bulgaria crește. Sprijinul pentru Ucraina în Bulgaria rămâne stabil”, a comentat diplomatul britanic Jack Hands într-un interviu acordat Mediapool în timpul unei vizite în Bulgaria, potrivit Rador Radio România.

Jack Hands a fost ambasador adjunct al Marii Britanii în Belarus între 2021 și 2024. În prezent este consilier politic responsabil de problemele de securitate regională. Pentru Mediapool, el a comentat războiul Rusiei în Ucraina, nevoia asigurării unei păci juste pentru Ucraina, războiul hibrid al Rusiei și pericolul mașinăriei rusești de dezinformare.

Reporter: Domnule Hands, cea mai periculoasă armă a Rusiei în prezent, în special în Europa Centrală și de Est, este mașinăria de propagandă și războiul hibrid. Cum funcționează de fapt mașina de propagandă rusă în aceste țări?

Jack Hands: Cred că trebuie subliniat în primul rând faptul că Rusia poartă un război informațional împotriva Europei. Ea desfășoară operațiuni informaționale rău intenționate de amploare în sprijinul obiectivelor sale, și anume destabilizarea societăților democratice și slăbirea sprijinului pentru Ucraina. Dezinformarea rusă vrea să lucreze pentru dezbinare oriunde o găsește. Și ca subiect poate fi orice ce nu are neapărat legătură directă cu Ucraina. De la schimbările climatice și migrație, la probleme istorice controversate. Cheia este dezbinarea. Și ea folosește o serie de metode – despre ferme de troli, site-uri web false, moderarea rețelelor de socializare, evitarea informațiilor, inundarea cu sute de narațiuni. Este clar că acest lucru se întâmplă în toată Europa. Pe 28 octombrie, Regatul Unit a impus sancțiuni și a dezvăluit, împreună cu aliați cheie din Europa și alte state, un actor de dezinformare legat de Kremlin – Agenția de Design Social/Social Design Agency (SDA), care a fost implicată în activități de imixtiune la scară largă în întreaga Europă, precum și sancțiunile împotriva persoanelor legate de aceasta.

Cred că dezvăluirea acestor tipuri de operațiuni este cu adevărat importantă. Și, de asemenea, să împărtășim analize și perspective cu parteneri-cheie cu privire la dezinformarea rusă, inclusiv cu Bulgaria, desigur. Lupta împotriva știrilor false este importantă pentru sustenabilitatea întregii noastre societăți. Kremlinul investește mulți bani în aceste activități, dar ele eșuează în încercările de a ne dezbina. Vom continua să lucrăm împreună cu aliații europeni și alți aliați, inclusiv cu Bulgaria, pentru a provoca acest tip de activitate. Cheia este în coordonarea eforturilor.

Reporter: Îmi puteți spune mai multe despre această agenție? Cum funcționează ea? Ce măsuri ați luat?

Jack Hands: Aceasta a fost o abordare foarte diversă care a folosit o serie de metode ce au inclus ferme de troli, site-uri web false, pline de o mulțime de subiecte, moderarea rețelelor sociale, ascunderea informațiilor.

Pe 28 octombrie, Marea Britanie a impus sancțiuni actorilor de dezinformare legați de Kremlin care încearcă să submineze și să destabilizaze Ucraina. Acestea includ trei companii rusești de relații cu publicul și trei persoane care conduc organizațiile – Structura National Technologies, Social Design Agency, ANO DIALOG, Ilya Andreevich, Nikolai Aleksandrovich Tupikin și Andrei Naumovich.

Marea Britanie a dezvăluit modul în care SDA, cu sarcini primite de la Kremlin, a încercat să incite proteste anti-ucrainene în toată Europa și a participat la campanii masive de dezinformare online menite să submineze democrația. Noi am impus sancțiuni SDA și altor agenții ruse.

Acțiunile Marii Britanii dezvăluie metodele ineficiente pe care Rusia le folosește pentru a-și duce la până la capăt imixtiunea, inclusiv prin intermediul rețelelor proaste online precum Doppelganger. Kremlinul investește cu disperare bani în aceste activități, dar eșuează în încercările sale de a ne diviza și de a submina democrația.

Înainte am impus sancțiuni altor părți ale mașinăriei de dezinformare a Kremlinului, inclusiv companiei-mamă a RT – TV-Novosti, precum și pentru Rossiya Segodnya, în 2022. Lucrăm împreună cu partenerii pentru a identifica și elimina conturile care manipulează utilizatorii online printr-un comportament coordonat neautentic – o combinație de identități și domenii false, modificate și reale care inițiază și amplifică dezinformarea.

Prin declararea publică a SDA ca fiind un instrument de influență direcționat și finanțat de statul rus și responsabil pentru rețeaua de dezinformare Doppelganger, noi tragem o linie directă între oficialii guvernului rus și site-urile web false, fermele de troli și absența moderării de pe rețelele sociale.

Reporter: Ce țări sunt cele mai vulnerabile la propaganda rusă și de ce?

Jack Hands: Încercările Rusiei de a duce acest război informațional afectează întregul Occident. Știți că activitatea rusă este monitorizată aproape peste tot. Aceasta va continua astfel în viitorul previzibil. Iată de ce, desigur, noi am deconspirat SDA, care era conectată de Kremlin. Dezinformarea este la scară foarte mare și acoperă aproape totul. Și de aceea este cu adevărat important ca toate țările care au aceleași idei să lucreze împreună pentru a ne asigura că menținem reziliența societății. Împărtășirea este foarte importantă deoarece există modele care pot fi găsite în diferite țări.

Reporter: Mulți oameni, inclusiv în România, au fost surprinși și șocați de victoria candidatului ultranaționalist și pro-putinist în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Principalele partide pun acest lucru pe seama propagandei ruse și a rețelei de socializare chineze Tik Tok, dar analizele arată că rezultatul neașteptat de mare al acestui candidat se datorează frustrării față de corupția și demagogia principalelor partide care au condus țara până acum? Unde este adevărul? Există o problemă similară și în alte țări din Europa Centrală și de Est?

Jack Hands: Nu aș dori să comentez decizii electorale individuale. Știi că fiecare țară este diferită. Cred că, în general, este clar că există o creștere a numărului de partide politice din întreaga lume care promovează poziții pro-pace, care de multe ori urmează narativul rusesc. Cred că, din perspectiva Marii Britanii, punctul nostru de vedere este că un acord de pace pripit și prost va costa Europa mult mai mult decât orice sprijin pe care îl oferim astăzi. Știți că trebuie să oferim Ucrainei cele mai bune condiții posibile pentru negocieri pentru a obține o pace sigură, pe care o merită pe deplin și care, desigur, este esențială pentru securitatea viitoare a Ucrainei, dar și pentru securitatea viitoare a Europei. Și astfel, dintr-o perspectivă mai mare, vine narativul păcii – cine nu vrea pace? Dar acea pace trebuie să fie durabilă și justă și cred că Regatul Unit vede războiul din Ucraina ca fiind existențial pentru securitatea europeană. Acesta este un război care implică trupe nord-coreene în Europa, care acum sunt susținute cu arme iraniene. Și de aceea credem că este în interesul Europei să sprijine în continuare Ucraina cât mai mult posibil. Deci cred că exact așa am examina situația în ceea ce privește negocierile de pace. Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, iar acest lucru este în limitele posibilităților noastre.

Reporter: Puteți explica de ce este atât de important ca Occidentul să sprijine Ucraina și să încerce să o ajute să obțină o pace cu adevărat justă? Este ca și cum mulți oameni nu își pot da seama cât de periculoasă este ipoteza ca Rusia să câștige acest război sau să obțină o pace care dăunează Ucrainei.

Jack Hands: Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți. Autocrații din întreaga lume urmăresc cu mare cu atenție ceea ce se întâmplă în Ucraina. În război sunt implicate diverse state autocratice. Miza pentru noi nu ar putea fi mai mare. O victorie rusă ar reduce autoritatea noastră la nivel global. Ar crea instabilitate în Europa. Și l-ar încuraja și mai mult pe Putin, ceea ce ar pune în pericol întreaga Europă. Cred că ceea ce trebuie să ne amintim este că economiile unite ale aliaților Ucrainei sunt de 25 de ori mai mari decât cele ale Rusiei. Avem capacități militare, diplomatice și umanitare. Deci trebuie să rămânem uniți și să menținem sprijinul politic unit. Și acesta va fi cel mai sigur mod de a oferi Ucrainei cea mai bună șansă posibilă pentru o poziție de negociere care să îi ofere pacea și securitatea pe care le merită.

Reporter: Continuând pe această temă, dacă previziunile mai sumbre se adeveresc odată cu intrarea lui Donald Trump la Casa Albă și el oprește sprijinul american pentru Ucraina, cum ar trebui să acționeze țările europene?

Jack Hands: Cred că, indiferent de ce se întâmplă în SUA, Europa ar trebui să continue să cheltuiască mai mult pe securitate și apărare. Acesta este un război în Europa. Este vital ca aliații europeni și aliații din NATO să colaboreze pentru a sprijini apărarea Europei, prin sprijinirea Ucrainei și în viitor, prin investiții în mai multe cheltuieli pentru apărare. Cred că Marea Britanie și-a jucat rolul. Ne-am angajat să alocăm 3 miliarde lire sterline pe an pentru sprijin militar suplimentar pentru Ucraina pentru cât timp va fi necesar. Angajamentele și cheltuielile noastre pentru apărare vor crește la 2,5% din PIB. Guvernul se angajează în acest sens și lansăm o revizuire strategică a apărării. Știu că și Bulgaria își joacă rolul în acest sens. Este determinant ca în Europa să rămânem uniți pentru a continua să investim în capacitățile de apărare într-un ritm rapid. Acesta este cel mai sigur mod de a ne asigura că Europa va fi protejată în viitor.

Reporter: Revenind la războiul hibrid – care credeți că este specificul operațiunii hibride rusești aici în Bulgaria? Dar în Balcanii de Vest și Europa de Est?

Jack Hands: Dezinformarea este foarte răspândită în toată Europa. Dar, bineînțeles, și aici – în Bulgaria. Ea este o țară în prima linie când vine vorba de eforturile rusești de dezinformare. Știți că Regatul Unit lucrează îndeaproape cu Bulgaria pentru a sprijini lupta împotriva dezinformarii, deoarece în acest sens parteneriatul dintre Regatul Unit și Bulgaria este foarte puternic. Rusia va continua să încerce să influențeze discursul din Bulgaria, asta e sigur. Cu toate acestea, sprijinul pentru NATO în Bulgaria este în creștere. Sprijinul pentru Ucraina în Bulgaria rămâne stabil. Este evident că Regatul Unit și Bulgaria au o relație de apărare foarte puternică ca aliați în NATO, iar Rusia este activă în țară și în alte moduri. În 2022 a avut loc un atac cibernetic împotriva diferitelor site-uri web ale guvernului bulgar. Atacurile hibride ale Rusiei în întreaga Europă au fost din ce în ce mai nesăbuite în ultimele luni. Acesta este din nou un mesaj că este vital să lucrăm împreună pentru a ne consolida rezistența de a contracara intențiile ostile ale Rusiei.

Reporter: Majoritatea atacurilor hibride rusești sunt îndreptate către țări din fostul bloc estic, sau către țările europene în care sunt în creștere tendințele politice de extremă dreaptă?

Jack Hands: Acțiunile hibride ale Rusiei sunt monitorizate în toată Europa. Dezinformarea, așa cum am menționat deja, este răspândită în aproape toate societățile occidentale. Cred că principalul obiectiv al Rusiei este de a dezbina Occidentul în chestiunea sprijinului pentru Ucraina. Este în principal în interesul ei. Rusia caută acest lucru deoarece divizarea Occidentului subminează unitatea față de Ucraina. Așadar, dacă rămânem uniți și împreună, dacă ne sprijinim unii pe alții și împărtășim informații, cu toții în Europa vom fi mai în siguranță și mai protejați.

Reporter: Care sunt consecințele strategice ale eșecului de a opri agresiunea Rusiei în Ucraina și ale eșecului eforturilor Occidentului de a transforma victoria ucraineană într-o realitate?

Jack Hands: Voi repeta o parte din ceea ce am spus deja, dar aceasta este o luptă globală. Include trupe nord-coreene în Ucraina, acum și arme iraniene, iar autocrații din întreaga lume urmăresc evenimentele foarte îndeaproape. Trebuie să rămânem uniți în poziția noastră de sprijin, fără a uita brutalitatea pe care Rusia o impune ilegal Ucrainei. Cred că datorăm Ucrainei menținerea cursului. Există dificultăți în prima linie, dar Ucraina continuă să-și demonstreze hotărârea în a-și restabili libertatea și integritatea teritorială. Cred că perspectivele pe termen mediu pentru Rusia nu sunt mari.

Desfăşurarea trupelor nord-coreene este un semn de slăbiciune. Știm că recrutarea soldaților devine din ce în ce mai dificilă. Rusia se bazează pe alte țări pentru arme și muniții. Economia sa de război probabil nu este sustenabilă. În timpul războiului, Rusia a folosit jumătate din fondul său de lichidități de investiții de stat. Numărul victimelor rusești este extrem de mare. Trebuie să considerăm aceste evenimente ca o situație de securitate existențială. Trebuie să rămânem uniți pentru a oferi Ucrainei cea mai bună poziție posibilă de negociere pentru propria sa securitate și cea a Europei. Ambițiile imperiale ale lui Putin sunt clare. Și, de fapt, cred că acest lucru este evident pentru oricine urmărește ce se întâmplă.

Reporter: Sunt sancțiunile împotriva Federației Ruse suficient de eficiente? În afară de ajutorul militar și sancțiunile, care sunt celelalte mișcări utile ale țărilor occidentale pentru a-l descuraja pe Putin?

Jack Hands: Sancțiunile sunt o epuizare lentă a economiei ruse. Aceastea au privat Rusia de peste 400 de miliarde de dolari în active și venituri pierdute. Numai Marea Britanie a impus sancțiuni pentru 2.100 de persoane fizice și juridice în cadrul sancțiunilor rusești. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a combate eludarea sancțiunilor. Acest lucru este, fără îndoială, de importanță cheie și trebuie să ne uităm și la alte domenii în care putem lua măsuri. Astfel, în noiembrie, Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva a 30 de nave din flota rusă din umbră, ridicând numărul total de nave sancționate la 73. Am lucrat împreună cu UE și alți parteneri, inclusiv Bulgaria, în această problemă.

Aceste nave transportă petrol în valoare de miliarde de dolari. Aceasta este punerea în mișcare a mașinii de război. Cred că unele țări, între care și Bulgaria, au depus eforturi mari pentru a se elibera de energia rusă, dar se poate face mai mult în acest domeniu. Unitatea G7 și a Europei va fi absolut necesară. Am afirmat clar că China, de exemplu, nu poate permite un război în Europa fără a avea consecințe pentru interesele sale proprii și reputația sa. Premierul britanic a discutat această problemă cu președintele Xi Jinping la Reuniunea G20. Noi trebuie să continuăm să acționăm împreună, inclusiv în ceea ce privește anunțurile private mai dure. Și în toate aceste domenii, inclusiv pentru deblocarea fondurilor din mecanismul Extraordinary Revenue Acceleration – ERA) pentru a sprijini Ucraina în toate aceste domenii. Aceasta face parte dintr-un pachet mai larg de sprijinire a Ucrainei în continuare și de a-i oferi cel mai puternic sprijin posibil de care are nevoie pentru propria sa securitate și pentru securitatea europeană.

Reporter: Cât de periculoasă este potențiala pierdere a războiului de către Ucraina? Mai ales pentru țările din Europa Centrală și de Est?

Jack Hands: Mai simplu spus, Europa ar fi mult mai puțin în siguranță dacă Rusia va câștiga. Și multe dintre țările din Europa Centrală și de Est, desigur, au granițe comune și se tem pe bună dreptate de ceea ce ar putea urma dintr-o victorie rusă în Ucraina. NATO vrea să evite un conflict direct cu Rusia. Sprijinirea Ucrainei în lupta pentru suveranitatea sa ajută la protejarea împotriva acestei posibilități. Și noi credem că Ucraina poate câștiga. După cum am spus, perspectivele pentru Rusia pe termen mediu nu sunt mari. Cred că în cele din urmă este foarte important să reducem posibilitățile unei victorii ruse care ar slăbi autoritatea globală a Occidentului, ar crea instabilitate în Europa și l-ar încuraja și mai mult pe Putin. Și acest lucru va pune toată Europa în pericol în viitor. Deci, așa cum am spus la început, Europa ar fi mult mai nesigură dacă Rusia ar câștiga.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...