G4Media.ro

Jocurile Olimpice de la Paris, un test în mărime naturală pentru supravegherea…

Foto: Wikipedia

Jocurile Olimpice de la Paris, un test în mărime naturală pentru supravegherea video algoritmică. Apărătorii libertăților individuale denunță o intruziune pe scară largă

Supravegherea video algoritmică (VSA) va fi testată în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris cu scopul de a îmbunătăți securitatea. Fie că este vorba de transport, de drumuri publice sau de gări, tehnologia ar trebui să fie capabilă să detecteze incendii, mișcări de mulțime, obiecte abandonate sau prezența unui vehicul sau a unei persoane într-o zonă restricționată, relatează France 24.

Este o tehnologie care ar trebui să îmbunătățească siguranța în locurile publice. Supravegherea video algoritmică va fi inaugurată la scară largă cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, sub privirile detractorilor săi, care văd în experimentul prevăzut până în 2025 un preludiu la utilizarea sa pe scară largă.

Aceste camere „augmentate” echipate cu un software de analiză a imaginilor „sunt destinate să detecteze în timp real evenimente prestabilite”, așa cum sunt definite în legea „Jocurilor Olimpice și Paralimpice” adoptată de Parlament la jumătatea lunii aprilie 2023.

Această lege autorizează utilizarea supravegherii VSA în opt situații, în special pentru a detecta incendii, mișcări de mulțime, obiecte abandonate, prezența unui vehicul sau a unei persoane într-o zonă interzisă, în vederea alertării pompierilor, poliției sau jandarmilor.

Legea prevede că poate fi testat la „evenimente sportive, recreative sau culturale” care sunt „expuse în mod special la riscul de acte de terorism sau de amenințări grave la adresa siguranței persoanelor”.

Cu toate acestea, folosirea acestei tehnologii a fost puternic criticată de asociațiile care apără libertățile individuale, care consideră că „deschide calea” unor tehnologii „din ce în ce mai intruzive”, cum ar fi „recunoașterea facială”, potrivit lui Katia Roux, responsabil de advocacy la Amnesty International Franța.

Niciuna dintre soluțiile propuse de cele patru companii selectate de guvern nu permite însă recunoașterea facială, precizează Ministerul de Interne. Iar orice eveniment care necesită utilizarea supravegherii video algoritmice va face obiectul unui ordin prefectural care să precizeze „intervalul de timp, locul și motivele”, subliniază ministerul de interne.

Compania Wintics, cu sediul la Paris, este unul dintre cei patru beneficiari ai contractului public al VSA, în valoare de 8 milioane de euro.

Mathias Houllier, co-fondatorul companiei, explică pentru AFP cum funcționează software-ul său. Pe ecranul computerului său, imaginile de supraveghere video pretext ale unei străzi sunt îmbunătățite cu forme colorate pentru a marca zonele de parcare interzisă. „Operatorul selectează vehiculele care nu trebuie să se afle în zona respectivă”, explică el. Apoi, el stabilește un „prag de declanșare” de 20 de secunde dincolo de care este trimisă o alertă pentru „a atrage atenția operatorului asupra unui eveniment”.

Softul „nu analizează fețele, nu citește plăcuțele de înmatriculare, nu folosește metode de identificare, ci doar va devia obiectele ca sisteme de umbre”, ne asigură Mathias Houllier.

Testele de configurare a software-ului au fost efectuate în luna martie la două concerte ale trupei Depeche Mode la Paris. Alte operațiuni de același tip cu SNCF (Societatea Națională a Căilor Ferate) și RATP (Regia Autonomă a Transportului Parizian) fuseseră anunțate de ministerul de interne.

La jumătatea lunii februarie, ministerul a declarat că este încă „prea devreme” pentru a evalua numărul de camere așa-numite „inteligente” care vor fi instalate în timpul Jocurilor Olimpice din 2024.

Școli, stații de pompieri și unități departamentale: din 2019, departamentul Yvelines din sudul regiunii pariziene a instalat 3.255 de camere de supraveghere video echipate cu un sistem algoritmic anti-intruziune în sau în jurul a 150 de site-uri.

Pe timp de noapte, atunci când un individ trece o linie virtuală din imagine, acesta provoacă o modificare a pixelilor care declanșează un semnal sonor transmis către centrul departamental de supraveghere a imaginii (CDSI) din Versailles.

În fața peretelui de ecrane pe care imaginile sunt difuzate în timp real, un agent transmite apoi descrierea individului către poliție.

„Este imposibil pentru o ființă umană să urmărească simultan 3.255 de alarme, astfel încât acest sistem ne permite să țintim intruziunile”, explică Isabelle Damas, șefa centrului de supraveghere.

„Dacă am ajuns la VSA, este pentru că supravegherea video s-a banalizat, că a fost implementată masiv, dar că oamenii nu mai sunt suficienți pentru a o controla, așa că adăugăm un strat algoritmic”, replică Thomas Dossus, senator din partea Europe Écologie-Les Verts. Dossus a denunțat o „rivalitate tehnologică” și se teme că „vom ajunge să eliminăm toate barierele”.

Suma investită de departament: 20 de milioane de euro pentru toate echipamentele, explică Laurent Rochette, director general al Seine et Yvelines numérique. El se așteaptă ca sistemul, care urmează să fie extins la drumurile publice, să se soldeze cu arestări și insistă că va avea un efect disuasiv. „Nu a existat niciodată o evaluare independentă și obiectivă care să dovedească eficiența sistemului”, spune el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...