Joe Biden, ironii la adresa republicanilor care au amenințat că-l destituie: „Poate că vor decide să mă pună sub acuzare pentru că inflaţia scade”
Preşedintele american, Joe Biden, a glumit vineri pe seama parlamentarilor republicani care ameninţă să-l pună sub acuzare, afirmând că ultimele rapoarte privind progresele economice ale SUA înseamnă că adversarii săi politici ”ar trebui să găsească altceva pentru care să-l critice”, relatează Agerpres.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, cel mai important republican din Washington, a lăsat să se înţeleagă săptămâna aceasta că ar putea lansa o procedură de destituire pentru a investiga dacă Biden a fost implicat în afacerile fiului său, Hunter Biden. Casa Albă a declarat că Biden nu a făcut niciodată afaceri cu fiul său.
”Republicanii ar putea fi nevoiţi să vină cu altceva pentru a mă critica acum, când inflaţia scade. Poate că vor decide să mă pună sub acuzare pentru că inflaţia scade. Nu ştiu. Mi-ar plăcea asta”, a declarat Biden.
Republicanii îl acuză de ani de zile pe Hunter Biden că a exploatat puterea politică a tatălui său în interes personal. Cu toate acestea, o anchetă a procurorului american David Weiss din Delaware, numit de Donald Trump, nu a găsit nicio dovadă care să susţină aceste acuzaţii.
Biden a vorbit în timpul unei vizite într-un district republican din Maine, prima sa deplasare în acest stat de la câştigarea Casei Albe, expunându-şi argumentele economice pentru un al doilea mandat la o fabrică locală deţinută de o femeie şi sărbătorind noile locuri de muncă din stat.
”Muncitorii care au fost neglijaţi timp de zeci de ani găsesc nu doar mai multe locuri de muncă, ci şi locuri de muncă mai bune, mai bine plătite”, a spus Biden.
Numai în Maine, 28.700 de noi locuri de muncă au fost create de la pandemie, a relevat el într-un discurs ţinut la Auburn Manufacturing Inc, o companie care produce ţesături rezistente la căldură şi la foc, în principal din materiale de producţie internă.
De asemenea, preşedintele a lăudat scăderea inflaţiei, spunând că aceasta se datorează în parte luptei sale împotriva economiei de tip „trickle-down”, citând în acelaşi timp un indicator neobişnuit pentru un preşedinte american – scăderea profiturilor companiilor.
Unul dintre motivele pentru care inflaţia a scăzut cu două treimi, fără a pierde locuri de muncă, este că profiturile corporatiste încep să scadă şi ele”, a declarat Biden. ”Mai avem multe de făcut”.
Vizita lui Biden vine pe fondul unui val de veşti economice favorabile.
Inflaţia anuală din SUA a scăzut în iunie la cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, ceea ce va apropia probabil Rezerva Federală de finalul celui mai rapid ciclu de creştere a ratelor de dobândă din anii 1980 încoace.
PIB-ul SUA a crescut cu 2,4% în al doilea trimestru, sfidând temerile legate de recesiune, iar încrederea consumatorilor se află la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Câştigurile totale ale companiilor din S&P 500 au scăzut cu 6,4% în al doilea trimestru faţă de anul precedent.
Biden a emis, de asemenea, un ordin executiv care va spori stimulentele pentru fabricarea pe plan intern a noilor invenţii finanţate din fonduri publice.
Auburn, cu o populaţie de 24.000 de locuitori, se află în cea de-a doua circumscripţie parlamentară din Maine, care acoperă 80% din suprafaţa statului şi este singurul district din New England care a votat pentru Donald Trump în 2020. Este mai conservator, mai rural, mai alb şi mai muncitoresc decât singura altă circumscripţie parlamentară a statului, care include oraşe şi oraşe de coastă.
Biden a vorbit despre decenii de pierdere a locurilor de muncă în Maine, în timp ce industriile istorice ale statului, inclusiv cele textile şi de hârtie, au închis fabrici pentru destinaţii cu costuri mai mici.
În cadrul economiei de tip trickle-down, nu conta unde produceau companiile, atâta timp cât ajuta la profitul lor. Dar noile investiţii şi subvenţii au ajutat, în schimb, companii precum Auburn Manufacturing să se dezvolte în Maine, a spus el.
Economia de tip „trickle-down”, pe care preşedintele republican Ronald Reagan a transformat-o în piesa centrală a strategiei sale economice în anii 1980, afirmă că scutirile de taxe şi alte beneficii pentru corporaţii şi pentru cei bogaţi sunt în beneficiul tuturor celorlalţi.
Mai mulţi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA s-au întâlnit vineri la Casa Albă pentru a discuta despre punerea în aplicare a proiectului de lege privind infrastructura în valoare de 1.000 de miliarde de dolari promulgat de Biden.
Steny Hoyer, unul dintre liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor, a declarat ulterior reporterilor că 37.000 de proiecte finanţate prin această legislaţie sunt în curs de desfăşurare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank