G4Media.ro

Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: ”Cel mai important acum este…

Sursa foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: ”Cel mai important acum este să ne asigurăm că Ucraina există”/ Despre relația cu China: ”Nu este un adversar. Vom continua comerțul și relațiile economice”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declarații în a doua zi a reuniunii miniștrilor de Externe din cadrul NATO. Stoltenberg a anunțat că în cadrul discuțiilor s-au abordat problema Chinei și a modului în care aceasta influențează securitatea organizației nord-atlantice, dar și a terorismului.

Jens Stoltenberg a transmis că Beijingul nu este un adversar al alianței și că vor continua comerțul și relațiile economice cu regimul comunist condus de Xi Jiping.

Întrebat fiind dacă Ucraina și-a câștigat statutul de membru NATO, Jens Stoltenberg a transmis că între ”nimic” și calitatea de membru cu drepturi depline sunt mulți pași pe care Kievul trebuie să îi parcurgă, dar și că prioritatea zero a alianței nord-atlantice este să se asigure că acest stat ”există”.

Principalele declarații:

  • În această dimineaţă am abordat şi tema provocărilor care vin din partea Chinei la adresa securităţii şi cum trebuie să ne consolidăm rezilienţa.
  • NATO este o alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO.
  • Nu vedem China ca un adversar, vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziţia noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina.
  • Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniştrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice şi activităţile hibrid şi cibernetice în creştere.
  • Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţa de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanţ de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură.
  • Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile
  • Miniștrii de Externe NATO continuă să ofere sprijin Ucrainei
  • Aliații au anunțat sprijin suplimentar cu ajutor neletal, combustibil și generatoare
  • Trebuie de asemenea să continuăm să ne întărim cooperarea cu partenerii din indo-pacific și UE
  • Trebuie să continuăm să contracarăm aceste amenințări
  • Trebuie să continuăm să contracarăm aceste amenințări (terorismul, n.red.)
  • La discuții au participat Finlanda și Suedia, adeziunea lor face ca alianța să fie mai puternică. Să le spunem bun venit ca membri cu drepturi depline ai alianței
  • La ultima sesiune, miniştrii de Externe ai Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Republicii Moldova ni s-au alăturat, trei parteneri NATO de valoare, care se confuruntă cu presiunea rusească. Am discutat despre îngrijorările noastre comune privind securitatea şi despre moduri de consolidare a cooperării noastre şi despre accelerarea sprijinului personalizat şi despre reforme şi moduri de a îmbunătăţi securitatea lor şi instituţiile de apărare
  • Procesul de ratificare pentru aderare la NATO este aproape complet. Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini ai Alianţei. Aş vrea să mulţumim României pentru găzduirea excelentă a acestei Ministeriale NATO. Asta arată încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţă

Q: Alături de alți lideri occidentali spuneți că Ucraina se luptă pentru valorile noastre, ne apără democrațiile și granițele. Totuși, Ucraina nu și-a câștigat deja dreptul de a deveni membru NATO?

A: Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câştigă ca o naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar. Dacă Ucraina nu câştigă ca un stat independent şi suveran, atunci calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru, condiţia este ca ea să câştige şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru în acest moment (…) Aliaţii au spus foarte clar în timpul întâlnirilor că ei continuă sprijinul cu armament, cu muniţie, cu combustibil şi cu alte lucruri de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra şi aceasta este sarcina imediată şi cea mai importantă pentru aliaţi. De asemenea, trebuie să înţelegem că există o distanţă între nimic şi a fi membru cu drepturi depline şi pentru asta este nevoie de un parteneriat mai strâns şi politic, dar şi practic cu Ucraina. Şi asta va consolida instituţiile lor, îi va ajuta să treacă de la echipamente şi standarde din era sovietică la unele moderne NATO şi asta va creşte interoperabilitatea, dar îi va ajuta să fie mai aproape de aderare. Aşa că este important să facem totul pas cu pas şi să ne asigurăm că Ucraina câştigă. Şi asta şi facem.

Q. Cum putem reduce presiunea rusească? (întrebare din Bosnia Hețegovina)

A: Bosnia-Herţegovina este foarte importantă pentru stabilitatea în toată regiunea Balcanilor de Vest şi este importantă şi pentru NATO. NATO are o istorie şi aşa cum am încercat să punem capăt războiului de acolo, din anii ’90, şi NATO are forţe în Sarajevo. Tocmai am vorbit cu ministrul şi pentru a putea să ne opunem încercărilor ruseşti de a interveni şi de a influenţa situaţia de acolo, unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcute trebuie este formarea unui guvern după alegeri şi să facem tot ce se poate face pentru a consolida instituţiile din Bosnia-Herţegovina şi pentru a o face mai rezilientă în faţa oricăror influenţe străine. NATO este angajată să sprijine şi în continuare Bosnia-Herţegovina, inclusiv prin consolidarea capacităţilor de acolo şi prin reprezentanţa pe care o avem acolo. Aşa că încercăm să construim instituţii de securitate şi de apărare care să fie reziliente.

Q: Suntem în același grup al țărilor aspirante (Georgia). În ce fel pot ajuta deciziile de la București (2008, n.red.)? Detalii despre întâlnirile cu șeful MAE georgian.

A.: A fost primit cu căldură de aliații NATO alături de cei din Moldova. Am învățat din lecția ucraineană că trebuie să le acordăm sprijin chiar acum. Cu cât le acordăm mai repede, pentru că se confruntă cu presiunea rusească în feluri diferite, cu atât este mai important să se întâmple acum. Tocmai de aceea există un centru de evaluare și pregătire în Georgia, iar aliații și-au luat noi angajamente de a sprijini această țară pe termen lung. Toți aliații și-au exprimat sprijinul constant pentru suveranitatea și integritatea teritorială georgiană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. seful organizatiei de pionieri nu era la fel de importent si de previzibil in slogane

  2. Deci, dupa victorii in serie ale ukrainienilor, conform celor scrise pe aici. acum la victoria finala, apare ceva de genul, ”Cel mai important acum este să ne asigurăm că Ucraina există” Cum ?

    • Când primești mesaje nu mai ai dreptul sa pui întrebări. Accepți mesajul chiar daca consideri că ești luat de prost.