G4Media.ro

Jocurile Paralimpice Paris 2024: Originile, desfășurarea și ineditul acestui eveniment sportiv

Sursa foto: Fickr / Jonas de Carvalho

Jocurile Paralimpice Paris 2024: Originile, desfășurarea și ineditul acestui eveniment sportiv

Jocurile Paralimpice au început la aproximativ două săptămâni după încheierea Olimpiadei, pe 28 august, în același oraș, Paris. Acest eveniment sportiv este caracterizat de accesibilitate și de ineditul jocurilor care se desfășoară în cadrul său.

La Jocurile Paralimpice Paris 2024 vor participa 168 de delegații, o cifră record. Prefixul „para” din cuvântul „paralimpic” provine din greacă și înseamnă „alături”. Prin urmare, ideea este că Jocurile Paralimpice au loc împreună cu Jocurile Olimpice.

Simbolul Jocurilor Paralimpice este format din trei valuri, numite „Agitos”, care în latină înseamnă „eu mă mișc”. Acest simbol înlocuiește clasicele inele ale Olimpiadei.

Jocurile Paralimpice Paris 2024
Sursă foto: Olympics.com

Originile

Deși prima ediție a Jocurilor Paralimpice a avut loc la Roma în 1960, începutul Jocurilor a fost însămânțat cu mai mult de un deceniu înainte, în Marea Britanie.

Povestea Jocurilor Paralimpice a început în 1948, într-un spital militar din nordul Londrei. Neurologul Sir Ludwig Guttmann căuta o modalitate de a accelera recuperarea pacienților săi paraplegici, toți fiind veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. El a avut ideea de a organiza o serie de competiții sportive care să se desfășoare în același timp cu Jocurile Olimpice de la Londra.

În 1960, 400 de sportivi în scaun cu rotile din 23 de țări au venit în capitala Italiei pentru a concura în 57 de probe medaliate din opt sporturi la cea de-a noua ediție anuală a Jocurilor Internaționale Stoke Mandeville, care în prezent sunt cunoscute drept Jocurile Paralimpice Roma 1960.

Istoria Jocurilor Paralimpice
Sursă foto: Olympics.com

Jocurile și desfășurarea lor

În cadrul Jocurilor Paralimpice Paris 2024 au loc 22 de sporturi: fotbal pentru nevăzători, boccia, goalball, tir cu arcul paralimpic, atletism paralimpic, badminton paralimpic, canoe paralimpic, ciclism paralimpic, echitație paralimpică, judo paralimpic, powerlifting paralimpic, canotaj paralimpic, înot paralimpic, tenis de masă paralimpic, taekwondo paralimpic, triatlon paralimpic, tir sportiv paralimpic, volei în șezut, baschet în scaun cu rotile, scrimă în scaun cu rotile, rugby în scaun cu rotile, tenis în scaun cu rotile, potrivit Olympics.

Fiecare sport paralimpic are propriul său sistem de clasificare, care contribuie la asigurarea unei competiții corecte și egale. Sportivii sunt clasificați în funcție de impactul pe care deficiența lor îl are asupra performanței lor sportive.

În continuare, pentru egalitate: la fotbal pentru nevăzători și cei cu deficiențe de vedere, toți sportivii sunt legați la ochi; la tir cu arcul, sportivii pot trage și cu piciorul; la echitație este vorba doar de dresaj și nu de sărituri; la tenis de câmp în scaun cu rotile este permisă o a doua cădere a mingii în terenul propriu; protezele nu sunt permise la competițiile de înot; para-cicliștii pot concura pe patru tipuri diferite de biciclete: biciclete „clasice”, tandemuri, handbikes și tricicluri. Modificări apar în toate cele 22 de sporturi pentru a face competiția egală.

De la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012, ghizii (la atletism și triatlon paralimpic) și piloții (la ciclism și triatlon paralimpic) primesc, de asemenea, medalii.

Din cele 22 de sporturi prezente în competiția paralimpică de anul acesta de la Paris, boccia și goalball sunt exclusive pentru acest eveniment sportiv.

Goalball-ul este una dintre cele două discipline care n-au un corespondent olimpic. Este un sport în care jucătorii sunt atât atacanți, cât și apărători. După ce a debutat în 1976, la Toronto (Canada), abia în 1984, la Stoke Mandeville (Marea Britanie), femeilor li s-a permis să aibă propria lor competiție.

Se joacă în 3 contra 3, cu 3 înlocuitori pe echipă – sunt permise maximum 4 schimbări în timpul meciului, numai dacă cel puțin o schimbare a fost făcută în prima repriză – scopul este de a înscrie mai multe goluri decât echipa adversă prin aruncarea succesivă a mingii cu mâna. Un meci se joacă în două reprize de 12 minute, cu prelungiri (2 x 3 minute) și penalty-uri dacă cele două echipe sunt în continuare la egalitate.

Mingea este plină cu clopoței, ca în cazul fotbalului pentru nevăzători, și trebuie să ajungă în plasa echipei adverse, în timp ce apărătorii încearcă să blocheze înaintarea mingii cu corpurile lor.

Boccia, care a fost conceput inițial pentru persoanele cu deficiențe de coordonare, s-a dezvoltat de atunci ca sport și include acum sportivi cu diverse deficiențe eligibile.

Boccia și-a făcut debutul paralimpic în 1984, când Jocurile au avut loc la New York, SUA, și Stoke Mandeville, Marea Britanie, cu participarea a 19 sportivi din cinci țări. SUA au obținut două din cele cinci medalii de aur puse în joc și au terminat în fruntea clasamentului pe medalii.

La boccia, două echipe concurează una împotriva celeilalte ca persoane individuale, perechi sau echipe de trei. O parte primește șase bile roșii, în timp ce cealaltă primește șase bile albastre. Jucătorii trebuie să aducă cât mai multe bile aproape de bila albă, numită Jack.

O aruncare cu banul determină care dintre echipe joacă Jack-ul de pe teren și prima bilă. Echipa care se află cel mai departe de Jack continuă să arunce până când primește cea mai apropiată minge sau până când rămâne fără mingi.

Sportivii concurează în scaune cu rotile în cadrul a patru clase, în funcție de impactul pe care deficiențele lor îl au asupra capacității lor de a practica sportul.

Atleții BC1 au la dispoziție un asistent care să manevreze scaunul cu rotile și să joace bila cu mâinile sau picioarele. Sportivii BC2 pot arunca fără asistență, iar în BC3, sportivii pot folosi un indicator, o rampă și sprijinul unui asistent sportiv, care primește și o medalie în caz de victorie.

Cum arată și cum se descurcă delegația României la Jocurile Paralimpice Paris 2024

La Jocurile Paralimpice Paris 2024, Team Romania are reprezentanți la trei discipline diferite: în probele de judo pentru nevăzători, ciclism rutier, pistă, velodrom și tenis de masă. La această ediție pentru Team Romania participă următorii sportivi:

  • La judo pentru nevăzători: Bologa Florin Alexandru și Daniel Vargoczki
  • La ciclism paralimpic: Carol-Eduard Novak și Matican Theodor
  • La tenis de masă paralimpic: Ciripan Camelia Ioana Roxana și Simion Bobi

Până acum cea mai bună performanță la Jocurile Paralimpice Paris 2024 este reprezentată de Ciripan Camelia Ioana care s-a calificat în semifinală la tenis de masă paralimpic individual feminin, unde o are ca adversar pe locul 1 mondial, Marina Litovcenko din Ucraina. Semifinala va avea loc pe 7 septembrie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează