G4Media.ro

Joe Biden pledează pentru o abordare pragmatică în ce privește denuclearizarea Coreei…

sursa foto: Facebook The White House

Joe Biden pledează pentru o abordare pragmatică în ce privește denuclearizarea Coreei de Nord

Preşedintele american, Joe Biden, a pledat vineri pentru o abordare „pragmatică” în faţa Coreei de Nord, recunoscând în acelaşi timp că negocierile privind denuclearizarea regimului izolat ar fi extrem de delicate, relatează Agepres, conform AFP.

„Nu ne facem iluzii cu privire la dificultatea sarcinii, absolut niciuna. Ultimele patru administraţii nu şi-au atins obiectivul. Este un obiectiv incredibil de dificil”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

Anunţând că l-a numit pe experimentatul diplomat Sung Kim ca emisar special, preşedintele democrat nu a exclus posibilitatea de a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, dar a subliniat că va face acest lucru numai cu angajamente clare din partea lui.

El a profitat de ocazie pentru a critica abordarea predecesorului său Donald Trump, care s-a întâlnit de două ori cu „preşedintele Kim” (la Singapore, apoi la Hanoi) fără a obţine rezultate tangibile.

„Nu-i voi oferi recunoaştere internaţională (fără contrapartidă)”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Nici obsesia unui „mare acord”, nici „răbdare strategică”: Joe Biden a respins deja abordările celor doi predecesori ai săi direcţi, Donald Trump şi Barack Obama. Dar el nu şi-a dezvăluit jocul vineri şi s-a limitat la formule foarte generale, pledând pentru progrese „pragmatice” cu scopul a reduce tensiunile şi a se apropia de „obiectivul final”: „denuclearizarea Coreii de Nord”.

Preşedintele sud-coreean, care a fost arhitectul medierii dintre Phenian şi Washington în timpul preşedinţiei Trump, speră să folosească ultimul an al mandatului său pentru a ajunge în cele din urmă la o „pace ireversibilă” în peninsulă.

Vineri, el a lăudat „dorinţa de dialog” a Washingtonului. Dar cum să aduci Phenianul înapoi la masa negocierilor? Regimul comunist a denunţat deja diplomaţia „ostilă” şi „amăgitoare” a noii administraţii.

În ciuda faptului că este lovit de multiple sancţiuni internaţionale, Phenianul şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea lui Kim Jong Un, efectuând mai multe teste nucleare şi lansând cu succes rachete balistice.

Casa Albă asigură că vrea să se bazeze, printre altele, pe declaraţia comună a summitului de la Singapore din 2018.

Acest scurt document se referea la „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, dar vaga formulare a dat naştere unor interpretări foarte diferite din partea celor două părţi.

Dovadă a importanţei regiunii pentru Washington, Moon Jae-in este al doilea lider primit personal la Casa Albă, după premierul japonez Yoshihide Suga, mai scrie AFP.

sursa foto: Facebook The White House

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Singura abordare pe care o stie americanu’ democrat este sa ofere o gramada de bani. Ca doar nu sunt ai lui.

    • Catre @Saracutii. Care bani ?. Kim Jong Un a cerut Garantii si nu bani !.
      SUA e prea saraca pentu a platii cu bani denuclearizarea Koreii de Nord.
      Kim Jong Un ar cere cam atat : ,,Vreau atata aur incat asezat pe teritoriul SUA acest teritoriu sa se scufunde in totalitate sub nivelul marii”.
      Adica pe toata suprafata SUA un strat de vreo 10 km de aur.

  2. Saracut esti mataluta, la minte.
    Sputnikar decrepit si obsolet!

    • Prostovane, explica-te. Las-o cu rușii că măcăne. Tu și Putinica sunteți pe copeici.

  3. Vis irealizabil.

  4. Si Ucraina s-a denuclearizat la insistentele occidentului si ale Rusiei si vedeti ce a patit