G4Media.ro

Jocul președintelui spectator. De ce s-a schimbat Klaus Iohannis

Jocul președintelui spectator. De ce s-a schimbat Klaus Iohannis

De când a câștigat alegerile, Klaus Iohannis și-a schimbat radical comportamentul și s-a transformat din președinte spectator în jucător. Premierul Ludovic Orban și miniștrii săi sunt invitați frecvent la Cotroceni. Șeful statului se implică pe față în actul de guvernare și dorește să transmită pe toate căile că puterea este la el. Iohannis a luat partidul, guvernul, țara pe semnătură proprie. Nimic nu se întâmplă fără voia sa.

În treacăt fie spus, la o privire superficială serviciile, brațul armat al președintelui, par să aibă mai multă influență chiar decât pe vremea când politicienii se luptau cu ”statul paralel” și se plângeau de prezența lui în tot și în toate, deși aparent s-a retras din peisaj.

Aruncați, de pildă, o privire la personajele promovate în educație. Semnificative sunt și ultimele decorări și avansări în grad de la vârful Serviciului Român de Informații. E adevărat că astfel de gesturi au loc de regulă înainte de 1 decembrie, dar s-ar putea ca de data asta, pe lângă ritualul militar specific Zilei Naționale, să avem de-a face cu o formă de recunoștință mai personală.

Pe scurt, s-a produs fenomenul de concentrare a puterii. Azi, sediul ei se află la Cotroceni. O veste bună și proastă în același timp.

Vestea bună ar fi că România câștigă în coerența deciziei politice. Dispare cel puțin deocamdată eternul conflict președinte-premier. Se creează astfel premisele administrării mai eficiente a unei țări sufocate de incompetență și corupție în ultimii șapte ani. Există șansa reală ca unele reforme esențiale să fie realizate dacă președintele Iohannis și premierul Orban vor reuși să colaboreze fără neînțelegeri. Până acum nu avem niciun semn de confruntare între cei doi poli de putere, Cotroceni și Victoria.

Totuși, nicio guvernare, fie ea și monocoloră, n-a fost scutită de clasicul și aproape inevitabilul război între palate. Vom vedea dacă președintele Iohannis și premierul Orban vor găsi o cale de a-l evita, mai ales dacă șeful statului merge cu planul anticipatelor până la capăt. Va accepta Ludovic Orban eventuala sa înlocuire sau se va agăța de putere, așa cum a procedat Tăriceanu în 2005 spre disperarea lui Traian Băsescu?

Vestea proastă este că orice concentrare de putere vine la pachet cu riscul degradării mecanismelor democratice de luare a deciziei. Mai multă coerență și viteză nu garantează decizii mai bune și înțelepte, mai ales dacă ele reflectă voința unui singur om.

Însă România a băltit prea mult în ultimii ani, iar publicul vrea reforme, vrea mai mulți kilometri de autostradă, vrea servicii medicale mai bune și spitale mai curate, vrea să se facă ceva într-o țară din care se pleacă pe capete afară din cauza calității proaste a vieții și din cauza lipsei infrastructurii.

În loc de infrastructură am avut infractori, în loc de construcție am avut corupție și în loc de guvern am avut un grup de crimă organizată.

Prin urmare, să nu ne mirăm că publicul exasperat va fi dispus să sacrifice mari principii democratice și să accepte forma de autocrație soft propusă de Klaus Iohannis. Istoria ne arată însă că sacrificarea marilor principii generează distorsiuni în sistemul democratic, comportamente abuzive și, în cele din urmă, instituții nefuncționale.

La fel s-a întâmplat la ieșirea din epoca Năstase, când președintelui Traian Băsescu i s-au acceptat multe din dorința de a pune cât mai repede țara pe roate, dar, din păcate, indulgența față apetitul de putere al fostului președinte a permis aparția unor grave derapaje democratice.

Nu e cazul deocamdată să ne îngrijorăm, deoarece n-am văzut încă la președintele Klaus Iohannis tentația de a abuza de puterea semnificativă concentrată în mâinile sale. Dimpotrivă, șeful statului pare dispus să se implice total pentru a repara dezastrul lăsat în urmă de guvernarea PSD și pentru a genera câteva reforme esențiale, motiv pentru care susține inclusiv organizarea de alegeri anticipate.

În plus, avem o societate civilă mult mai activă, mult evoluată față de acum 15 ani, a cărei apariție a fost stimulată – paradoxal – tocmai de comportamentul de președinte-spectator al lui Iohannis din primul său mandat.

Doar cu o nouă majoritate parlamentară se pot întruni condițiile celor două mari reforme esențiale pentru modernizarea sistemului democratic din România: reforma administrativă și cea constituțională.

Klaus Iohannis s-a transformat din președinte-spectator în președinte-jucător pentru că dorește în mod evident să rămână în cartea de istorie. Așa cum a transformat Sibiul în patru mandate de primar, speră să schimbe la față România sub cele două mandate de președinte, din care unul a trecut fără realizari notabile, dat fiind în primul rând că a avut de-a face cu un guvern ostil, anti-reformist și anti-occidental.

Apoi, foarte probabil că președintele Iohannis nu-și vede cariera politică la vârf încheiată la sfârșitul celui de-al doilea mandat, când va avea doar 65 de ani. O vârstă la care, foarte probabil, speră să fie începutul unei frumoase cariere europene. A cochetat deja cu ideea și în mod evident pregătește terenul unui exit la Bruxelles după 2024.

Succesul planurilor sale pe termen lung depinde însă mult de rezultatele obținute într-o țară luată pe cont propriu. Din 24 noiembrie 2019, Klaus Iohannis nu mai poate arăta cu degetul pentru eventuale eșecuri către altcineva, nici măcar către propriul guvern, din moment ce și-a asumat deja pe față conducerea țării.

Marea provocare în următorii ani va fi economia.  Cu un buget ciuruit, cu puține spații de manevră, obligată să țină România în țintele de deficit acceptate de Bruxelles (3%), guvernarea liberală se vede prinsă între un orizont mare, nerealist de așteptare ridicat de promisiunile PSD și adoptarea unor măsuri nepopulare într-un an cu două șiruri de alegeri.

Ajunși în această situație, unii liberali au ajuns chiar să se întrebe dacă e bine să mai stea la guvernare anul viitor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

105 comentarii

  1. E vorba de un model de Terminator2 care se incinge mai greu.
    Hasta la vista, PSD…!

    • :))))) să sperăm că Terminator 2 o ține în ritmul ăsta in urmatorii cinci ani!!!!!

    • Hai ca ti-ai gasit o despuiata excitata ce-i place carnita … Drace ! : D

      E „terminator 0.99alpha”, varianta beta iese la pensie.

    • E vorba de modelul practicat in Ungaria si Polonia in ultimii 10 ani doar ca noi suntem ca de obicei defazati. Problema e ca nu-l cred pe Iohannis capabil sa faca ce au facut aia in acele tari. Faptul ca se bazeaza pe servicii ca sa conduca nu arata deloc bine. Pentru ca de-aici trebuia inceput, sa le taie puterea , sa le reduca dimensiunea, sa taie pensiile si salariile securistilor.

    • Un lucru e clar: Tăpălagă se pricepe la limbuțe: a fost Băsescu, acum a trecut la Iohannis. Limbuța lui trebuie să lucreze.

    • Băi Tapalaga… Bla bla bla… Nu mai ai obiectul muncii… A castigat statu paralel si mananci c… pe te ma liberă… Te prefaci ziarist si analist. Vai de capul tau. In ce hal ai ajuns.

    • Bine este sa avem presedinte jucator. In sfarsir o sa vedem in ce hal de tâmpit este.

    • @Marius, ceea ce au facut aia in Ungaria si Polonia se numeste autocratie. In Ungaria ne apropiem mai mult de o dictatura de tip Erdogan decat de un model demn de urmat.

  2. Cand ai o majoritate parlamentara toxica impotriva ta faci tot ce poti ca sa guvernezi dupa cum asteapta poporul. PNL au de castigat doua randuri de alergeri si au inteles in sfarsit ca expectativa letargica de pana acum n-o sa le aduca nimic bun. Oricum, nimic din ceea ce a facut Iohannis n-a fost la limita prerogativelor prezidentiale deci nu inteleg rostul articolului.

    • Pai asta spune Tapalaga, ca atunci cand esti Presedinte jucator risti sa atingi sau chiar sa depasesti limita prerogativelor, iar Iohanis e in proces de transformare. Cum nu intelegi rostul articolului, sau vrei doar sa fii interesant?!

    • Se trezi radulescu dupa alegeri si are o satisfactie ca domnul Tapalaga ,userist convins ca si el a gasit „dictatorul” nu in dragnev,ci in Iohannis,nene!Mai are putin si il vede la fel ca si pesedistii,ca pe un fuhrer,nu? Ce e rau in ce face Iohannis acum?Cand Basescu era tot timpul la guvern ,Tapalaga era nelinistit ca acum ? Cand se manifesta si ca prim ministru, anuntand taieri de salarii si pensii,se ingrijora domnul ziarist?Asa ca,mai usor cu falsele dileme,nu e cazul !

    • Corrie, eu n-am scris ca nu-s de acord cu un Presedinte jucator! Chiar imi doresc, pentru ca de-aia face parte din puterea executiva si nu din alta!

  3. Tinand cont ca presedintele nu a iesit sa spuna ca prezenta lui Nastase la receptie a fost o greseala, scapare, orice si dupa prezenta lui Orban la gala de kkt unde premiile se dau pe bani, ma intreb daca asta este directia politica pe care vrea sa o urmeze PNL-ul.

    • Mai cititi si poate va mai informati inainte sa emiteti pareri doar de dragul de a o face.De ce pana anul acesta Nastase nu a partcipat la nici o receptie ? Si ce spune legea : LEGE nr.77 din 7 mai 1999
      „Art. 21. –
      (1) Persoanele carora li s-a conferit Ordinul national Steaua României, gradul de Mare ofiter, de Mare cruce sau de Colan, sunt invitate, prin grija Cancelariei ordinelor, la receptiile oferite de Presedintele României cu ocazia Zilei Nationale a României şi a Anului Nou.
      (2) De asemenea, persoanele prevazute la alin. (1) pot fi invitate sa participe, prin grija Cancelariei ordinelor, şi la alte receptii sau manifestari, organizate de Presedintie şi de Parlament.”
      „Art. 24. – Retragerea ordinelor se face de catre Presedintele României prin decret, la propunerea Cancelariei ordinelor, în baza hotararii Consiliului de onoare.”
      Membrii consiliul de onoare al ordinului sunt academicianul Ionel Haiduc, Gabriela Firea, Şerban Brădişteanu, Ecaterina Andronescu, Constantin Degeratu, Mircea Geoană şi Costin Georgescu.

  4. Exista o sansa reala, daca va continua ca in ultimele 2-3 saptamani, ca Orban sa ajunga mai popular ca Iohannis! Oricum, nu se astepta nimeni acum un an, ca ca el sa darame guvernul si va ajunge PM cu majoritate PSD in parlament! Nu stiu daca asta va fi sau nu o problema pt Iohannis,(desi, nu prea vad de ce ar fi). Nu vad rostul comparatiei cu Tariceanu(atunci, erau doua partide, acum e unul singur- interesul lui Base era sa si promoveze propriul partid, al lui Tariceanu sa-si conserve avantajele pt el si partidul lui), mi se pare deplasata(adica credm ca avem o comparatie si ne pliem pe ea)!

    • S-au miscat f bine – de exemplu scoaterea la lumina a gaurilor reale lasate de PSD cu deficitul de 4,4% a fost o chestie de curaj.
      Ramane de vazut cand si cum iau taurul de coarne cu cea mai mare aberatie populista distructiva programata de PSD – marirea cu 40% a pensiilor. Cred ca orice om intreg la minte isi da seama ca este o prostie nesustenabila. Daca ar fi asa usor de facut, Valcov ar lua Nobelul pentru economie si ar face miliarde din consultanta acordata unor tari ca Franta de exemplu (nu ar mai fi obligat sa fure de la Primaria Slatina ca sa isi faca colectie de tablouri) :).

    • silviu_dumitrescu, se pare ca primii muguri ai diferentei de viziune dintre palate au aparut chiar pe aceasta lege a pensiilor publice!

  5. S-a schimbat pentru ca guvernul nu mai e in mina psd. Lucru neimportant, stiu.

  6. In sfarsit, Romania are un Presedinte mai de Doamne-ajuta cu un nivel de educatie jos palaria. Un Sef de stat exigent, coerent, sensibil, ancorat plenar in Proiectul O tara Normala. Un sef de stat care ne reprezinta cu demnitate si care nu practica, in lupta politica, brutalitatea ignara de tip dictatorial si minciuna. Cu certitudine, nu vom vedea la dl Iohannis alunecari spre blaturi, spre conspiratii, spre chermeze, spre parastas, spre un nationalism de telenovela. De asta, societatea romaneasca ar trebui sa-i fie mereu alaturi, astfel incat Oceanul nemarginit de hotie autorizata care a prosperat sub dictatura psd-ista sa sece.

  7. Avem noi meteahna asta : daca o face de ce o face, daca nu o face de ce nu o face !? Nimic nu ne convine, Doamne fereste sa stam si noi o vreme linistiti….

    • EXACT! am constatat si eu. daca facem de ce facem, daca nu, de ce nu. oricum o dai, oricat de bine intentionat esti, tot esti criticat. ajungi sa faci pe autistul, faci ce stii tu mai bine si aia e.

  8. PSD+UDMR ameninta cu motiunea (cu rezultat sigur) doar daca se revine la alegeri locale in 2 tururi. Practic fara o majoritate clara in parlament nu se pot face reformele necesare iar tara nu se va redresa.

  9. Intotdeauna exista o concentrare de putere undeva. Corectia se produce la vot. Aici e avantajul solutiei democratice. Romania nu e o tara in care institutiile politice au o colaborare de traditie si in limite bine stabilite. Pentru asta e nevoie de un consens national care se formeaza cu timpul.

  10. Sa nu ne imbatam cu apa chioara, inca nu si-a inceput al doilea mandat si tara-i plina de carente crase de Suveranitate. Sa vedem ce facem cu lemnul ca e problema de interes national. Chiar ar trebui interzise exporturile, cu pretul de-al angaja pe Giuliani sa rezolve structurile ierarhice ale acestei federalizari paguboase numite UE. Stii cum e, da c-o mana si ia cu doua … Ii doare-n peleu pe austrieci ca la noi e jale si ca tara da sa se darame din cauza instabilitatii terestrice.

    • Nu-i adevarat! Vienezii au facut ditamai protestul pentru dezastrul din padurile noastre!
      Bucurestenii n-au facut!

  11. Afară cu sekurikii de weekend din viața publică!

  12. Iohannis trebuie sa conduca indirect guvernul !!!

    Presedintele nu este unul jucator, ci foarte implicat.Si bine face daca vad cate prostii face orban in ultima vreme.Ieri am fost foarte dezamagit de Orban ca a mers la Andronic sa primeasca un premiu de rahat. Presedintele Iohannis face bine si tine corzile scurte cu PNL-ul.Nu am incredere in PNL !
    Singurul in care am incredere este Klaus Iohannis, are si cea mai mare legitimitate. Daca Orban mai calca gresit,trebuie inlocuit de la putere, altfel il discredideaza pe presedinte.Sa nu uitam ca PNL-ul a iesit din gaura sondajelor pe spinarea lui Iohannis.

    Nu poate fi vorba de nici o forma de autocrație , iarasi domnule Tapalaga da-ti dovada ca nu il cunoasteti pe Iohannis deloc.

    • Nici mie nu mi-a placut sa-l vad pe Orban langa Andronic, un ins ciudat care cred ca ar trebui sa stea in inchisoare cativa ani!

  13. Textul in sine,printre adevaruri spuse la rece , introduce si paralelisme intre situatii diferite ,ce erau gestionate de persoane diferite ,cu intelegeri diferite , cu putere de adaptare diferite, ba chiar cu situatii altele decit situatia in care este azi Romania . Presedintele actual si imediat viitor ,dupa numirea de facto de la sfirsitul lunii decembrie , este in principal un anticomunist convins ,este un sustinator, nu doar din nevoie ci si din convingere , al Uniunii Europene . Noua formula de presedinte jucator nu este de fatada ,ea este obligatorie nu pentru vreun interes personal , dar este obligatorie pentru reusita schimbarii Romaniei din toate punctele de vedere ,schimbare obligatorie pentru toti cei care doresc sa tina pasul cu UE. Premierul Orban intervine decisiv in acest nou context ce pune in evidenta rapida modificare a intelegerii populare atasata notiunii de STAT .Statul Roman se va reconfigura rapid ,pina la urma nu suntem in tara mai mult de 18 mil de oameni (fara diaspora deci ) .Asa cum se vede deja , intreaga structura umana ce contine decizia statala se schimba . Transparenta decizionala, la care se va adauga si scoaterea la lumina a tuturor deciziilor ,modalitate ce permite la nivel de imagine implicare noastra a tuturor indecizia statului ,va face ca tara sa devina repede o democratie functionala . In aceasta etapa de inceput , guvernul actual va modifica multe din greselile vechiului guvern .Dupa desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate (eu cred ca nu vor putea fi evitate ) ,noua structura parlamentara va contine o majoritate solida in jurul PNL,majoritate ce va avea la dispozitie 4 ani si ceva pentru a schimba ireversibil tara . Fostele modalitati de abordare politica si in media se vor schimba si ele . Modul acesta de prezentare a diverselor teme importante din societate si din lumea larga , usor mincinoasa ,usor manipulatorie , usor partinitoare , nu va mai fi acceptat de noi toti . Credinta unor formatori de opinie, ca inca vor putea decide prin multiple forme de exprimare (ca sa zic asa ) sau vor putea influenta la nivel politic prin aducerea in fata publicului anumite persoane, anumite formatiuni politice ce le sunt atasate cumva ,este pe cale de disparitie . Acest fapt a fost sesizabil la alegerile prezidentiale ,unde aceste diverse forme si incercari semimanipulatorii mai mult au dezavantajat pe cei care le-au folosit, decit pe cei ce au spus in clar ce vor .Zi la zi imaginea presedintelui va creste ca intensitate si ca valoare ,tocmai prin neacceptarea unor jocuri de culise ce pina acum au dominat scena politica romaneasca .Chiar si cei care inca mai au dubii vor intelege repede ceea ce noua tuturor ne este bine ca natie in viitor si vreau sa cred ca deja presedintele si partidul care il sustine stiu cu exactitate ce trebuie facut (cel putin asa arata acum lucrurile ).Ar fi multe de spus ,dar sa ne oprim aici .

  14. Ii mai pasa cuiva de ce se intampla in Romania?

  15. Acum la inceput să implica .el nu mai poate primi încă un mandat!!! Lui îi place confortul și excursii le.nimic pentru români !!?? teapa !!!

    • DAN capitan tu nu traiesti in tara asta sau vorbesti de undeva departe ,chiar nu intelegi ce se intimpla nenisorule .

    • S-au reactivat trolii pesedisti! Aceleasi tampenii difuzate de latrina3 de ani de zile,vax!

  16. Singurul in care am incredere este presedintele Iohannis !!!

    In PNL- nu mai am incredere , Orban nu mi se pare potrivit pentru functia de premier.Vela o tot amana cu deminterile si Anisie da dovada de ipocrizie.
    Am inteles ca Orban a fost ales de mafia- media ca „politicianul anului 2019”. Ma pis pe premiul
    mafiotilor Andronic. Cat valoreaza asa un premiu , domne Orban ? Hai ca m-am lamurit.

    • Ce vedeți asa fenomenal la Iohanis în vederea viitorului de parca în cei 5 ani petrecuți în aceiași funcție a fost oprit sa aibă o relație mai apropiata cu foști? El a fost contra de la început, nu a trebuit neapărat sa greșească psd,pentru ca el a dorit guvernul sau și a suferit o țară în urma războiului dintre el și ea.

  17. Am spus-o și o repet, reforme serioase și de substanță, având în vedere structura actuală a Parlamentului, sunt imposibil de implementat. Reforma administrativă și reforma constituțională, fără discuții, sunt esențiale în clădirea unei Românii moderne ancorată secolului în care trăim. Cu o majoritate volatilă, care, eu nu cred că există nici măcar în această formă, cu toate că a fost trecută o moțiune și învestit un guvern, nu se poate clădi nimic important și durabil. Nu vedeți cum, de îndată când se vorbește de adoptarea alegerilor locale în două tururi, udmr-ul vine și amenință cu moțiunea de cenzură, păi, în condițiile date ce reformă serioasă se poate promova. Trebuie spus că orice reformă vine să afecteze o stare de fapt, care îi va dezavantaja pe unii, unii care nu au niciun interes ca lucrurile să se schimbe. Apropo, mie mi se pare halucinant și neverosimil, udmr are 30 de parlamentari, iar Diaspora românească, vreo 6, cum este posibil așa ceva? În cazul de față, poate exista voință cu carul, dacă nu există pârghiile necesare pentru a o putea pune în practică, este egal cu 0. Până nu se va face o deratizare a actualului Parlament nu se va putea face nimic serios, nu vor putea fi luate măsuri concrete și radicale, atât de necesare. Gândiți-vă doar la faptul că România funcționează administrativ-organizatoric după împărțirea teritorială efectuată în 1968, dacă nu mă înșel, deși s-a dovedit și se dovedește că este complet depășit acest mod de lucru. Spre exemplu, Germania funcționează cu 800 de entități administrative, având o populație de peste 80 de milioane de locuitori, iar România este organizată în peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale, deși are sub 20 de milioane de locuitori. Unde este logica? Și revin, reforma în educație, sănătate, infrastructură, administrație, în reorganizarea teritorială, turism etc, se poate realiza doar având la dispoziție o majoritate serioasă, credibilă, largă și dispusă la punerea umărului din plin la modernizarea țării, în rest, vorbim vorbe.

  18. Sa nu uiti @Darie: USL= PSD + PNL

  19. Vreau o societate romaneasca in care sa
    – pot negocia salariul la angajare fara impunerea unui ,,salariu minim ,,
    – sa pot decide liber unde merg cu contributiile mele pentru perioada cind ma retrag din activitatea rpofesionala . ( Vreau sa pot migra cu sumele platite la Pilonul I catre Pilonul II sau Pilonul III )
    – vreau sa pot decide liber unde merg cu contributiile mele pentru asigurari de sanatate . ( Vreau sa pot migra cu sumele platite la FNUASS catre unul sau mai multi asiguratori privati de sanatate ).
    – vreau sa platesc taxe si impozite ( aceleasi ) catre un sistem public si bugetar redus la jumatate ca numar , redus la jumatate cu salariile si muuuult mai eficient .

    • Pai, asta ce vrei tu, inseamna capitalism adevarat! Unde, in Romania?! Ce, ai innebunit?!

    • O sa te mire , in curind o sa poti face asta .

    • Unde in lume se intampla ca „pot negocia salariul la angajare ” daca eu sau majoritea dintre noi, suntem neica nimeni ..
      Cam ce ti se da ori accepti sau nu accepti si pleci

    • Știți când o sa puteți face asta, când o să fie schimbată capitala României și asta e la Paștile cailor.

  20. România va regreta amarnic din 2020 măsurile Guvernului Orban si a Președintelui Johannis.
    Încă o dată poporul roman a fost păcălit.
    Johannis devine un fel de Basescu 2 iar Orban un fel de Boc 2.
    Măsurile de austeritate, deficitul mare si un buget nerealist va aduce amânarea creșterii punctului de pensie in septembrie 2020 datorită incompetenței dar mai ales decontarii prețului campaniei electorale pnl.
    Justiția și funcționarii publici se vor revolta.
    Disponibilizarile din sistemul bugetar vot aduce multă nemulțumire.

    România se apropie de recesiune in iulie 2020,cu un euro 4,9 lei,Robor 3,3%,cu o bursă de valori la minim istoric.
    Enjoy.

    • Doamna Mafalda ați dormit azi-noapte cu Orlando?

    • hai ca esti si proasta. si cu psd unde ne indreptam proasto????? nu tot acolo? se vor revolta? bun, poate asa trec si la treaba. suntem imprumutati pana peste cap, nu realizezi???? iar imbecilii vor sa mareasca pensiile cu 40%. DIN CE???? mai pune mana pe un manual de artimetica, ca n-ai treaba.

  21. Iohannis a devenit jucător din momentul în care a început lupta cu „elefanții” din Palatul Victoria.
    Doar că până acum și-a construit un brand de „terminator” si o „platformă” pentru eliminarea rând pe rând a „loghioanelor” PSD.
    Aceasta platformă obligă PSD să se alinieze la eliminarea tuturor lighioanelor pe care le-a hrănit. Nu este foarte clar cât de mare este lista neagră, dar PSD riscă să dispară dacă nu înțelege cum „bate vântul”.
    Jocul lui KWI nu este decât o continuare a ceea ce a construit ani la rând și în mod evident și previzibil, după înlănțuirea evenimentelor interne și internaționale din ultimii trei ani, altă alegere nu există.

  22. „N-am văzut încă la președintele Klaus Iohannis tentația de a abuza de puterea semnificativă concentrată în mâinile sale”, pai Dane, hotaraste-te, ori e „autocratie soft” ori nu e. Nu exista motiv deocamdata sa credem ca Romania va aluneca spre autocratie sub Iohannis, nici sa facem vreo comparatie cu Traian Basescu. Cand in 2005-2006 se striga, e drept, din partea opozitiei PSD, ca regimul Basescu aduce cu un „neo-cezarism” si ca presedintele incearca sa concentreze, fara legitimitate, in mainile sale puterea, foarte putini comentatori politici se deranjau sa bage in seama acest lucru ingrijorator, desi existau foarte multe semne in acest sens. Si, chiar si asa, nici sub Basescu nu am trait intr-o autocratie. Asadar, hai mai bine sa ne uitam la definitia din dictionar si sa renuntam la formule aduse din condei care aduc mai mult rau decat bine.

  23. E tare presa noastra! Orice trepadus care are un pic de condei se crede politolog si varsă cite o „analiza” pe zi!

    • Ai perfecta dreptate, ce intelectual ar trebui citit in schimb, ce recomani prietene ?

    • hmmm

    • decat aberatiile de le varsati voi, mai bine un ziarist. iar daca tapalaga e un trepadus….tu ce dracu esti? o puta?

    • Nu stiu … Recomand … stirea bruta ?
      Sunt si eu frustrat de clasa politica, si-mi vars ofurile p-acilea.
      Poate ar trebui sa donez câtiva poli, asa, de implicare si penitenta. Mai stii ce iese ?

  24. „orice concentrare de putere vine la pachet cu riscul degradării mecanismelor democratice” = care „mecanisme” democratice? N-ai ce sa degradezi la ceva care nu exista sau e slab conturat ori ineficient.

  25. Este poza de început. Iohanis va vorbi și PNL nu va face nimic pentru ca este un partid care nu vrea să schimbe relele făcute de PSD – alegeri intr-un singur tur, pensii pentru primari și parlamentari, modul cum s-au modificat legile justiției, etc.

    • Marcela,nu te oftica,usereul si ciolosul sau nu pupa de acum incolo alt loc in parlament decat locul 3..Cei mai multi romani respira din nou fiindca din cauza implicarii presedintelui si a liberalilor,au fost alungati sobolanii din palatul Victoria si sunt in continua debusolare.Chiar daca al vostru barney a preferat-o pe dancila,asta e viata: stai pe margine si carcotesti,in loc sa risti,ai parte de deziluzii,ca la prezidentiale!Si o sa mai aveti si la anul,daca nu terminati cu criticile si nu realizati ca nu presedintele si PNL este dusmanul real in momentul asta!

    • Voi criticati constant USR ul, cred si eu, o alianta cu ei ar fi in dezavantajul vostru. Preferati mafia psd, alde, udmr, dezavuata in prezent, dar care va aduce voturi. Asa ca, hai sictir!

  26. Daca e la reducere o cumpar

  27. „În treacăt fie spus, la o privire superficială serviciile, brațul armat al președintelui, par să aibă mai multă influență chiar decât pe vremea când politicienii se luptau cu ”statul paralel” și se plângeau de prezența lui în tot și în toate, deși aparent s-a retras din peisaj.
    Aruncați, de pildă, o privire la personajele promovate în educație. Semnificative sunt și ultimele decorări și avansări în grad de la vârful Serviciului Român de Informații. E adevărat că astfel de gesturi au loc de regulă înainte de 1 decembrie, dar s-ar putea ca de data asta, pe lângă ritualul militar specific Zilei Naționale, să avem de-a face cu o formă de recunoștință mai personală.”

    Daca „la o privire superficiala serviciile … par sa aiba mai multa influenta decat pe vremea cand politicienii se luptau cu „statul paralel””, atunci LA O PRIVIRE FOARTE ATENTA cat de implicate sunt serviciile?

    Domnule Tapalaga, va rugam sa ne spuneti tot ce stiti, pentru ca asa este corect fata de publicul care va citeste articolele. Exemplele pe care ni le-ati dat atesta ca stiti multe si nu inteleg de ce livrati ce stiti cu picatura. Spuneti tot daca va respectati publicul cititor.

    • @Area, si eu am avut impresia ca ori e gargara ori lipsa de respect fata de cititor. Asa doar a bagat batul in gard, lasand o impresie, care depinde de nivelul inteligentei cititorului de interpreta texte citite.

  28. Ia te uită!… După o lungă perioadă de prudentă și suspectă picoteală, reintră în „foncție” curajul mârâitor al unor jurnaliști. Dacă ar mai fi fost și vreo „strâmbă” legată de nocivitatea obligației de a prezenta actul de identitate la cumpărarea unei cartele telefonice pre pay, aș fi jurat că am citit un lung și plicticos articol al binomului Mungiu-Pippidi. Te pomenești că unii, care nu au crâcnit pe la Digi, nici măcar după ce au fost dați afară, se pot reangaja direct la România-Serbia TV, în solda (mai modestă, dar orișicât…) mogulului luptător împotriva statului paralel Sebastian Ghiță.
    PS: Și o lipsă gravă: nimic (dar nimic!) despre condițiile sub-europene pe care le îndură în pușcărie Liviu Dragnea!?!

    • Ursulică-de-Pluș,
      Ești bine? Ce vrea să spună nenea ăsta cu „..condițiile sub-europene..” , că doar nea Alifie a promis că nu se va atinge de mascotele colegilor de celulă, așa cum se întâmplă prin pușcăriile sud-americane sau prin cele asiatice ?!
      PS. Să-mi povestești cum s-a întâmplat cu Hamsterica! A fost vorba de o crimă sau doar de o necesitate igienica…?

    • @Scara

      Esti tenace, perseverent, ai sintaxă, ai virgule, dar … ai și tu un defect: n-ai nici un haz.

      (Dobre Drăcea nu e nume inventat)

    • Nuuuu…! Simt că mă sufoc…! Probabil bestia mustăcioasă, pardon: bestia proaspăt bărbierită mi-a purtat ghinion…! Ce mă fac.. !?
      Dar stați: Drăcea nu e cumva nume teleormănean? Vreau să zic: cu origini în Dracea…?

  29. Predintele a fost ales cu un procent de uns al lui Dumnezeu – mesia/ mantuitor cf Basescu.
    Modelul spre care ne indreptam este Turcia lui Erdogan ( Dragnea este F. Gullen), sau Kazahstan tara unde nimic nu misca fara aprobarea presedintelui.
    Acest model este tipic pentru tarile inapoiate din lumea a 3-a nu pentru Uniunea Europeana Occidentala care are alte criterii

    • Măi ionaș mă baiatule e clar că ti-e dor de Dragnea …
      A vazut toata lumea la congres cum îi lingeați tălpile… si nu doar lingeați si nu numai tălpile…
      Dar sa fiti atat de singuri atat de pierduți fara Daddy… nimeni nu se aștepta.

    • bai trollule psd-ist, mars cu propaganda ta ieftina.

  30. Se pare că după 30 de ani, ne dorim o nouă dictatură…. Cei care știu despre ce vorbesc sunt îngroziți, cei care nu știu, merită să încerce.

  31. @ionas,
    Să-i spui lui Daddy să-și lase mustața să crească la loc, dacă vrea să joace in continuare in rolul lui F. Gullen!

  32. Klaus nu este nici elefant , nici terminator, nici Băsescu.
    Klaus va face in ultimul mandat tot ceea ce este menit să facă, după oricum pleacă.
    Klaus este un RINOCER(vedeți Eugene Ionesco-Rinocerii) și veți înțelege nu funcția asta și Romania este menirea lui

  33. Ce români adevărați! !!!!V-a dat PNL 38 de bani pe litru dar v-a luat 17 lei din salariu/luna.Ați făcut un calcul sa vedeți cam cât i-a păgubit pe cei care nu au mașină, adica:17 lei x 12 luni comparativ cu 15 lei (aproximativ!!!!!)pe plinul de combustibil pentru cei care ,consuma un plin/luna.O parte din popor nu se dezminte:întotdeauna va scuipa mana care i-a fost întinsă! Doar pentru ca el sa aibă dreptate!!!Și în acest caz ,doar dacă știe sinonimele acestui cuvânt și poate sa facă diferența de dubla măsură. …Totul se limitează la azi și dacă!!!!

    • @Mia, păpușă,
      Tu nu citești presa? N-ai aflat că PSD-ul e dator vândut? Fugi cât te țin piciorușele, probabil delicate, că de la ăștia n-ai să vezi nici bani de strugurel sau de fond de ten…! De vrei, poți să le strigi în față:”Ciuma Roșie-Ruptă-în-Fund”…

    • PS. Nu e vorba de vreo aluzie la integritatea corporală a liderului aflat în pușcărie…

  34. Nu aud pe unul sa aduca in discuție sărăcia crâncenă din tara, pensii si salarii de mizerie Asta nu se mai cheamă supraviețuire ci exterminare Cum pentru unii sint bani pentru pensii si salarii grase si pentru altii nu mai sint bani?? Nu sîntem toți oameni?

    • Am auzit că in Teleorman este sărăcie lucie.
      Dacă nu găsești nimic în telDrum du-te în cimitir cu Vâlcov vezi ce mai găsiți pe acolo!
      Dacă ti se pare că nu e ora potrivită poti să o întrebi pe Dancilă cât e ceasu’.

  35. Cum nu știți de ce i-a dat Andronic premiu lui Orban ? Pentru faptul ca sora lui Dan Andronic a primit o funcție de la domnul premier.

  36. Bună seara domnule Scaraotchi!Eu v-am redat o situație matematica simpla!Sunt sigura ca nu prea știți sa citiți o balanță simplificată dacă nu ați reușit să efectuați o înmulțire cu scădere! !!Va voi da crezare când voi vedea ca cei pe care îi adulati ,vor pune la vedere aceste date despre care faceți vorbire,adică aștept auditul mult anunțat! !!!Deocamdată, constat și eu ca mulți alții ca presa (despre care faceți vorbire ),este un pic părtinitoare și merge mult pe simțuri. ……Din ce parte bate vântul! !!!! (Nicidecum Sori Ovidiu!)

  37. Bună seara! Vă mulțumesc pentru comunicare. Teodorovici a menționat intr-un interviu ca refuzase sa angajeze o persoana apropiata unui jurnalist.Nu am înțeles atunci de cine face vorbire dar,poate ne spune domnul Scaraotchi dacă Dan Andronic este presa Bună? ??Dansul este foarte amator de presă! !!!

  38. Bună dimineața! Dacă doar atât va permiteți, atât serviți! Probabil când veți avea mai mult,veți servi tort cu PNL &comp.

  39. “ apetitul de putere al fostului președinte a permis aparția unor grave derapaje democratice” pe care la vremea respectiva le-am aplaudat cu asupra de masura.

  40. Pentru handicapatul de …Vic:nu e tara de vina că bețivul și cleptomanul de taica-tau a cumpărat din piata de vechituri un…prezervativ la mana a doua și găurit și așa i-a dăruit lumii-desi nu era nevoie!- un dobitoc defazat,despuiat și descojit de creier!!!

    • @Lili. Asta este in mintea unora care nu vad altceva decat psd si pnl. Spre sansa noastra, exista alternative la dinozaurii astia.

  41. d. Tapalagă când faceți afirmația că puterea președintelui stă în brațul armat al serviciilor, afirmație extrem de gravă și periculoasă, ar trebui să demonstrați aserțiunea. Altfel este o calomnie. În subsidiar să înțeleg că d. Iohannis a fost reales cu ajutorul serviciilor?Adică cele peste șase milioane de români care l-au votat au fost manipulați și sunt victimele serviciilor? În acest caz sper că nu l-ați votat pe d. Iohannis.
    Când îl susțineați pe marele anticomunist(?), viteazul președinte care se lupta cu sistemul (de fapt colaborator al securității) nu mai vă manifestați atât de vigilent.

  42. Iohannis ramane o marioneta politica, un „barbie doll” care-si doreste coverul rosu si PR Xtraordinar.

    A castigat „alegerile”! Pe cine a avut oponent? O lelitza apolitica, „nepoata” iliesciana a unei mentalitati degenerate. Se poate spune astfel ca Iohannis a avut o campanie plina de succes? NU! Intre o lelitza si un sclfiosit politic, gaunos si fara viziune, e si normal ca Iohannis a castigat.

    Romania „normala” a lui Iohannis este o aberatie…dupa 30 de ani de la lovilutia dec 89. Spectrul iliescian este peren. Iohannis este si el o progenitura iliesciana, mai in varsta ca MR Ungureanu care si el se dorea liberal.

    Liberalii de azi nu sunt decat o jalnica umbra a Bratienilor monarhisti, si ei niste profitori, politruci si plutocrati care de fapt l-au manipulat, alaturi de conservatori/mosieri pe Carol si Ferdinand. Carol II era deja un fiasco politic monarhic cu a lui Lupeasca.

    Iohannis nu va avea nici substanta, nici know-how politic, nici vlaga de a schimba ceva. Ce va face va fi la nivel retoric, acele semnale si declaratii de „yes-man” peren al SUA/NATO si Bruxelles.

    Simbolic vorbind, in poza de la Buckingham, Iohannis este in randul al 3lea „ora 13”. Adica, un nobody sau who cares about him. Pana si Orban al Ungariei era in randul al 2lea in spatele reginei. Asta spune multe, la nivel simbolic cu privire la unde se situeaza RO in sanul „aliantei” NATO, o alianta militara degenerata, care ataca ilegal diverse tari cu resurse energetice sau poliitca de independenta.

    Iohannis, intern, este depasit de situatia creata si de liberali si de psd-isti in ultimii 30 de ani. Extern, acelasi mutalau politic, fitzos si plin de sine, un adevarat bazileu gregar de Dambovita, isi etaleaza prostia politica a propos de reorientarile geo-strategice din estul Europei, Orientul Mijlociu si cel Indepartat, de dinamica Euro-Asiatica.

    In plus, Iohannis, in imbecilitatea lui politica cu privire la relatiile externe ale RO, impinge tara la razboi cu Rusia. El reprezinta chintesenta vasalitatii RO fata de UE si SUA si NU independenta si suveranitatea nationala. Deci, pana la urma caror interese ii serveste aceste lacheu politic?

    Practic, Iohannis se inscrie cu succes in randul fanariotilor sec. XVIII care isi plateau domniile cu milioane de piastri si care ramaneu pe tron cca 1-2 de ani, timp in care trebuiau sa-si obtina investitia. Deci, in materie de „caciuleala” politica, de obedienta federal UE, Iohannis este un fanariot „post-modern”. Atat! Restul, cu varii exceptii, iobagi politici, fara viziune si know-how politic.