Joe Biden se răzgândește și acceptă o întâlnire cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Riad
Joe Biden a decis în cele din urmă să se deplaseze în Arabia Saudită la sfârșitul lunii iunie pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a anunțat joi presa americană, o răsturnare de situație majoră pentru președintele care promisese să trateze regatul ca pe un „paria”, potrivit agenției AFP, citată de bouorsorama.com.
Speculațiile privind o astfel de deplasare în luna iunie au fost numeroase, dar, potrivit New York Times, acum s-a conturat o decizie: președintele american „a decis să meargă la Riad în această lună pentru a reconstrui relațiile cu regatul bogat în petrol, într-un moment în care încearcă să scadă prețul benzinei în țara sa și să izoleze Rusia pe scena internațională”.
La fața locului, „se va întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman” supranumit „MBS” – lucru pe care dl Biden a refuzat până acum să îl facă – precum și cu alți lideri ai țărilor arabe, printre care Egipt, Iordania, Irak și Emiratele Arabe Unite, adaugă cotidianul.
Acesta a precizat că detaliile logistice și programul nu au fost încă confirmate, dar că vizita se va adăuga unei călătorii deja planificate pentru sfârșitul lunii iunie în Israel, în Germania pentru summitul G7 și în Spania pentru summitul NATO.
Washington Post a relatat, de asemenea, despre această călătorie, citând oficiali anonimi, menționând că un „tête-à-tête” cu puternicul prinț ar veni după mai multe misiuni „discrete” în bogata țară din Golf ale consilierului său pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, și ale emisarului pentru energie, Amos Hochstein, care au pledat neobosit pentru creșterea producției de țiței.
„Președintele așteaptă cu nerăbdare ocazia de a se dialoga cu liderii din Orientul Mijlociu, dar nu am nimic de anunțat astăzi”, a declarat joi Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Dar dacă Joe Biden „crede că este în interesul Statelor Unite să discute cu un lider străin și că un astfel de angajament poate aduce rezultate, atunci o va face”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al administrației Biden, sub rezerva anonimatului, fără a confirma deplasarea.
„Recalibrare”
Înainte de alegerea sa, Joe Biden a considerat că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat „paria” din cauza asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Odată ajuns la putere, democratul a publicat raportul serviciilor de informații americane în februarie 2021, acuzându-l pe „MBS” că ar fi „validat” crima.
Washingtonul evocase atunci o „recalibrare” a relației cu acest partener strategic din Golf, pentru a întoarce pagina marii apropieri promovate de Donald Trump, fără a merge însă până la o ruptură. Atunci, anturajul lui Joe Biden a explicat că președintele va vorbi doar cu regele Salman și nu cu prințul, liderul de facto al țării și interlocutorul privilegiat al predecesorului său republican.
De asemenea, SUA și-au manifestat intenția de a readuce drepturile omului în centrul dialogului cu liderii saudiți și și-au intensificat eforturile pentru a pune capăt războiului din Yemen, unde Riadul oferă sprijin militar guvernului împotriva rebelilor houthi.
Decizia de a se deplasa în Arabia Saudită, dacă se confirmă, vine într-un moment în care comunitatea internațională a obținut o reînnoire de două luni a unui armistițiu fragil în Yemen. Joe Biden a lăudat „leadershipul curajos” a liderilor saudiți în această privință.
De asemenea, această decizie vine în contextul în care Opec+, cartelul țărilor exportatoare de petrol condus de Riad, a decis joi să își majoreze producția după luni de așteptare, în ciuda creșterii prețurilor, răspunzând astfel apelurilor Occidentului.
Strângere de mână sângeroasă
Joi, oficialul american, sub rezerva anonimatului, a minimalizat problema drepturilor omului, afirmând că administrația Biden este preocupată de problema din Arabia „ca și în cazul multor țări cu care avem interese comune”.
„Există, de asemenea, priorități strategice pe care este important să le abordăm, iar contactele noastre și activitatea diplomatică s-au intensificat recent”, a adăugat el.
Dar întâlnirea față în față cu „MBS” va provoca probabil scrâșniri de dinți în Congresul SUA, chiar și în rândurile democraților președintelui.
Opozanții regimului saudit și-au exprimat și ei criticile: „MBS are mâinile pătate de sânge. Dacă Biden îi oferă întâlnirea de care are nevoie cu disperare, această strângere de mână sângeroasă va trimite un mesaj clar tiranilor din întreaga lume: puteți conta pe America pentru a-și trăda întotdeauna valorile”, a acuzat Abdullah Alaoudh, fiul teologului reformist încarcerat Salman al-Odah.
Într-un interviu rar acordat unui organ de presă străin, publicat în martie de revista The Atlantic, Mohammed bin Salmane a sugerat că o deteriorare a relațiilor cu Arabia i-ar putea face rău lui Joe Biden. „Depinde de el să se gândească la interesele Americii”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii