Jocul în doi al PNL și PSD / Rolul președintelui Iohannis
Centrul terenului este ocupat, dominat copios la jumătatea campaniei electorale, de PNL și PSD. Strategia liberalilor pare să fie, la fel ca la prezidențialele de anul trecut, evitarea oricăror coliziuni directe cu USRPLUS pentru a nu-l transforma în jucător și pentru a nu atrage atenția că există.
Am mai văzut acest film cu Iohannis, Dăncilă și Barna în rolurile principale, chiar anul trecut. Iohannis l-a ignorat total pe Barna, care se lupta inutil cu Dăncilă în timp ce adevăratul lui adversar era președitnele în funcție. Schema se repetă oarecum la parlamentare.
Mediatic, partidul lui Barna și Cioloș este izolat la principalele televiziuni de știri monitorizate de G4Media.ro. Prezența candidaților celui de-al treilea partid la emisiunile de seară este neglijabilă. Principalii jucători în spațiul media sunt liberalii și pesediștii, ceilalți abia se văd pe tușă.
Alinierea mediatică a televiziunilor de știri este iarăși impresionantă. Pe anumite subiecte-cheie, liberalii și șeful statului sunt tratați cu mănuși aproape fără excepție. Banii de la buget pompați în presă își produc azi efectele, mai ales că la orizont se întrevăd alte campanii mediatice cu bugete generoase, cum ar fi vaccinarea.
Președintele Klaus Iohannis s-a transformat în agentul electoral al PNL. Din poziția de șef de stat face totul să radicalizeze electoratul liberal. Atacă neobosit PSD la fiecare conferință de presă organizată la Cotroceni, trage din toate pozițiile, profitând de aproape orice întrebare.
Drept dovadă, la conferința de marți, a găsit rapid vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț în autoritățile locale pesediste, acuzate cu subiect și predicat. Când a fost întrebat despre vinovatul moral pentru situația de la Sibiu, campion național la infectări, n-a mai sancționat la fel de prompt liberalii lui care conduc județul,nici pe primarul orașului care este omul său de la FDGR. A arătat, în schimb, cu degetul către niște funcționărași și un manager de spital, bieți acari păuni puși tot de liberali.
Dar nu despre dubla măsură a președintelui Iohannis discutăm aici, nici despre transformarea Cotroceniului în organ de propagandă. Aceste chestiuni sunt deja de domeniul evidenței, pericol asupra căruia am atras atenția în textul ”Președintele propagandist și prețul plătit de noi toți”.
Faptul că președintele Klaus Iohannis se implică pe față în susținerea PNL în plină campanie și atacă la baionetă PSD, indentificat drept principal adversar, este fără îndoială incorect, blamabil, dar are o anumită logică politică.
Rolul președintelui Iohannis în această campanie electorală dificilă este în mod evident să ocupe agenda mediatică, să se asigure că liberalii sunt mereu în ofensivă, având în vedere modul cel puțin discutabil în care atât șeful statului, cât și Guvernul Orban gestionează pandemia.
În acest moment, liberalii controlează agenda publică aproape la fel cum procedau pesediștii când erau la putere și cu aproape aceleași metode.
Din acest motiv, președintele Klausi Iohannis instrumentalizează politic fără jenă tragedia de la Piatra Neamț și organizează chiar de două ori pe săptămână ședințe la Cotroceni. Iohannis și liberalii speră să radicalizeze din nou electoratul prin discurs agresiv anti-PSD, la fel cum Marcel Ciolacu țipă ceva mai strident la Iohannis și PNL tot cu scopul mobilizării toatale a armatei de partid.
De teamă ca al treilea partid să nu crească pe greșelile lor, liberalii aplică vechea rețetă. Partidul lui Cioloș și Barna este ecranat, tăiat de la microfon, atacat pe flancuri, nu frontal. Cei de la USRPLUS par să fi realizat, destul de târziu, capcana întinsă de liberali și mușcă ceva mai agresiv, cer demisii din guvern. Chiar dacă au inițiat atacuri frontale, tot nu se văd.
Liberalii trag din toate tunurile mediatice, scot tot guvernul la raport și inundă presa cu prezența lor. Jocul în doi al PSD și PNL se adresează în primul rând activiștilor și simpatizanților. Ceilalți nu prea contează, n-au decât să stea acasă dacă nu le place ce văd. Așa gândesc marile partide.
Marea necunoscută însă este ce se va întâmpla peste trei săptămâni? Cât vor mai putea ascunde realitatea, cât vor mai putea minimaliza dezastrul? Cât va mai ține doar cu propagandă?
Cum se vor putea organiza alegeri cu orașe întregi în carantină, cu milioane de alegători din diaspora care nu vor putea vota? Cine va avea cel mai mult de pierdut dintr-o prezență previzibil scăzută la vot? Cine va avea cel mai mult de pierdut din această situație și cine va câștiga alegerile?
Foarte greu de stabilit acum.
Iar după alegeri, există teoriteic trei scenarii posibile: guvern la limită PNL/ PMP/ UDMR/ minorități, guvern PNL-USRPLUS sau guvern PNL-PSD. Realist vorbind, la ce criză economică, sanitară și socială ne paște, rămân doar ultimele două variante.
Dar dacă președintele Klaus Iohannis va dori și o reformă constituțională cu care să-și salveze mandatul, atunci calculele se complică teribil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
125 comentarii