G4Media.ro

Joe Biden anunţă revenirea pe scena politică internaţională a unei Americi „pregătite…

sursa foto: Facebook\ Joe Biden

Joe Biden anunţă revenirea pe scena politică internaţională a unei Americi „pregătite să conducă lumea”

Preşedintele ales Joe Biden a anunţat marţi că America s-a „întors, gata să conducă lumea”, cu ocazia prezentării viitoarei sale echipei de politică externă şi securitate naţională, informează AFP.

Purtând mască şi păstrând distanţa de siguranţă, măsuri impuse de pandemia de COVID-19, pe o scenă mare în fieful său Wilmington, democratul în vârstă de 78 de ani a prezentat primele şase mari nume desemnate să îi fie alături după ce se va muta la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Discursul său a fost marcat de mesaje-cheie precum revenirea la multilateralism, opusul devizei „America Întâi” a administraţiei Donald Trump, precum şi „determinarea” sa de a combate schimbările climatice.

„Aceasta este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, gata să conducă lumea şi să nu se retragă din ea”, a spus Joe Biden, alături de care s-a aflat viitoarea vice-preşedintă Kamala Harris.

Această primă rundă de numiri include mai multe personalităţi experimentate care au făcut parte din administraţia Obama, precum Antony Blinken, viitorul secretar de stat.

„Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să lucrăm cu alte ţări”, a declarat Blinken, adjunctul secretarului de stat american în administraţia Obama, care a subliniat, în intervenţia sa, necesitatea „cooperării” şi a „parteneriatului” cu ţările străine.

„Multilateralismul a revenit, diplomaţia a revenit”, a subliniat, la rândul ei, viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Semnalând angajamentul de a aborda „criza climatică”, viitorul preşedinte al SUA a creat o funcţie de emisar special pentru John Kerry, fostul şef al diplomaţiei americane, pentru ca acesta „să se mobilizeze pentru a face faţă” acestei „ameninţări existenţiale”.

„Nu subestimez nici măcar o secundă dificultăţile în îndeplinirea angajamentelor mele îndrăzneţe” a spus preşedintele ales, care a promis că din prima zi a mandatului său va readuce SUA în Acordul de la Paris şi se va angaja pentru atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.”Dar, în acelaşi timp, nimeni nu ar trebui să subestimeze o secundă hotărârea mea de a face acest lucru”.

John Kerry, care a semnat el însuşi, în numele SUA, acordul climatic negociat în 2015, a solicitat, la rândul său, comunităţii internaţionale „mai multă ambiţie”, spunând că acest acord nu este „suficient de unul singur”.

Joe Biden, care a afirmat că doreşte să acorde un loc mai mare femeilor şi minorităţilor în administraţia sa, a desemnat primul hispanic în fruntea securităţii interne, pe Alejandro Mayorkas, şi prima femeie în fruntea serviciile de informaţii, Avril Haines.

Jake Sullivan, numit consilier de securitate naţională, este un apropiat al liderului democrat.

Joe Biden intenţionează, de asemenea, potrivit unei surse din anturajul său, să numească la Trezorerie pe fosta preşedintă a Băncii Centrale, Janet Yellen, funcţie ocupată până acum doar de bărbaţi.

Prin alegerea unor personalităţi calificate şi obişnuite cu puterea, fără a produce surprize, Joe Biden semnalează revenirea la o politică mai tradiţională decât cea a predecesorului său Donald Trump, novice în politică în momentul câştigării alegerilor cu promisiunea „de a o rupe cu establishment-ul”.

După două săptămâni de negare fără precedent în istoria americană, preşedintele Trump a dat undă verde într-o postare pe Twitter, luni seara, procesului de tranziţie la administraţia Biden. Cu toate acestea, Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Chiar înaintea tweet-ului preşedintelui, agenţia guvernamentală responsabilă cu protocolul de tranziţie, GSA, a trimis o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden despre începerea în cele din urmă a procesului, printr-o decizie „independentă”. A se înţelege că această decizie nu a venit ca urmare a deciziei preşedintelui Trump, ci după certificarea rezultatelor în mai multe state-cheie şi a valului de nereuşite în instanţă pentru echipa de campanie a lui Trump. După Michigan luni, Pennsylvania a certificat, la rândul său, marţi, victoria lui Joe Biden.

Începerea procesului de tranziţie înseamnă deblocarea fondurilor pentru ca echipa Biden să se poată organiza şi deschide uşa către administraţia Trump pentru coordonare pe subiecte fierbinţi, cum ar fi viitoarea campanie de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, Joe Biden va avea de acum acces la informaţii clasificate.

Părând tot mai izolat în încercarea sa de a nega înfrângerea, Donald Trump a avut marţi o intervenţie foarte scurtă şi mai puţin obişnuită. Fără a menţiona alegerile, el a salutat noul record al Bursei de Valori din New York, Dow Jones, care a depăşit pentru prima dată limita simbolică de 30.000 de puncte, precum şi progresele înregistrate în vederea obţinerii unui vaccin împotriva COVID-19. Un alt eveniment pe agenda sa a fost graţierea a doi curcani, obicei organizat în mod tradiţional la Casa Albă înaintea sărbătoririi Zilei Recunoştinţei.

Sursa: Agerpres

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ei, lasa sa se conduca doar pe ei. Noi cu ale noastre aici, cu Europa. Nu avem nevoie.

  2. Joe e genial!
    Aceasta trebuie sa fie politica extern a SUA,iar cei 3 mascarici (boris,orban,duda) trebuiesc eliminati.Prin uscaturile astea maimutoiul a incercat dezbinarea UE,sa faca un acord sa le dea ceva din donatii.
    USA cu o europa unita putem linisti inca doi nebuni putin si erdogan si apoi urmeaza china !

    • din pat în pat, până la victorie. Putem „liniști” două puteri nucleare, din care una e și superputere economică? Ce o să faci, o să sângerezi pe ei, ca în Monty Python?

    • inca o ,,primavara araba”?
      inca un ISIS?
      se intoarce Obama cu manecutele de la camasa suflecate sa mai destabilizeze o zona!
      speram sa nu fie ,,balcanii”

  3. What if lumea nu are chef sa fie condusa de America sau China sau Rusia sau whatever?

    • sorry, dar aia mici cam greu sa faca numai ce vor. cam asa merg lucrurile si vor merge asa mult si bine.

    • Poate lumea are chef de cate un mai mic sau mai mare Stalin local:
      Saddam, Putin, Kmerii rosii, Mobutu, Gadafi, Lukashenko, Maduro, Bolsonaro, 10-20 lideri africani cu pregatire militara, …. ( si Dragnea pe undeva pe aici) ….
      Toti astia par foarte populari la ei in ograda, in anuminte momente, dupa care nu prea mai conteaza cat de populari raman.

      Sau poate o parte a lumii nu vrea asta, dar un vecin din asta decide sa intervina ca in Kuweit, ca asa are el chef, fara sa tina cont de cheful celuilalt.

  4. Ei lasati ca vine Biden cel progresist si salveaza multilateralismul, si clima, si diplomatia, si acordul Paris, si LGTB, si genurile, si ONU, OMS, etc. Deja va spun ca astia din UE plang de fericire si topaie prin toate birourile. Le-a venit inima la loc ca SUA au revenit cu securitatea si cu banii dati moca pentru Europa. De acum incolo vom arde cartile de istorie scrise de albi heterosexuali si vom demola orice statuie care aminteste de soarta vitrega a minoritatilor.
    Asta-i vestea buna. Vestea rea este ca peste 4 ani va castiga din nou Trump care va aplica lovitura finala. Bucurati-va astia 4 ani si profitati de ultimele zvarcoleli ale progresismului si corectitudinii politice. Sa inceapa „nivelarea mintilor”.

  5. Business as usual. De dragul unei informări imparțiale, să menționăm că față de numirile legate de politica externă a SUA a avut o primă observație și actualul secretar de stat, Mike Pompeo :

    https://www.politico.com/news/2020/11/24/pompeo-biden-administration-foreign-policy-440469

  6. O părere :
    O politică externă americană care are pretenția să revină pe poziția de ”conducător al lumii” va întâlni o lume radical diferită de cea de pe vreama lui Obama. China este un competitor egal, iar celelalte puteri ( Rusia, Iran, Korea de Nord, Turcia ) pot frustra serios ambițiile americane . Rar au fost date condiții mai grele pentru o cooperare internațională, ca în prezent. China și Iranul constituie cuiul lui Pepelea.
    S-ar impune o analiză critică și eliminarea unor mijloace din arsenalul extern, de care SUA s- a folosit în istoria recentă. Aș aminti în primul rând de cel de al doilea război din Irak, început în 2003, prin care un echilibru relativ de puteri din zonă a fost răsturnat și care a declanșat începutul unei perioade de instabilități, conflicte armate și ambiții ale unor puteri locale ( Iran, Turcia ), fără apariția unor țări democratice, așa cum s-a declarat că se dorește. La fel, sprijinul lumii occidentale față de schimbările de regim din țările ”primăverii arabe” în speranța naivă a ”răspândirii democrației” a cauzat conflicte și războaie locale ( Egipt, Libia ) și un război civil nemilos în Siria, în care toate puterile din zonă ( Turcia, Iran, Rusia ) și organizații teroriste ( statul islamic, hezbollah etc ) și-au încercat puterile, care au dus la fenomenul migrației în masă a populației civile, la pierderi și distrugeri materiale incomensurabile și la relații ale căror sedimentare este departe încă.
    Sunt analize ( una recentă în Politico ) care spun că deviza lui Trump ( America First ) este una nimerită, numai că trebuie urmărită ”cu un zâmbet ”. Vom vedea. Reafirmarea relațiilor cu Europa este de primă importanță pentru că este singura zonă din lume care susține valori cu moștenire comună și împreună au șansa să contracareze ambiții politice și economice din vecini ( Rusia, Turcia, Iran ) sau de altunde ( China, India ).

  7. India si China, doua tari carora li se rupe de Bideu, sunt un sfert din omenire. Singura „lume” pe care o conduce Bideul e ostirea generalului Ciuca si colonelul Turcescu.