G4Media.ro

Japonia – Record de căldură doborât pentru luna iulie

Sursa foto: Unsplash / Tomáš Malík

Japonia – Record de căldură doborât pentru luna iulie

Japonia a înregistrat în 2024 cea mai caldă lună iulie de când au fost introduse statistici comparabile în urmă cu 126 de ani, a anunţat agenţia meteorologică japoneză, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Temperaturile din întreaga ţară au fost cu 2,16 grade Celsius peste medie, depăşind recordul din iulie 2023, care a fost de 1,91°C peste medie.

„Aceasta este cea mai mare cifră de când au început statisticile în 1898”, a anunţat joi Agenţia meteorologică japoneză (JMA), adăugând că valorile termice au fost „considerabil mai ridicate” în întreaga ţară.

Din 153 de posturi de observaţie din Japonia, 62 au depăşit recordul de temperatură medie pentru luna iulie în acest an.

Un sistem de înaltă presiune deasupra Oceanului Pacific şi „aerul cald din sud” care a cuprins părţile nordice ale arhipelagului nipon au contribuit la această situaţie, a declarat JMA.

Începând din aprilie, 59 de persoane au murit din cauza insolaţiei în Japonia, potrivit agenţiei de gestionare a dezastrelor.

Umbrelele de soare şi gulerele răcoritoare au devenit o obişnuinţă pe străzi, în special la Tokyo, unde Jiro Kan, un artist stradal în vârstă de 56 de ani, a fost intervievat de AFP în cartierul turistic Asakusa.

„După ce am stat aici timp de două ore, sunt atât de transpirat încât îmi pot stoarce cămaşa la propriu. Sunt ud leoarcă”, a spus el.

„Oamenii obişnuiţi cu căldura mai uscată, cum ar fi în Statele Unite, găsesc căldura şi umiditatea din Japonia mai greu de suportat”, a adăugat el.

Luna trecută, prefectura Shizuoka, situată la sud-vest de Tokyo, a fost prima din Japonia în care mercurul a atins 40°C în acest an, depăşind cu mult pragul de 35°C corespunzător definiţiei date de autorităţile meteorologice nipone pentru o zi „extrem de caldă”.

Valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume, iar duminică, 21 iulie 2024, a fost cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, potrivit reţelei europene de monitorizare meteorologică Copernicus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...