Jens Stoltenberg avertizează că situația din Ucraina poate scăpa de sub control: ”Ar deveni un război între Rusia și NATO/ Un război total este o posibilitate reală/ Putin vrea să înghețe războiul, pentru o ofensivă mare în primăvară”
Jens Stoltenberg s-a declarat îngrijorat că luptele din Ucraina pot scăpa de sub control și ”ar deveni un război între Rusia și NATO”, transmite The Guardian.
- „Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat secretarul general al NATO, în declarațiile făcute într-un interviu acordat jurnalistei norvegiene Anne Lindmo de la postul de televiziune NRK.
Pe de altă parte, The New York Times îl citează pe șeful organizației nord-atlantice care avertizează că un „război total” cu Rusia este „o posibilitate reală”.
- ”Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru”, transmite The Guardian.
Associated Press a relatat de asemenea că Stoltenberg a subliniat că „nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”.
Fost premier al Norvegiei, Stoltenberg a adăugat că este important să se evite un conflict „care să implice mai multe țări din Europa și să devină un război în toată regula în Europa”.
- „Îi înțeleg pe toți cei care s-au săturat să susțină Ucraina. Îi înțeleg pe toți cei care cred că prețurile la alimente și facturile la electricitate sunt mult prea mari”, a spus el, citat de The New York Times. „Dar trebuie să plătim un preț mult mai mare dacă libertatea și pacea noastră sunt amenințate prin victoria lui Putin în Ucraina”.
Stoltenberg a mai anunțat că Putin ”îngheață” războiul pentru a-și reorganiza forțele pentru prelungirea conflictului și intensificarea lui în primăvară:
- „Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă de fapt să aibă un fel de „înghețare” a acestui război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se regrupeze, să se repare, să se recupereze și apoi să încerce să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor”, a declarat el miercuri pentru Financial Times.
Șeful NATO a mai subliniat de asemenea și importanța continuării sprijinului militar pentru Ucraina, afirmând că Rusia nu a dat niciun semn de disponibilitate pentru a se angaja în discuții de pace care să respecte suveranitatea Ucrainei.
Stoltenberg a refuzat să răspundă atunci când a fost presat dacă națiunile membre ale NATO ar trebui să accepte să furnizeze armament ofensiv mai avansat, cu rază lungă de acțiune – un lucru pe care aliații NATO, inclusiv Statele Unite, l-au evitat pentru a nu invita la o confruntare directă cu Rusia.
Departamentul de Stat al SUA a reiterat săptămâna trecută, după ce atacurile cu drone au lovit baze militare rusești, că nu permite și nici nu încurajează Ucraina să lovească dincolo de granițele sale.
Pentagonul a continuat să ofere alte forme de asistență de securitate Kievului, iar vineri a anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de până la 275 de milioane de dolari, care include muniție suplimentară HIMARS, echipamente de apărare aeriană și aproximativ 150 de generatoare pentru iarna tot mai grea din Ucraina.
Context
Moscova i-a acuzat în mod repetat pe aliații din NATO că au devenit efectiv parte la conflict, furnizând arme Ucrainei, antrenându-i trupele și furnizând informații militare pentru a ataca forțele rusești.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, informează AFP.
Pe de altă parte, Casa Albă a atras vineri atenţia în mod serios asupra „parteneriatului militar la scară largă” din ce în ce mai aprofundat dintre Moscova şi Teheran, anunţând cu aceeaşi ocazie noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii