G4Media.ro

Jandarmi din cadrul IJJ Vâlcea, plecaţi să lupte în Congo, în armata…

Sursa Foto: Facebook/ Dan Mihai Bălănescu

Jandarmi din cadrul IJJ Vâlcea, plecaţi să lupte în Congo, în armata de mercenari a lui Horaţiu Potra – Conducerea Inspectoratului a transmis că aceştia au dreptul la concediu fără plată, la finalul căruia trebuie reîncadraţi

Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea şi-au luat concediu fără plată pentru a pleca în armata de mercenari pe care Horaţiu Potra a trimis-o să lupte în Republica Democratică Congo. După ce informaţia a fost publicată de PressOne şi a fost preluată în presa locală, conducerea IJJ Vâlcea a reacţionat, arătând că angajaţii instituţiei au dreptul la concediu fără plată, iar instituţia nu are atribuţii legale pentru a le verifica activităţile desfăşurate în perioada concediului în care nu sunt plătiţi. Există, în schimb, obligaţia ca aceştia să fie reîncadraţi în instituţie, transmite News.ro.

Jurnaliştii de la PressOne scriu că mai mulţi jandarmi de la Inspectoratul Judeţean din Vâlcea au beneficiat de concediu fără plată pentru a pleca să lucreze ca mercenari în Africa, în armata privată a lui Horaţiu Potra.

Unul dintre ei a murit, în urma unui infarct, iar alţi doi s-au întors cu bine şi încă lucrează în sistem.

”Se ştia că e în Congo în perioada cât a fost suspendat, doar soţia lui lucrează la Resurse Umane. Dar era un fel de apropiat al comandantului şi îi accepta orice. Se pare că şi acum îl acoperă, deoarece comanda a ştiut întotdeauna pentru ce s-a suspendat din activitate. Şi nu e singurul jandarm care a procedat aşa”, a declarat pentru PressOne un ofiţer din cadrul Jandarmeriei Vâlcea.

Conducerea IJJ Vâlcea a reacţionat public, vineri, după apariţia informaţiilor în spaţiul public.

”Dezminţim categoric informaţia conform căreia conducerea unităţii a favorizat plecarea unor jandarmi în Republica Dominicană Congo. Conform Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, articolul 14^1, cadrele militare beneficiază de dreptul la concediu fără plată, cu respectarea procedurilor şi reglementărilor specifice. Facem precizarea că instituţia nu are atribuţii legale pentru a verifica activităţile desfăşurate de persoanele aflate în concediu fără plată”, transmit oficialii IJJ Vâlcea.

Potrivit Statutului cadrelor militare invocat de conducerea Jandarmeriei Vâlcea, în timp de pace, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, în următoarele situaţii: solicită să îşi urmeze soţia sau soţul trimis în străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, de alte ministere, autorităţi administrative autonome, organe ori alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale, pentru îndeplinirea unei misiuni permanente în străinătate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare sau la alte reprezentanţe naţionale, structuri şi comandamente din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, pentru o perioadă mai mare de 6 luni; au fost selectate pentru a ocupa temporar posturi în structurile din cadrul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, în baza aprobării prealabile a ministrului apărării naţionale, iar ”pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe durată determinată, de cel mult un an”.

Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că structura de conducere ”a aprobat concediile fără plată în conformitate cu prevederile legale, în baza solicitărilor individuale”.

”Nu deţinem informaţii cu privire la numărul de persoane care au desfăşurat activităţi în Republica Democrată Congo. Motivele militarilor pentru care au solicitat concediu fără plată au fost unele personale, care nu pot fi date publicităţii. Însă vă garantăm ca pe niciun raport nu a fost menţionat «Congo» sau ceva asemănător”, au transmis reprezentanţi Jandarmeriei Vâlcea.

Aceştia afirmă că, în conformitate cu statutul cadrelor militare, la încetarea concediului fără plată, instituţia are obligaţia de a numi cadrul militar pe o funcţie vacantă sau de a-l pune la dispoziţie în vederea încadrării.

”Menţionăm faptul că toate procedurile se desfăşoară exclusiv în limitele cadrului legal, iar orice speculaţie privind favorizarea sau acoperirea unor astfel de situaţii este lipsită de fundament şi poate aduce prejudicii imagine instituţiei noastre sau poate influenţa în mod negativ percepţia publică”, precizează oficialii IJJ Vâlcea.

Şi IJJ Bihor s-a aflat în centrul unui scandal legat de plecarea unor jandarmi să lupte în Africa.

În octombrie anul trecut, ofiţeri ai direcţiei Generale Anticorupţie Bihor au făcut percheziţii la domiciliile a trei jandarmi din Oradea şi în birourile unor persoane din conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, într-un dosar vizând fapte de corupţie.

Potrivit G4Media.ro, cei trei jandarmi vizaţi de poliţiştii şi procurorii Anticorupţie sunt bănuiţi că s-au folosit de certificate medicale fictive pentru a ajunge în Congo, în calitate de contractori militari privaţi, în armata de mercenari organizată de sibianul Horaţiu Potra.

Cei trei ar fi fost în relaţii apropiate cu conducerea IJJ Bihor, care le-ar fi dat aprobări în perioada 2023 – 2024 să cumuleze concedii medicale sub pretexte false pentru perioada în care au fost angajaţi ca mercenari în Congo, angajările fiind realizate prin Asociaţia Românilor care au Activat în Legiunea Franceză, coordonată de către Horaţiu Potra.

Acuzaţiile din dosar privesc fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, cum ar fi luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii şi înşelăciune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Dacă s-a dus în Congo n-a luptat pentru România, ci pentru și pe bani mulți.

    De ce au fost aduși pe bani publici oamenii lui Potra, paznicii lui C Georgescu?

  2. „pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe durată determinată, de cel mult un an”
    Parca nu se potriveste ceva…

  3. Ar trebui trimiși acasă,nu reîncadrări.moricum ,niște lași,nu au luptat otel banii ,mulți,primiti..s.a termen bat cu mercenarii români din Congo,nu i mai angajează nimeni,nu sunt buni de nimic.

  4. Da,activitatea dale mercenar e temeinic motivată…spune Vâlcea și trage apa..Hackerville..

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.