Jean Castex, un premier omniprezent
Noul premier francez își înmulțește călătoriile pentru a se face cunoscut și dă senzația că este peste tot.
Teren, teren şi iar teren…De când a fost numit prim-ministru al Franței pe 3 iulie, Jean Castex nu se mai opreşte. Necunoscut de majoritatea francezilor înainte de numirea sa, premierul își înmulțește deplasările pe teritoriul național și dă senzația că se află peste tot.
Castex, care a fost primarul orașului Prades (un oraș de 6.000 de locuitori de lângă granița cu Spania) înainte de a deveni prim-ministru, știe cât de important este contactul cu cetățenii. El este primul care pune în practică sfaturile pe care le-a dat miniștrilor săi de îndată ce a intrat în funcție: „Du-te pe teren”. Castex părăsește Parisul ori de câte ori poate, singur sau însoțit de unul sau mai mulți dintre miniștrii săi.
„Premierul teritoriilor”, după cum se defineşte însuşi Castex, vrea ca membrii executivului să iasă din balonul mediatico-politic din Paris și să se apropie de francezi. „Mai multă apropiere, mai multă eficiență”, proclamă Castex, care amintește, ori de câte ori poate, că înainte de a ajunge la Matignon, reședința premierului, a fost un simplu primar.
„Vreau ca miniștrii să meargă pe teren pentru a asculta solicitările francezilor, companiilor și reprezentanților locali”, a scris el pe 11 iulie pe Twitter, după ce s-a întâlnit cu cabinetul său pentru a stabili care va fi metoda de lucru a guvernului său.
Nu este de mirare că „teritorii” a fost cuvântul pe care Castex l-a pronunțat cel mai mult atunci când și-a prezentat programul de guvernare, la jumătatea lunii iulie. El l-a pronunțat-o de 25 de ori. Și îl repetă din nou în numeroasele sale călătorii și declarații publice.
Agenda lui Castex este plină și flexibilă. Se poate schimba în orice moment dacă are loc vreun eveniment neașteptat sau un act care îi necesită prezența.
La câteva ore după 18 iulie, când a fost declarat un incendiu în catedrala din Nantes, prim-ministrul a vizitat orașul. Însoțit de ministrul de Interne și de șeful Culturii, el a felicitat pompierii pentru acțiunile rapide și s-a întâlnit cu autoritățile locale. Dacă întreaga națiune a manifestat solidaritate cu Parisul în timpul incendiului Catedralei Notre Dame din aprilie 2019, Franța a sprijinit Nantes în acele momente tragice în care a ars o altă bijuterie a stilului gotic.
Pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle din Paris, el a anunțat că oamenii veniţi din 16 țări în care coronavirusul circulă activ – inclusiv Statele Unite și Brazilia – trebuie să fie supuşi unui test de coronavirus înainte de a ajunge în Franța. În această deplasare el le-a recomandat francezilor să nu călătorească în Catalonia din cauza focarelor de Covid-19.
De asemenea, Castex s-a dus în cartierul cu probleme Moulins din Nisa, scena unor revolte violente, împreună cu ministrul Justiției și ministrul de Interne. El a proclamat că guvernul său va avea toleranță zero împotriva insecurității cetățenilor și a anunțat că va trimite mai mulți polițiști în acest oraș din sudul Franței.
Această campanie de comunicare pentru a da senzația că este pe teren tot timpul corespunde unei strategii de gândire care are mai multe obiective: să apropie guvernul central de teritorii și să arate că nu există nicio deconectare între clasa politică și problemele cetățenilor.
De asemenea, guvernul lui Castex dorește să combată sentimentul de abandon pe care îl simt mulți dintre francezi, așa cum s-a văzut în timpul protestelor „vestelor galbene”, care au pus pe jar președinția lui Emmanuel Macron, și în timpul protestelor împotriva reformei pensiilor.
Faptul că Jean Castex vorbește franceza cu un puternic accent sudic îl poate ajuta în obiectivul său de a se apropia de concetățeni. El nu este identificat la fel de mult cu elita pariziană, în ciuda faptului că a studiat, precum președintele Emmanuel Macron și predecesorul său în funcție, Édouard Philippe, la prestigioasa Școală Națională de Administrație (ENA), unde s-au format şi alţi funcţionari de stat francezi.
Pentru mulți francezi, această omniprezență a premierului le amintește de hiperactivitatea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, sub comanda căruia Castex a lucrat la Palatul Elysee în calitate de secretar general adjunct. Înainte de a veni la Matignon, Castex a fost afiliat cu Republicanii, partidul lui Sarkozy.
Deocamdată, metoda Castex seduce francezii. 55% dintre francezi se declară mulțumiți cu Castex ca prim-ministru, potrivit celui mai recent barometru Ifop pentru „Le Journal du Dimanche”. Castex egalează popularitatea lui Édouard Philippe când a fost numit prim-ministru în mai 2017. În schimb, doar 37% dintre francezi sunt mulțumiți de Macron.
„Președintele celor bogați”, cum a fost poreclit Macron de „vestele galbene” și de către opoziție, consideră că are nevoie de un om al terenului precum Castex, dacă vrea să câștige din nou alegerile prezidențiale din 2022. Numărătoarea inversă a început.
Sursa: El Mundo / Articol de Beatriz Juez / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)
Foto: Premierul francez, Jean Castex / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank