G4Media.ro

Japonia își deschide rezervele strategice de orez pentru a combate creşterea preţurilor…

Sursa foto: Unsplash / Jie Wang

Japonia își deschide rezervele strategice de orez pentru a combate creşterea preţurilor / Rezerva, destinată inițial dezastrelor și penuriei

Guvernul japonez a anunţat vineri că va debloca rezervele sale strategice de orez, constituite pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, cu scopul de a contracara creşterea preţurilor în ţară la acest produs alimentar de bază, scrie AFP.

Japonia a mai recurs în trecut la aceste rezerve, care există din 1995, ca răspuns la penurii şi dezastre precum cutremure, dar aceasta este prima dată când le deblochează din cauza tensiunilor asupra preţurilor şi perturbărilor în distribuţia orezului.

Ministrul agriculturii, Taku Eto, a declarat presei că guvernul va debloca şi va pune pe piaţă 210.000 de tone de orez din rezervele sale de un milion de tone.

„Dorim cu orice preţ să îmbunătăţim această situaţie de stagnare în distribuţia orezului”, a afirmat el.

Recolta din 2023 (consumată anul trecut) a fost penalizată de temperaturile ridicate, reducând oferta. Iar în faţa unei cereri mai puternice şi pe fondul unor perturbări importante în circuitele de distribuţie, preţul orezului a crescut în vara lui 2024.

A continuat să crească în lunile următoare: preţurile orezului s-au majorat cu 64,5% pe parcursul unui an, un record după aproape jumătate de secol, potrivit datelor oficiale.

Ultimul preţ mediu de vânzare cu amănuntul al unui sac de cinci kilograme a fost de 3.688 de yeni (23 de euro), potrivit unei anchete guvernamentale din februarie, faţă de 2.023 de yeni (12,6 euro) cu un an mai devreme.

O povară deplânsă de consumatorii japonezi, care se confruntă şi cu o inflaţie persistentă (+3% în decembrie excluzând produsele proaspete).

În încercarea de a opri această explozie, Ministerul Agriculturii a dat undă verde în ianuarie vânzării de stocuri din rezervele guvernamentale de orez, bazându-se pe o nouă reglementare.

Anterior, aceste rezerve de orez puteau fi deblocate doar în caz de pierdere gravă a recoltei sau dezastru: noile reguli permit acum să se recurgă la acestea dacă distribuţia orezului este considerată stagnantă şi abia ajunge pentru a satisface nevoile consumatorilor.

Creşterea recentă a preţurilor decurge din factori diverşi şi complecşi, printre care cumpărături de panică declanşate în vară de un avertisment de mega-cutremur, dar şi de un boom turistic, potrivit lui Masayuki Ogawa, profesor asistent la Universitatea Utsunomiya.

Guvernul a mizat pe sosirea recoltei din toamna anului 2024 pentru a calma tensiunile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Producţia de orez a crescut într-adevăr în 2024 comparativ cu anul precedent, dar grupurile mari care aprovizionează cu orez companiile alimentare şi supermarketurile au colectat cu 210.000 de tone mai puţin, sugerând că producătorii de orez folosesc canale alternative de vânzare.

Or, există suspiciunea că unii dintre aceşti noi comercianţi încearcă să obţină profit aşteptând creşterea preţurilor, a subliniat Ogawa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...