Japonia sistează desfășurarea sistemului de apărare Aegis Ashore, dezvoltat de SUA, invocând depășirea costurilor și probleme tehnice/ România are o unitate operațională la Deveselu
Japonia, invocând probleme tehnice și depășiri de costuri, a suspendat planurile de desfășurare a unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, dezvoltat în SUA, cândva văzut ca o contrapondere la arsenalul în evoluție al Coreii de Nord, scrie Stars and Stripes, citată de Rador.
În cadrul unei conferințe de presă la Tokyo, luni seară, ministrul japonez al Apărării, Taro Kono, a anunțat că îngheață achizițiile de sisteme Aegis Ashore pentru Forțele de Auto-Apărare de la bazele japoneze de la Yamaguchi și Akita.
Kono a spus că nu are nicio garanție că propulsoarele de rachete folosite pentru rachetele de interceptare ale sistemului, fără actualizări semnificative, vor cădea în incinta acestor baze.
„Le-am explicat localnicilor din apropierea bazei de instruire Mutsumi de la Yamaguchi că ne vom asigura că propulsoarele de rachete ale sistemului Aegis Ashore vor ateriza în bază”, a spus el.
Deși Japonia a lucrat cu Statele Unite, îmbunătățirea software-ului antirachetă nu va rezolva problema, a adăugat Kono.
„Având în vedere timpul și costurile implicate”, a spus el, „am decis să întrerup desfășurarea Aegis Ashore”.
Kono a preconizat că perfecţionarea (sistemului) ar putea dura mai mult de 10 ani și ar putea costa peste un miliard de dolari. El a declarat că i-a informat vineri pe prim-ministrul Shinzo Abe și pe secretarul șef al cabinetului, Yoshihide Suga, și că Abe „a înțeles situația”. Kono intenționează să discute decizia în Consiliul de Securitate Națională al Japoniei.
Între timp, cele șapte nave de război echipate cu sisteme Aegis ale Japoniei vor continua să asigure apărarea antirachetă, lucru care presupune o presiune considerabilă asupra flotei, a spus Kono.
„Era deja un efort prea mare pentru navele de război cu sisteme Aegis să efectueze rotații, în timp ce Coreea de Nord deține atât de multe rachete balistice cu rază medie și rachete balistice intercontinentale”, a spus el. „Știam că nu ne putem baza doar pe navele de război cu sisteme Aegis și asta nu s-a schimbat. Aegis Ashore ar ușura această povară”.
Mass-media japoneze au descris mișcarea de a abandona Aegis Ashore drept una „bruscă”.
„A apărut din senin (anunțul) și am fost surprins”, a declarat guvernatorul (prefecturii) Yamaguchi, Tsugumasa Muraoka, din biroul său, după anunț, a informat luni Kyodo News. Muraoka a spus că ar dori să audă acest lucru de la ministrul apărării personal.
Guvernatorul prefecturii Akita, Norihisa Satake, a declarat prin e-mail, marți, pentru Stars and Stripes, că decizia este una „înțeleaptă”, având în vedere circumstanțele. El a spus că este important să fie menținută siguranța locuitorilor din apropierea bazei.
Oficialii forțelor americane din Japonia nu au răspuns marți solicitărilor de comentarii.
Hawaii găzduiește un complex de testare Aegis Ashore, iar România are o unitate operațională (Nota Redactiei: unitatea de la Deveselu). Un alt sistem este construit în Polonia. Finalizarea acestuia a fost amânată până în 2022, cu un cost suplimentar de 90 de milioane de dolari.
Japonia a decis să achiziționeze două baterii Aegis Ashore, în 2017. Sistemele terestre, care ar fi trebuit să fie gata în jurul anului 2023, urmau să facă parte dintr-un scut antirachetă în trei etape, care să includă distrugătoare Aegis, care țintesc rachetele în faza lor inițială de zbor, și baterii de rachete Patriot terestre, care țintesc armele în faza reintrării în atmosferă.
Japonia a cheltuit sau a alocat deja aproximativ 1,9 miliarde de dolari pentru sistem, a relatat Kyodo News, săptămâna aceasta. Planul era nepopular în rândul localnicilor preocupați de potențialele efecte asupra sănătății din cauza sisemului radar, ca și de posibilitatea de a fi vizați în timpul unui conflict armat.
Japonia a ales Aegis Ashore în detrimentul altor sisteme antirachetă terestre, inclusiv Terminal High Altitude Area Defense, sau THAAD, sistem pe care SUA l-au desfășurat în Coreea de Sud. Zona de acoperire a THAAD este mai mică decât cea a Aegis Ashore și ar necesita mai multe unități pentru a acoperi apărarea Japoniei.
Sursa: stripes.com/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.