G4Media.ro

Japonia vinde petrol din rezerva strategică, la fel ca SUA, pentru a…

Imagine: Captură Youtube

Japonia vinde petrol din rezerva strategică, la fel ca SUA, pentru a scădea prețul țițeiului

Japonia va vinde petrol din rezerva sa strategică, alăturându-se unei iniţiative coordonate de SUA destinate eliberării de petrol pe piaţă în încercarea de a contracara tendinţa de creştere a preţurilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Preţul mondial al petrolului a scăzut cu peste cinci dolari per baril de la anunţarea planului de eliberare de ţiţei din rezervele strategice, iar luni barilul de petrol Brent era cotat la 76 de dolari, dat fiind că Japonia este unul dintre cei mai mari importatori de țiței la nivel global.

Ministerul nipon al Industriei a informat luni că în data de 9 februarie va organiza o licitaţie pentru vânzarea a 628.980 de barili de petrol din rezerva naţională. Petrolul va fi pus la dispoziţia ofertantului câştigător în data de 20 martie. Măsura face parte din planul autorităţilor japoneze de a vinde petrol în coordonare cu alte mari ţări consumatoare şi este posibil să urmeze şi alte vânzări, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Industriei.

Administraţia Biden a fost cea care a demarat acest program la finele lunii noiembrie, când a anunţat că va pune pe piaţă 50 de milioane de barili din rezerva strategică. Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat şi ele săptămâna trecută că vor elibera petrol şi produse petroliere din rezerva strategică în luna ianuarie, însă alte state mari consumatoare care sunt incluse în acest efort coordonat (China şi India) nu au anunţat încă operaţiuni de acest fel.

Decizia SUA de a-şi coordona acţiunile împreună cu alţi mari consumatori pentru scoaterea de petrol din rezervele strategice, după ce statele OPEC+ au respins solicitările de a-şi majora producţia, reprezintă o victorie diplomatică pentru SUA şi o provocare la controlul pe care îl exercită Arabia Saudită, Rusia şi alţi producători din OPEC+ asupra pieţei ţiţeiului.Cu toate acestea, analiştii avertizează că încercarea SUA de a pune presiune asupra ţărilor producătoare de petrol nu este una lipsită de riscuri deoarece OPEC+ ar putea să răspundă prin anularea planurilor destinate majorării propriei lor producţii. (sursa foto: Captură Youtube)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ciolovecii încearcă 1 an, 2 să provoace haos. Din nefericire pentru ei, jumătate din iarnă a trecut, UE rezistă relativ bine fără gazele lor, un bun procent din piata de masini noi chiar si in România este de mașini electrice, microcentralele nucleare vin cat de curand si toată influența Rusiei se va transforma in sărăcie lucie.
    Să vedem cât le vor da chinezii pe resursele pe care fac nazuri să le vândă azi Vestului!
    Si se stie cum chinezii sunt excelenți negociatori. Va arunca Putin pe apa sâmbetei 50% din bugetul Rusiei în felul ăsta!

    • Bai @Nume ai auzit de radio Erevan? Hai sa-ti zic eu cate ceva. 1) Iarna abia a început, nu a ajuns nici măcar la un sfert! 2) Rusii vand la greu gaze Germaniei, Italiei, Ungariei, Serbiei etc. cu care au contracte directe, ceilalți cumpăra de pe piața spot gaze care sunt, de fapt tot, rusești. 3) In articol e vorba de petrol nu de gaze, iar cei mai „afectați” nu vor fi rusii ci membrii OPEC in frunte cu Arabia Saudita si EAU etc. 4) Japonia nu are producție de petrol asa ca va fi nevoita sa cumpere iar de la americani, ruși, OPEC etc.! P.S. Știai ca Rusia a devenit, după Canada, al doilea furnizor de petrol pentru SUA? Dar ca a devenit si cel de-al doilea exportator mondial de cereale?

    • @ Nume*
      Iar esti paralel cu realitatea (nu Ghiță TV).
      Putin Derangement Syndrome !
      Caută-te, o iei pe urmele Gunoierului Vladimir.

  2. Orice intervenție artificială pe Piața Liberă sfârșește prost.
    Nu faceți decât sa-i ajutați pe Maoiști.

  3. Rușii reușesc să convingă pertenerii ce exportă petrol sau gaze să micșoreze producția și astfel să crească prețul la nivel prohibitiv. Toți cei ce dețin mari resurse de petrol și gaze cred că știu că minim 60% din aceste resurse vor rămâne în sol. Prețurile aberante nu fac decât să accelereze tranziția spre energie verde incluzând aici și noua tehnologie nucleară.

    • Ioane, pana accelerezi tu la noua tehnologie nucleară VERDE, tranzitează catre inca o haina groasă pe tine, intre betoane.
      Spor !🤣