Jocurile Naţionale Special Olympics încep vineri, în Bihor, cu 350 de sportivi din toată ţara / ”Este evenimentul care uneşte toate abilităţile şi validează efortul, ambiţia şi performanţele tuturor”
Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilităţi din România are loc la Oradea în perioada 17 – 19 mai, cu participarea a 350 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale care se vor întrece la atletism, baschet unificat 3×3, bocce şi înot, în cadrul Jocurilor Naţionale Special Olympics.
„Suntem bucuroşi că în acest an Oradea este oraşul gazdă pentru Jocurile Naţionale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România. Special Olympics ne aminteşte că fiecare individ este o sursă de inspiraţie, fiecare competiţie în sine fiind o poveste despre curaj, determinare şi unitate. Faptul că anul acesta evenimentul face parte din agenda Visit Oradea, ne onorează. Le dorim mult succes tuturor concurenţilor şi o şedere cât se poate de plăcută în Oradea”, a declarat, în conferinţă de presă, directorul general Visit Oradea, Alexandru Chira, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediţie, aduce împreună sportivi de la 75 de fundaţii, asociaţii şi şcoli de masă şi speciale din 31 de judeţe şi din Republica Moldova, peste 170 de antrenori şi membri de familie, 250 de voluntari, personal medical şi staff tehnic.
Pe parcursul a trei zile intense, activităţile organizate de Special Olympics România – competiţiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranţei, demonstraţiile celor mai mici sportivi, activităţile de voluntariat – vor demonstra că „Sportul uneşte toate abilităţile” în cel mai aşteptat eveniment sportiv Special Olympics România de după pandemie.
Programul evenimentului prevede în ziua de 17 mai competiţii preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activităţi distractive, în campusul Universităţii din Oradea, În 18 mai, sunt programate alte competiţii preliminare la atletism şi bocce, competiţie şi finale la baschet unificat 3×3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor şi activităţi distractive tot în campusul Universităţii din Oradea.
Flacăra Speranţei, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată sâmbătă de sportivii Special Olympics, de personalităţi sportive locale şi de reprezentanţi ai forţelor de ordine, pe traseul care va porni din faţa Primăriei la ora 18 şi va continua pe malul Crişului Repede până la Sala Sporturilor Antonio Alexe.
Ceremonia de deschidere se va desfăşura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19, cu defilarea delegaţiilor celor 350 de sportivi şi 170 de antrenori invitaţi, aprinderea Flăcării Speranţei, înălţarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntaşii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universităţii din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”, Clubul Fit Dance.
Duminică, în 19 mai, se vor desfăşura competiţii finale şi ceremonii de premiere la atletism şi bocce, în campusul Universităţii din Oradea pentru probele de atletism şi bocce, iar pentru probele de înot, competiţii finale şi ceremoniile de premiere sunt programate la bazinul Crişul.
„Pentru întreaga comunitate de antrenori, părinţi şi sportivi cu dizabilităţi intelectuale, Jocurile Naţionale Special Olympics sunt cel mai aşteptat eveniment dintr-un an. Este evenimentul care uneşte toate abilităţile şi validează efortul, ambiţia şi performanţele tuturor. Ne bucurăm că în 2024 această sărbătoare naţională a incluziunii sociale prin sport se celebrează la Oradea, în acest oraş superb, cu tradiţie sportivă, unde am găsit deschidere şi apreciere pentru misiunea noastră. Le mulţumim tuturor partenerilor pentru sprijin şi generozitate şi vă invităm să spuneţi alături de noi”, a declarat directorul naţional Special Olympics România, Cristian Ispas.
Guvernatorul Lions Clubs District 124 România, Marin Florin Ilieş, a menţionat că Special Olympics România este o ocazie de a fi împreună, încurajând manifestarea unicităţii.
„Persoane cu şi fără dizabilităţi intelectuale, inclusiv membri Leo şi Lions, împărtăşim bucuria de a fi împreună, de a concura şi a demonstra abilităţile care ne fac speciali. Împreună vom crea o lume în care acceptarea, incluziunea şi armonia vor elimina discriminarea. Bravii noştri sportivi, Leo şi Lions, se vor reuni pe terenurile de sport ale Jocurilor Naţionale Special Olympics de la Oradea, în competiţia pentru performanţa de a face lumea un loc mai bun. Diferiţi, dar egali, cu energie şi perseverenţă, învăţăm să preţuim diferenţele dintre oameni, rămânând mereu alături de ei”, a spus Marin Florin Ilieş.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle şi Asociaţia Down Oradea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank