Jens Stoltenberg, la finalul Summitului din Madrid: ”NATO nu este și nu va fi niciodată un monolit, dar este capabil să se unească în momente cheie/ Vom crește considerabil contribuțiile la bugetul comun și vom investi mai mult în echipamente și exerciții”
Jens Stoltenberg, liderul NATO, a făcut declarații joi după-amiază, la finalul Summitului de la Madrid. Stoltenberg a vorbit despre o alianță unită, dar ”nu un monolit” și a transmis că statele membre vor contribui mult mai mult la bugetul comun. Alianța va putea astfel să își consolideze apărarea și să facă mai multe exerciții militare, a mai spus liderul organizației.
- ”Trebuie să găsim o soluție pentru a scoate cereralele ucrainene pe cale terestră sau maritimă. Atât Moscova cât și China folosesc metode de coerciție pentru a menține această problemă alimentară. Am discutat soluții pentru a sprijini partenerii NATO din zonă. Am întâmpinat multe crize, prin unitate am reușit să găsim soluții. Europa și SUA vor sta unite, împreună. Mulțumesc premierului și Guvernului Sanchez pentru acest Summit”, a declarat Jens Stoltenberg, joi.
Q: Vă rog să comentați declarațiile președintelui Putin referitor la aderarea Suediei și Finlandei la NATO
A: Ne-am adunat ca să fim siguri că Ucraina iese din acest război ca un stat suveran, războiul lui Putin este inacceptabil, a provocat multe morți. Președintele Putin este cel care ar trebui să își retragă trupele. Suedia și Finlanda sunt state suverane, au dreptul să-și aleagă calea, dacă asta vor să facă, să facă. Rusia este focusată integral în acest război. Am văzut din partea Moscovei că nu influețează foarte tare că Suedia și Finlanda vor adera la NATO. Suntem pregătiți pentru orice eventualitate.
Q: Veți avea două state membre, ce provocări aveți în materie de unitate a alianței?
A: Decizia politică, reală a fost luată la Summit ieri, privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Decizia a fost luată. Vom semna protocoalele marți. În chestiunea unității este ușor să facem confuzie între două lucruri. NATO nu a fost niciodată și nu va deveni o organizație monolită. Suntem state cu diferențe între noi, de organizare, politice. Deci dacă definiți unitatea ca o organizație monolit nu suntem asta. Suntem capabili să ne unim și să facem față împreună unor subiecte fundamentale. Apărăm pacea, prevenim războiul și ne asigurăm că suntem capabili să apărăm pe fiecare dintre aliații noștri. Scopul principal al NATO este să prevină războiul.
Q: Cu ce procent vor crește aliații contribuțiile NATO?
A: Sprijinim Ucraina aducând noi echipamente militare. Nu există o listă de echipamente pe care o excludem de acolo. Ucraina are nevoie de o gamă largă de echipamente moderne. În ce privește finanțarea comună purtăm discuții că trebuie să investim mai mult în apărare și am decis obiectivele de finanțare până în 2030. Am căzut de acord că este vorba de o creștere considerabilă la bugetul comun NATO și ne va permite să investim mai mult în echipamente pre-poziționate și vom putea organiza mai multe exerciții militare și să punem la punct aparatura militară.
sursa foto: Nato.int
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank